
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
3 sztuki
2 sztuki
0.5 szklanki
0.5 sztuki
0.5 pęczka
2 łyżki
3 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obraną marchew oraz ziemniaki ugotuj do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, wystudź i pokrój w kostkę grubości ok. 1 cm. Ogórki oraz jabłko również pokrój w podobnej wielkości kostkę.
Krok 2
Stwórz ziołowy, kremowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z majonezem oraz jogurtem.
Krok 3
W misce połącz pokrojone warzywa, dodaj rozmrożony groszek, pokrojony szczypior oraz przygotowany sos. Wszystko razem wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i wstaw na 15 minut do lodówki.

Dobra rada:
Pozostały wywar z gotowania warzyw wykorzystaj do przygotowania zupy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rosyjska sałatka jarzynowa
Rosyjska sałatka jarzynowa łączy delikatność gotowanych warzyw z soczystością jabłek i słodko-kwaśnymi ogórkami konserwowymi. Kremowy majonezowo-jogurtowo sos o ziołowym, wyrazistym smaku spaja całość. Tak przyrządzona warzywna przekąska jest doskonałym dodatkiem do mięs serwowanych na zimno oraz serów. Świetnie smakuje również z potrawami z grilla oraz chrupkim pieczywem. Do jej przyrządzenia potrzebujesz ugotowanych ziemniaków i marchewki. Powstały z gotowania wywar (z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego) będzie dobrą bazą do zupy – możesz go więc wykorzystać do przyrządzenia kolejnej potrawy. Pokrojone warzywa, razem z jabłkiem, ogórkami, zielonym groszkiem i szczypiorem, wymieszaj z sosem i odłóż na chwilę do lodówki. Rosyjska sałatka jarzynowa będzie dzięki temu smaczniejsza, gdyż składniki dokładnie się przenikną. Ewentualnie wzbogać smak całości także dodatkiem gotowanych jajek, kaparów lub pokrojonego w kostkę żółtego sera. Szukasz inspiracji na wytrawną przekąskę? Sprawdź nasz przepis na rosyjską sałatkę jarzynową.