Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem
średnie
161 osób zapisało

Składniki
350 gramów
6 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
750 mililitrów
90 mililitrów
350 gramów
2 łyżki
100 gramów
1 szczypta
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wywar z wody i Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Pokrój w plasterki pory. Stop 4 łyżki masła, dodaj pory i smaż do miękkości. Odłóż połowę, jak będą jeszcze zielone. Wlej połowę bulionu i gotuj pory do rozpadnięcia.
Krok 2
Zmiksuj pory.
Krok 3
Posiekaj drobno szalotkę. W dużym garnku podgrzej oliwę, dodaj szalotkę i zeszklij. Wsyp ryż, wymieszaj i smaż około 2 minut. Wlej martini i gotuj do wchłonięcia.
Krok 4
Dodaj zmiksowane pory wymieszaj.
Krok 5
Następnie wlej pół szklanki bulionu, gotuj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion. Dodaj otartą skórkę z cytryny, starty parmezan i resztę porów jeśli zostały. Wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.
Krok 6
Pokrój pieczarki w cienkie plastry i podsmaż na reszcie masła.
Krok 7
Risotto wyłóż na ciepłe talerze i udekoruj smażonymi pieczarkami, gałązkami rozmarynu oraz skórką z cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej