Risotto z podgrzybkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z podgrzybkami

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

30 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

100 mililitrów

50 gramów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalej zimną wodą, pozostaw na kilka godzin, a następnie dokładnie odsącz. Cebulę obierz i posiekaj, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Krok 2

Do wysokiego garnka nalej oliwę, włóż grzyby, dopraw solą, pieprzem, przykryj i smaż przez 1-2 minuty na małym ogniu, aż zmiękną. Przełóż je do miseczki, przykryj aby nie wystygły. Do garnka z oliwą ze smażenia podgrzybków włóż cebulę i czosnek. Przykryj i smaż na małym ogniu przez kilka minut, aż warzywa się zeszklą, ale nie zrumienią.

Krok 3

Do cebuli i czosnku dodaj ryż. Smaż na średnim ogniu przez minutę, mieszając. Wlej wino i gotuj nadal, mieszając od czasu do czasu, aż wino odparuje.

Krok 4

Kostkę grzybową rozpuść w litrze wrzątku. Dodaj pierwszą chochlę bulionu, gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy ryż wchłonie bulion dolej kolejną chochlę i znów gotuj.

Krok 5

Po 15 minutach gotowania ryżu z dolewaniem bulionu, dodaj również odłożone grzyby. Możesz zostawić kilka do dekoracji dania. Nadal gotuj ryż, dolewając bulion. W sumie ryż powinien gotować się przez niecałe 20 minut. Po tym czasie powinien być w środku al dente, czyli stawiać delikatny opór zębom.

Krok 6

Wyłącz ogień, dodaj do ryżu starty parmezan, masło i wymieszaj dokładnie. Podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej