Arabska sałatka z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Arabska sałatka z soczewicy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

50 gramów

80 gramów

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Odcedź na sicie i przelej zimną wodą.

Krok 2

Umyj pomidory i ogórki. Ogórki przekrój na pół, a potem na plasterki, pomidorki przekrój na pół. Szpinak umyj i osusz.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwa i octem. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę możesz dodatkowo posypać prażonym sezamem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Arabska sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Arabska sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Arabska sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Arabska sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Arabska sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Arabska sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Arabska sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Arabska sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Arabska sałatka z soczewicy Arabska sałatka z soczewicy

Mdłe potrawy bez wyrazu – tego nie uświadczycie w arabskiej kuchni! Wpływ na to mają świeże składniki i aromatyczne przyprawy oraz sposób przyrządzania i serwowania dań. Wszystkim, którzy dopiero zaczynają poznawać te kulinaria, proponujemy prosty przepis na arabską sałatkę z czarnej soczewicy.

Dla kogo? Można zajadać się z apetytem tradycyjnymi gołąbkami, flaczkami i pierogami, ale w końcu każdy zapragnie odmiany. Arabska sałatka z soczewicą w tej sytuacji będzie trafnym wyborem.

Na jaką okazję? Bez problemu zapakujecie ją na wynos. Przerwa na posiłek w pracy albo na uczelni zamieni się we wspaniałą ucztę prosto z pudełka śniadaniowego. Arabska sałatka z soczewicy to również sprawdzony przepis na smaczną i kolorową kolację.

Czy wiesz, że? Czarna soczewica wygląda bardzo efektownie, a ponadto świetnie łączy się z pikantnymi przyprawami. Sprawdza się w zupach i warzywnych gulaszach.

Dla urozmaicenia: Sałatkę z soczewicą w stylu arabskim podawajcie z pitą. Wypróbujcie także manakish, czyli rodzaj płaskiego placka z drożdżowego ciasta. Dodatek pachnących ziół obowiązkowy!