
Składniki
1 pęczek
2 sztuki
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
120 gramów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa ugotuj do miękkości. Następnie odstaw do ostygnięcia i pokrój w drobną kostkę.

Krok 2
Jaja ugotuj, jabłka obierz i wraz z ogórkiem zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 3
Szynkę pokrój w paseczki.

Krok 4
Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem oraz ketchupem. Podawaj z grzankami.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Sałatka jarzynowa z szynką
Sałatka jarzynowa z szynką 
Chyba nie ma w Polsce domu, w którym na stole chociaż raz nie zagościła sałatka jarzynowa. Punkt obowiązkowy menu świątecznych i stały bywalec na wszelakiego rodzaju uroczystościach, dziś występuje w nieco zmienionej wersji. Sałatka jarzynowa z szynką to połączenie idealne dla wszystkich, którzy cenią smak popularnej sałatki z gotowanych jarzyn, a równocześnie lubią mięsną nutę w tego typu daniu. Jak przygotować ten kulinarny hit? Wystarczy, że ugotujesz włoszczyznę, a więc marchewkę, pietruszkę, i kawałek selera, a następnie pokroisz je w kostkę. Możesz użyć tez warzyć pozostałych z gotowania rosołu. Dodaj do nich winne starte jabłko, pokrojone ogórki konserwowe lub kiszone i paseczki ulubionej szynki. Wszystko zalej majonezowym sosem i sałatka z mięsnym akcentem gotowa. Na wierzchu możesz poukładać grzanki i kawałki jajka na twardo.



































