Rosyjska sałatka jarzynowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosyjska sałatka jarzynowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
127 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

186 osób wydrukowało

Pobierz pdf

346 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

3 sztuki

2 sztuki

0.5 szklanki

0.5 sztuki

0.5 pęczka

2 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obraną marchew oraz ziemniaki ugotuj do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, wystudź i pokrój w kostkę grubości ok. 1 cm. Ogórki oraz jabłko również pokrój w podobnej wielkości kostkę.

Krok 2

Stwórz ziołowy, kremowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z majonezem oraz jogurtem.

Krok 3

W misce połącz pokrojone warzywa, dodaj rozmrożony groszek, pokrojony szczypior oraz przygotowany sos. Wszystko razem wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i wstaw na 15 minut do lodówki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pozostały wywar z gotowania warzyw wykorzystaj do przygotowania zupy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosyjska sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosyjska sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosyjska sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosyjska sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosyjska sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosyjska sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosyjska sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosyjska sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rosyjska sałatka jarzynowaRosyjska sałatka jarzynowa

Rosyjska sałatka jarzynowa łączy delikatność gotowanych warzyw z soczystością jabłek i słodko-kwaśnymi ogórkami konserwowymi. Kremowy majonezowo-jogurtowo sos o ziołowym, wyrazistym smaku spaja całość. Tak przyrządzona warzywna przekąska jest doskonałym dodatkiem do mięs serwowanych na zimno oraz serów. Świetnie smakuje również z potrawami z grilla oraz chrupkim pieczywem. Do jej przyrządzenia potrzebujesz ugotowanych ziemniaków i marchewki. Powstały z gotowania wywar (z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego) będzie dobrą bazą do zupy – możesz go więc wykorzystać do przyrządzenia kolejnej potrawy. Pokrojone warzywa, razem z jabłkiem, ogórkami, zielonym groszkiem i szczypiorem, wymieszaj z sosem i odłóż na chwilę do lodówki. Rosyjska sałatka jarzynowa będzie dzięki temu smaczniejsza, gdyż składniki dokładnie się przenikną. Ewentualnie wzbogać smak całości także dodatkiem gotowanych jajek, kaparów lub pokrojonego w kostkę żółtego sera. Szukasz inspiracji na wytrawną przekąskę? Sprawdź nasz przepis na rosyjską sałatkę jarzynową.