Risotto z karczochami

- Krok 1Karczochy odcedź z zalewy i przekrój na pół.
- Krok 2Na patelni z margaryną i oliwą zeszklij posiekaną cebulę. Następnie dodaj suchy ryż i mieszaj go przez około 1 minutę.
- Krok 3Wlej 1 litr wody i dodaj kostkę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 15 minut na wolnym ogniu.
- Krok 4Kiedy płyny już odparują z patelni i upłynie połowę czasu gotowania ryżu, dodaj karczochy.
- Krok 5Gdy ryż zrobi się miękki, a risotto będzie miało lekko płynną konsystencję, dodaj ser i sok z cytryny. Danie wymieszaj i natychmiast podawaj posypane świeżo mielonym pieprzem. Risotto będzie smaczniejsze, jeśli użyjesz parmezanu zamiast zwykłego sera. Pamiętaj również, żeby podać je od razu po przygotowaniu.

Risotto jest potrawą wyjątkowo uniwersalną. Kiedyś było jadane przez biednych mieszkańców Włoch, dziś stało się klasyką tamtejszej kuchni, docenianą przez smakoszy. Wiele jest wersji tego dania. Risotto z karczochami wyróżnia kremowa konsystencja oraz niebanalny dobór przypraw i składników.Karczochy w Polsce to nadal mało popularne warzywo, a szkoda, bo ich oryginalny, lekko orzechowy smak pasuje do wielu dań. BY ułatwić sobie prace, nie musisz oczyszczać ani obierać karczochów użyj tych w zalewie. Gdy najpierw lekko podsmażysz podsmażysz, a następnie ugotujesz ryż arborio w bulionie, dodaj do niego połówki karczochów. Warzywo to smakuje wybornie zwłaszcza w towarzystwie parmezanu, czarnego pieprzu i cytryny, którymi przyprawisz danie pod sam koniec gotowania. Podawaj je udekorowane kawałkami karczochów, gdy jest jeszcze ciepłe, risotto nie lubi odgrzewania. Buon appetito!