Rosyjska sałatka jarzynowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosyjska sałatka jarzynowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

heart
128 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

186 osób wydrukowało

Pobierz pdf

350 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

3 sztuki

2 sztuki

0.5 szklanki

0.5 sztuki

0.5 pęczka

2 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obraną marchew oraz ziemniaki ugotuj do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, wystudź i pokrój w kostkę grubości ok. 1 cm. Ogórki oraz jabłko również pokrój w podobnej wielkości kostkę.

Krok 2

Stwórz ziołowy, kremowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z majonezem oraz jogurtem.

Krok 3

W misce połącz pokrojone warzywa, dodaj rozmrożony groszek, pokrojony szczypior oraz przygotowany sos. Wszystko razem wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i wstaw na 15 minut do lodówki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pozostały wywar z gotowania warzyw wykorzystaj do przygotowania zupy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosyjska sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosyjska sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosyjska sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosyjska sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosyjska sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosyjska sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosyjska sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosyjska sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rosyjska sałatka jarzynowaRosyjska sałatka jarzynowa

Rosyjska sałatka jarzynowa łączy delikatność gotowanych warzyw z soczystością jabłek i słodko-kwaśnymi ogórkami konserwowymi. Kremowy majonezowo-jogurtowo sos o ziołowym, wyrazistym smaku spaja całość. Tak przyrządzona warzywna przekąska jest doskonałym dodatkiem do mięs serwowanych na zimno oraz serów. Świetnie smakuje również z potrawami z grilla oraz chrupkim pieczywem. Do jej przyrządzenia potrzebujesz ugotowanych ziemniaków i marchewki. Powstały z gotowania wywar (z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego) będzie dobrą bazą do zupy – możesz go więc wykorzystać do przyrządzenia kolejnej potrawy. Pokrojone warzywa, razem z jabłkiem, ogórkami, zielonym groszkiem i szczypiorem, wymieszaj z sosem i odłóż na chwilę do lodówki. Rosyjska sałatka jarzynowa będzie dzięki temu smaczniejsza, gdyż składniki dokładnie się przenikną. Ewentualnie wzbogać smak całości także dodatkiem gotowanych jajek, kaparów lub pokrojonego w kostkę żółtego sera. Szukasz inspiracji na wytrawną przekąskę? Sprawdź nasz przepis na rosyjską sałatkę jarzynową.