Arabska sałatka z soczewicy
NOWY PRZEPIS
łatwe
42 osoby zapisały

Składniki
125 gramów
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
50 gramów
80 gramów
2 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Odcedź na sicie i przelej zimną wodą.
Krok 2
Umyj pomidory i ogórki. Ogórki przekrój na pół, a potem na plasterki, pomidorki przekrój na pół. Szpinak umyj i osusz.
Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwa i octem. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i podawaj.

Dobra rada:
Sałatkę możesz dodatkowo posypać prażonym sezamem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Arabska sałatka z soczewicy
Mdłe potrawy bez wyrazu – tego nie uświadczycie w arabskiej kuchni! Wpływ na to mają świeże składniki i aromatyczne przyprawy oraz sposób przyrządzania i serwowania dań. Wszystkim, którzy dopiero zaczynają poznawać te kulinaria, proponujemy prosty przepis na arabską sałatkę z czarnej soczewicy.
Dla kogo? Można zajadać się z apetytem tradycyjnymi gołąbkami, flaczkami i pierogami, ale w końcu każdy zapragnie odmiany. Arabska sałatka z soczewicą w tej sytuacji będzie trafnym wyborem.
Na jaką okazję? Bez problemu zapakujecie ją na wynos. Przerwa na posiłek w pracy albo na uczelni zamieni się we wspaniałą ucztę prosto z pudełka śniadaniowego. Arabska sałatka z soczewicy to również sprawdzony przepis na smaczną i kolorową kolację.
Czy wiesz, że? Czarna soczewica wygląda bardzo efektownie, a ponadto świetnie łączy się z pikantnymi przyprawami. Sprawdza się w zupach i warzywnych gulaszach.
Dla urozmaicenia: Sałatkę z soczewicą w stylu arabskim podawajcie z pitą. Wypróbujcie także manakish, czyli rodzaj płaskiego placka z drożdżowego ciasta. Dodatek pachnących ziół obowiązkowy!