Składniki
200 gramów
30 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
2 łyżki
100 mililitrów
50 gramów
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby zalej zimną wodą, pozostaw na kilka godzin, a następnie dokładnie odsącz. Cebulę obierz i posiekaj, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Krok 2
Do wysokiego garnka nalej oliwę, włóż grzyby, dopraw solą, pieprzem, przykryj i smaż przez 1-2 minuty na małym ogniu, aż zmiękną. Przełóż je do miseczki, przykryj aby nie wystygły. Do garnka z oliwą ze smażenia podgrzybków włóż cebulę i czosnek. Przykryj i smaż na małym ogniu przez kilka minut, aż warzywa się zeszklą, ale nie zrumienią.
Krok 3
Do cebuli i czosnku dodaj ryż. Smaż na średnim ogniu przez minutę, mieszając. Wlej wino i gotuj nadal, mieszając od czasu do czasu, aż wino odparuje.
Krok 4
Kostkę grzybową rozpuść w litrze wrzątku. Dodaj pierwszą chochlę bulionu, gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy ryż wchłonie bulion dolej kolejną chochlę i znów gotuj.
Krok 5
Po 15 minutach gotowania ryżu z dolewaniem bulionu, dodaj również odłożone grzyby. Możesz zostawić kilka do dekoracji dania. Nadal gotuj ryż, dolewając bulion. W sumie ryż powinien gotować się przez niecałe 20 minut. Po tym czasie powinien być w środku al dente, czyli stawiać delikatny opór zębom.
Krok 6
Wyłącz ogień, dodaj do ryżu starty parmezan, masło i wymieszaj dokładnie. Podawaj od razu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcej