Risotto z karczochami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Risotto z karczochami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

46 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 litr

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

150 gramów

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karczochy odcedź z zalewy i przekrój na pół.

Risotto z karczochami - Krok 1

Krok 2

Na patelni z margaryną i oliwą zeszklij posiekaną cebulę. Następnie dodaj suchy ryż i mieszaj go przez około 1 minutę.

Risotto z karczochami - Krok 2

Krok 3

Wlej 1 litr wody i dodaj kostkę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 15 minut na wolnym ogniu.

Risotto z karczochami - Krok 3

Krok 4

Kiedy płyny już odparują z patelni i upłynie połowę czasu gotowania ryżu, dodaj karczochy.

Risotto z karczochami - Krok 4

Krok 5

Gdy ryż zrobi się miękki, a risotto będzie miało lekko płynną konsystencję, dodaj ser i sok z cytryny. Danie wymieszaj i natychmiast podawaj posypane świeżo mielonym pieprzem. Risotto będzie smaczniejsze, jeśli użyjesz parmezanu zamiast zwykłego sera. Pamiętaj również, żeby podać je od razu po przygotowaniu.

Risotto z karczochami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Malgosia Gosia

    Malgosia Gosia , 21.08.2016

    Irena Peplinska

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z karczochamiRisotto z karczochami

Risotto jest potrawą wyjątkowo uniwersalną. Kiedyś było jadane przez biednych mieszkańców Włoch, dziś stało się klasyką tamtejszej kuchni, docenianą przez smakoszy. Wiele jest wersji tego dania. Risotto z karczochami wyróżnia kremowa konsystencja oraz niebanalny dobór przypraw i składników.Karczochy w Polsce to nadal mało popularne warzywo, a szkoda, bo ich oryginalny, lekko orzechowy smak pasuje do wielu dań. BY ułatwić sobie prace, nie musisz oczyszczać ani obierać karczochów użyj tych w zalewie. Gdy najpierw lekko podsmażysz podsmażysz, a następnie ugotujesz ryż arborio w bulionie, dodaj do niego połówki karczochów. Warzywo to smakuje wybornie zwłaszcza w towarzystwie parmezanu, czarnego pieprzu i cytryny, którymi przyprawisz danie pod sam koniec gotowania. Podawaj je udekorowane kawałkami karczochów, gdy jest jeszcze ciepłe, risotto nie lubi odgrzewania. Buon appetito!