Risotto koperkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto koperkowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

128 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

127 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 litr

1 sztuka

2 łyżki

100 mililitrów

1 szczypta

2 łyżki

0.5 pęczka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Koper włoski oczyść z zewnętrznych części. Następnie przekrój go na pół i pokrój w cienkie plastry.

Risotto koperkowe  - Krok 1

Krok 2

Na patelni z margaryną i oliwą zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj suchy ryż i mieszaj go przez około 1 minutę.

Risotto koperkowe  - Krok 2

Krok 3

Wlej 1 litr wody i dodaj kostkę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 15 minut na wolnym ogniu.

Risotto koperkowe  - Krok 3

Krok 4

Pod koniec gotowania ryżu dodaj pokrojony koper i śmietankę. Całość gotuj jeszcze około 5 minut.

Risotto koperkowe  - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie dodaj drobno posiekany koperek, świeżo mielony pieprz oraz sok z cytryny. Podawaj od razu po przygotowaniu. Takie risotto możesz podawać samodzielnie lub jako dodatek do grillowanych ryb.

Risotto koperkowe  - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Lidia Kowalewska

    Lidia Kowalewska , 07.06.2016

    To jeden i ten sam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto koperkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto koperkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto koperkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto koperkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto koperkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto koperkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto koperkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto koperkowe  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Risotto z warzywami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto koperkowe Risotto koperkowe

Risotto to wyszukane danie, popularne zwłaszcza w kuchni włoskiej. Ryż gotowany jest z dodatkiem bulionu do momentu, aż uzyska kremową konsystencję. Risotto koperkowe doskonale sprawdzi się podczas uroczystej kolacji. Lekko anyżowy w smaku koper włoski, pieprz oraz czosnek nadadzą daniu wyrazistości, natomiast sok z cytryny i świeży koperek wzbogacają smak ryżu. Potrawę można serwować samodzielnie lub jako dodatek do grillowanych ryb, owoców morza oraz warzyw. Przyrządzając danie, należy uważać, żeby nie rozgotować ryżu – pamiętaj również, by użyć odpowiedniego produktu, czyli ryżu arborio lub carnaroli. Potrawa daje wiele możliwości modyfikacji – można dowolnie dobierać jej składniki, przygotowując na przykład risotto z grzybami, kasztanami lub szparagami. Gotowe danie warto udekorować świeżymi ziołami: koperkiem, bazylią czy szczypiorkiem, i posypać parmezanem albo innym długodojrzewającym serem. Wypróbuj nasz przepis na risotto koperkowe i podziel się swoją opinią. Czekamy na Twój komentarz!