
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 litr
1 sztuka
2 łyżki
100 mililitrów
1 szczypta
2 łyżki
0.5 pęczka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Koper włoski oczyść z zewnętrznych części. Następnie przekrój go na pół i pokrój w cienkie plastry.

Krok 2
Na patelni z margaryną i oliwą zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj suchy ryż i mieszaj go przez około 1 minutę.

Krok 3
Wlej 1 litr wody i dodaj kostkę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 15 minut na wolnym ogniu.

Krok 4
Pod koniec gotowania ryżu dodaj pokrojony koper i śmietankę. Całość gotuj jeszcze około 5 minut.

Krok 5
Po tym czasie dodaj drobno posiekany koperek, świeżo mielony pieprz oraz sok z cytryny. Podawaj od razu po przygotowaniu. Takie risotto możesz podawać samodzielnie lub jako dodatek do grillowanych ryb.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto koperkowe
Risotto to wyszukane danie, popularne zwłaszcza w kuchni włoskiej. Ryż gotowany jest z dodatkiem bulionu do momentu, aż uzyska kremową konsystencję. Risotto koperkowe doskonale sprawdzi się podczas uroczystej kolacji. Lekko anyżowy w smaku koper włoski, pieprz oraz czosnek nadadzą daniu wyrazistości, natomiast sok z cytryny i świeży koperek wzbogacają smak ryżu. Potrawę można serwować samodzielnie lub jako dodatek do grillowanych ryb, owoców morza oraz warzyw. Przyrządzając danie, należy uważać, żeby nie rozgotować ryżu – pamiętaj również, by użyć odpowiedniego produktu, czyli ryżu arborio lub carnaroli. Potrawa daje wiele możliwości modyfikacji – można dowolnie dobierać jej składniki, przygotowując na przykład risotto z grzybami, kasztanami lub szparagami. Gotowe danie warto udekorować świeżymi ziołami: koperkiem, bazylią czy szczypiorkiem, i posypać parmezanem albo innym długodojrzewającym serem. Wypróbuj nasz przepis na risotto koperkowe i podziel się swoją opinią. Czekamy na Twój komentarz!