Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem
średnie
200 osób zapisało
Składniki
350 gramów
6 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
750 mililitrów
90 mililitrów
350 gramów
2 łyżki
100 gramów
1 szczypta
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wywar z wody i Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Pokrój w plasterki pory. Stop 4 łyżki masła, dodaj pory i smaż do miękkości. Odłóż połowę, jak będą jeszcze zielone. Wlej połowę bulionu i gotuj pory do rozpadnięcia.
Krok 2
Zmiksuj pory.
Krok 3
Posiekaj drobno szalotkę. W dużym garnku podgrzej oliwę, dodaj szalotkę i zeszklij. Wsyp ryż, wymieszaj i smaż około 2 minut. Wlej martini i gotuj do wchłonięcia.
Krok 4
Dodaj zmiksowane pory wymieszaj.
Krok 5
Następnie wlej pół szklanki bulionu, gotuj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion. Dodaj otartą skórkę z cytryny, starty parmezan i resztę porów jeśli zostały. Wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.
Krok 6
Pokrój pieczarki w cienkie plastry i podsmaż na reszcie masła.
Krok 7
Risotto wyłóż na ciepłe talerze i udekoruj smażonymi pieczarkami, gałązkami rozmarynu oraz skórką z cytryny.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej