
Składniki
1 sztuka
1 litr
2 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
500 gramów
150 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karczochy odcedź z zalewy i przekrój na pół.

Krok 2
Na patelni z margaryną i oliwą zeszklij posiekaną cebulę. Następnie dodaj suchy ryż i mieszaj go przez około 1 minutę.

Krok 3
Wlej 1 litr wody i dodaj kostkę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 15 minut na wolnym ogniu.

Krok 4
Kiedy płyny już odparują z patelni i upłynie połowę czasu gotowania ryżu, dodaj karczochy.

Krok 5
Gdy ryż zrobi się miękki, a risotto będzie miało lekko płynną konsystencję, dodaj ser i sok z cytryny. Danie wymieszaj i natychmiast podawaj posypane świeżo mielonym pieprzem. Risotto będzie smaczniejsze, jeśli użyjesz parmezanu zamiast zwykłego sera. Pamiętaj również, żeby podać je od razu po przygotowaniu.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z karczochami
Risotto jest potrawą wyjątkowo uniwersalną. Kiedyś było jadane przez biednych mieszkańców Włoch, dziś stało się klasyką tamtejszej kuchni, docenianą przez smakoszy. Wiele jest wersji tego dania. Risotto z karczochami wyróżnia kremowa konsystencja oraz niebanalny dobór przypraw i składników.Karczochy w Polsce to nadal mało popularne warzywo, a szkoda, bo ich oryginalny, lekko orzechowy smak pasuje do wielu dań. BY ułatwić sobie prace, nie musisz oczyszczać ani obierać karczochów użyj tych w zalewie. Gdy najpierw lekko podsmażysz podsmażysz, a następnie ugotujesz ryż arborio w bulionie, dodaj do niego połówki karczochów. Warzywo to smakuje wybornie zwłaszcza w towarzystwie parmezanu, czarnego pieprzu i cytryny, którymi przyprawisz danie pod sam koniec gotowania. Podawaj je udekorowane kawałkami karczochów, gdy jest jeszcze ciepłe, risotto nie lubi odgrzewania. Buon appetito!