Risotto z podgrzybkami

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

250

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

30 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

100 mililitrów

50 gramów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalej zimną wodą, pozostaw na kilka godzin, a następnie dokładnie odsącz. Cebulę obierz i posiekaj, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Krok 2

Do wysokiego garnka nalej oliwę, włóż grzyby, dopraw solą, pieprzem, przykryj i smaż przez 1-2 minuty na małym ogniu, aż zmiękną. Przełóż je do miseczki, przykryj aby nie wystygły. Do garnka z oliwą ze smażenia podgrzybków włóż cebulę i czosnek. Przykryj i smaż na małym ogniu przez kilka minut, aż warzywa się zeszklą, ale nie zrumienią.

Krok 3

Do cebuli i czosnku dodaj ryż. Smaż na średnim ogniu przez minutę, mieszając. Wlej wino i gotuj nadal, mieszając od czasu do czasu, aż wino odparuje.

Krok 4

Kostkę grzybową rozpuść w litrze wrzątku. Dodaj pierwszą chochlę bulionu, gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy ryż wchłonie bulion dolej kolejną chochlę i znów gotuj.

Krok 5

Po 15 minutach gotowania ryżu z dolewaniem bulionu, dodaj również odłożone grzyby. Możesz zostawić kilka do dekoracji dania. Nadal gotuj ryż, dolewając bulion. W sumie ryż powinien gotować się przez niecałe 20 minut. Po tym czasie powinien być w środku al dente, czyli stawiać delikatny opór zębom.

Krok 6

Wyłącz ogień, dodaj do ryżu starty parmezan, masło i wymieszaj dokładnie. Podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej