Risotto z karczochami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z karczochami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

51 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 litr

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

500 gramów

150 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karczochy odcedź z zalewy i przekrój na pół.

Risotto z karczochami - Krok 1

Krok 2

Na patelni z margaryną i oliwą zeszklij posiekaną cebulę. Następnie dodaj suchy ryż i mieszaj go przez około 1 minutę.

Risotto z karczochami - Krok 2

Krok 3

Wlej 1 litr wody i dodaj kostkę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 15 minut na wolnym ogniu.

Risotto z karczochami - Krok 3

Krok 4

Kiedy płyny już odparują z patelni i upłynie połowę czasu gotowania ryżu, dodaj karczochy.

Risotto z karczochami - Krok 4

Krok 5

Gdy ryż zrobi się miękki, a risotto będzie miało lekko płynną konsystencję, dodaj ser i sok z cytryny. Danie wymieszaj i natychmiast podawaj posypane świeżo mielonym pieprzem. Risotto będzie smaczniejsze, jeśli użyjesz parmezanu zamiast zwykłego sera. Pamiętaj również, żeby podać je od razu po przygotowaniu.

Risotto z karczochami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Malgosia Gosia

    Malgosia Gosia , 21.08.2016

    Irena Peplinska

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z karczochami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z karczochamiRisotto z karczochami

Risotto jest potrawą wyjątkowo uniwersalną. Kiedyś było jadane przez biednych mieszkańców Włoch, dziś stało się klasyką tamtejszej kuchni, docenianą przez smakoszy. Wiele jest wersji tego dania. Risotto z karczochami wyróżnia kremowa konsystencja oraz niebanalny dobór przypraw i składników.Karczochy w Polsce to nadal mało popularne warzywo, a szkoda, bo ich oryginalny, lekko orzechowy smak pasuje do wielu dań. BY ułatwić sobie prace, nie musisz oczyszczać ani obierać karczochów użyj tych w zalewie. Gdy najpierw lekko podsmażysz podsmażysz, a następnie ugotujesz ryż arborio w bulionie, dodaj do niego połówki karczochów. Warzywo to smakuje wybornie zwłaszcza w towarzystwie parmezanu, czarnego pieprzu i cytryny, którymi przyprawisz danie pod sam koniec gotowania. Podawaj je udekorowane kawałkami karczochów, gdy jest jeszcze ciepłe, risotto nie lubi odgrzewania. Buon appetito!