Sałatka bałkańska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka bałkańska

z pomidorów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

787 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

333 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

508 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Za pomocą małego nożyka wytnij szypułki z pomidorów. Po przeciwległej stronie natnij pomidory na krzyż.

Sałatka bałkańska - Krok 1

Krok 2

Parz je we wrzącej wodzie przez kilka sekund - do momentu, kiedy skórka zacznie schodzić. Następnie przełóż do miski z zimną wodą i obierz ze skórki.

Sałatka bałkańska - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w ósemki, przełóż do miski, dodaj połowę oliwy oraz cukier. Następnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby się zamarynowały i puściły sok.

Sałatka bałkańska - Krok 3

Krok 4

Cebule obierz i pokrój w plastry tak, aby uzyskać pierścienie. Ser feta pokrój w kostkę.

Sałatka bałkańska - Krok 4

Krok 5

Z pozostałej oliwy przygotuj sos, mieszając ją z zawartością opakowania Sosu sałatkowego włoskiego Knorr.

Sałatka bałkańska - Krok 5

Krok 6

Pomidory przełóż do oddzielnej miski, posyp serem feta oraz cebulą. Na końcu polej sosem. Całość udekoruj oregano.

Sałatka bałkańska - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Rapczyńska

    Agnieszka Rapczyńska , 24.04.2017

    Polecam !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    taka sobie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka bałkańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka bałkańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka bałkańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka bałkańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka bałkańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka bałkańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka bałkańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka bałkańska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka bałkańskaSałatka bałkańska

Słodkie pomidory, słony i kremowy ser feta, krążki czerwonej cebuli, oliwa i cały zestaw aromatycznych ziół. To smak Bałkanów: słonecznej Grecji, górzystej Czarnogóry oraz chorwackich wysp i wysepek. Smak lata zaserwowany w jednym małym i bardzo szybkim do przygotowania daniu, które najlepiej smakuje jako dodatek do grillowanego mięsa, krewetek lub ryby. Kto był na Bałkanach, ten wie, że sałatka bałkańska ma wiele wariantów, i każdy jest pyszny! Bywa, że znajdują się w niej także czarne brunatne lub zielone oliwki, czerwona papryka, kawałki świeżego ogórka oraz sałata. Co, kto lubi. Jednak pomidory i feta to absolutna podstawa, której nie może w tym zestawie zabraknąć. Co jeszcze jest niezbędne? Sos sałatkowy pełen podkręcających smak przypraw i ziół, zmieszany z oliwą z oliwek. Nie żałuj go i obficie polej sałatkę, to co zostanie na talerzu po jej zjedzeniu wytrzyj chlebem i zjedz!