
Składniki
5 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Za pomocą małego nożyka wytnij szypułki z pomidorów. Po przeciwległej stronie natnij pomidory na krzyż.

Krok 2
Parz je we wrzącej wodzie przez kilka sekund - do momentu, kiedy skórka zacznie schodzić. Następnie przełóż do miski z zimną wodą i obierz ze skórki.

Krok 3
Pomidory pokrój w ósemki, przełóż do miski, dodaj połowę oliwy oraz cukier. Następnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby się zamarynowały i puściły sok.

Krok 4
Cebule obierz i pokrój w plastry tak, aby uzyskać pierścienie. Ser feta pokrój w kostkę.

Krok 5
Z pozostałej oliwy przygotuj sos, mieszając ją z zawartością opakowania Sosu sałatkowego włoskiego Knorr.

Krok 6
Pomidory przełóż do oddzielnej miski, posyp serem feta oraz cebulą. Na końcu polej sosem. Całość udekoruj oregano.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka bałkańska
Słodkie pomidory, słony i kremowy ser feta, krążki czerwonej cebuli, oliwa i cały zestaw aromatycznych ziół. To smak Bałkanów: słonecznej Grecji, górzystej Czarnogóry oraz chorwackich wysp i wysepek. Smak lata zaserwowany w jednym małym i bardzo szybkim do przygotowania daniu, które najlepiej smakuje jako dodatek do grillowanego mięsa, krewetek lub ryby. Kto był na Bałkanach, ten wie, że sałatka bałkańska ma wiele wariantów, i każdy jest pyszny! Bywa, że znajdują się w niej także czarne brunatne lub zielone oliwki, czerwona papryka, kawałki świeżego ogórka oraz sałata. Co, kto lubi. Jednak pomidory i feta to absolutna podstawa, której nie może w tym zestawie zabraknąć. Co jeszcze jest niezbędne? Sos sałatkowy pełen podkręcających smak przypraw i ziół, zmieszany z oliwą z oliwek. Nie żałuj go i obficie polej sałatkę, to co zostanie na talerzu po jej zjedzeniu wytrzyj chlebem i zjedz!