Risotto z podgrzybkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z podgrzybkami

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

100 mililitrów

50 gramów

2 łyżki

1 sztuka

30 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalej zimną wodą, pozostaw na kilka godzin, a następnie dokładnie odsącz. Cebulę obierz i posiekaj, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Krok 2

Do wysokiego garnka nalej oliwę, włóż grzyby, dopraw solą, pieprzem, przykryj i smaż przez 1-2 minuty na małym ogniu, aż zmiękną. Przełóż je do miseczki, przykryj aby nie wystygły. Do garnka z oliwą ze smażenia podgrzybków włóż cebulę i czosnek. Przykryj i smaż na małym ogniu przez kilka minut, aż warzywa się zeszklą, ale nie zrumienią.

Krok 3

Do cebuli i czosnku dodaj ryż. Smaż na średnim ogniu przez minutę, mieszając. Wlej wino i gotuj nadal, mieszając od czasu do czasu, aż wino odparuje.

Krok 4

Kostkę grzybową rozpuść w litrze wrzątku. Dodaj pierwszą chochlę bulionu, gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy ryż wchłonie bulion dolej kolejną chochlę i znów gotuj.

Krok 5

Po 15 minutach gotowania ryżu z dolewaniem bulionu, dodaj również odłożone grzyby. Możesz zostawić kilka do dekoracji dania. Nadal gotuj ryż, dolewając bulion. W sumie ryż powinien gotować się przez niecałe 20 minut. Po tym czasie powinien być w środku al dente, czyli stawiać delikatny opór zębom.

Krok 6

Wyłącz ogień, dodaj do ryżu starty parmezan, masło i wymieszaj dokładnie. Podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej