Arabska sałatka z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Arabska sałatka z soczewicy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

50 gramów

80 gramów

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Odcedź na sicie i przelej zimną wodą.

Krok 2

Umyj pomidory i ogórki. Ogórki przekrój na pół, a potem na plasterki, pomidorki przekrój na pół. Szpinak umyj i osusz.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwa i octem. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę możesz dodatkowo posypać prażonym sezamem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Arabska sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Arabska sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Arabska sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Arabska sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Arabska sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Arabska sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Arabska sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Arabska sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Arabska sałatka z soczewicy Arabska sałatka z soczewicy

Mdłe potrawy bez wyrazu – tego nie uświadczycie w arabskiej kuchni! Wpływ na to mają świeże składniki i aromatyczne przyprawy oraz sposób przyrządzania i serwowania dań. Wszystkim, którzy dopiero zaczynają poznawać te kulinaria, proponujemy prosty przepis na arabską sałatkę z czarnej soczewicy.

Dla kogo? Można zajadać się z apetytem tradycyjnymi gołąbkami, flaczkami i pierogami, ale w końcu każdy zapragnie odmiany. Arabska sałatka z soczewicą w tej sytuacji będzie trafnym wyborem.

Na jaką okazję? Bez problemu zapakujecie ją na wynos. Przerwa na posiłek w pracy albo na uczelni zamieni się we wspaniałą ucztę prosto z pudełka śniadaniowego. Arabska sałatka z soczewicy to również sprawdzony przepis na smaczną i kolorową kolację.

Czy wiesz, że? Czarna soczewica wygląda bardzo efektownie, a ponadto świetnie łączy się z pikantnymi przyprawami. Sprawdza się w zupach i warzywnych gulaszach.

Dla urozmaicenia: Sałatkę z soczewicą w stylu arabskim podawajcie z pitą. Wypróbujcie także manakish, czyli rodzaj płaskiego placka z drożdżowego ciasta. Dodatek pachnących ziół obowiązkowy!