Sałatka bałkańska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka bałkańska

z pomidorów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

795 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

347 osób wydrukowało

Pobierz pdf

540 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Za pomocą małego nożyka wytnij szypułki z pomidorów. Po przeciwległej stronie natnij pomidory na krzyż.

Sałatka bałkańska - Krok 1

Krok 2

Parz je we wrzącej wodzie przez kilka sekund - do momentu, kiedy skórka zacznie schodzić. Następnie przełóż do miski z zimną wodą i obierz ze skórki.

Sałatka bałkańska - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w ósemki, przełóż do miski, dodaj połowę oliwy oraz cukier. Następnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby się zamarynowały i puściły sok.

Sałatka bałkańska - Krok 3

Krok 4

Cebule obierz i pokrój w plastry tak, aby uzyskać pierścienie. Ser feta pokrój w kostkę.

Sałatka bałkańska - Krok 4

Krok 5

Z pozostałej oliwy przygotuj sos, mieszając ją z zawartością opakowania Sosu sałatkowego włoskiego Knorr.

Sałatka bałkańska - Krok 5

Krok 6

Pomidory przełóż do oddzielnej miski, posyp serem feta oraz cebulą. Na końcu polej sosem. Całość udekoruj oregano.

Sałatka bałkańska - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Rapczyńska

    Agnieszka Rapczyńska , 24.04.2017

    Polecam !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    taka sobie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka bałkańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka bałkańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka bałkańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka bałkańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka bałkańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka bałkańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka bałkańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka bałkańska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka bałkańskaSałatka bałkańska

Słodkie pomidory, słony i kremowy ser feta, krążki czerwonej cebuli, oliwa i cały zestaw aromatycznych ziół. To smak Bałkanów: słonecznej Grecji, górzystej Czarnogóry oraz chorwackich wysp i wysepek. Smak lata zaserwowany w jednym małym i bardzo szybkim do przygotowania daniu, które najlepiej smakuje jako dodatek do grillowanego mięsa, krewetek lub ryby. Kto był na Bałkanach, ten wie, że sałatka bałkańska ma wiele wariantów, i każdy jest pyszny! Bywa, że znajdują się w niej także czarne brunatne lub zielone oliwki, czerwona papryka, kawałki świeżego ogórka oraz sałata. Co, kto lubi. Jednak pomidory i feta to absolutna podstawa, której nie może w tym zestawie zabraknąć. Co jeszcze jest niezbędne? Sos sałatkowy pełen podkręcających smak przypraw i ziół, zmieszany z oliwą z oliwek. Nie żałuj go i obficie polej sałatkę, to co zostanie na talerzu po jej zjedzeniu wytrzyj chlebem i zjedz!