Ciepła sałatka z kaszą gryczaną i brukselką
łatwe
47 osób zapisało

Składniki
100 gramów
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.
Krok 2
Brukselkę obierz z zewnętrznych listków i umyj. Winogrona umyj i przekrój na pół. Dymkę pokrój w plasterki.
Krok 3
Na patelni z łyżką oleju podsmaż krótko dymkę oraz listki brukselki i przełóż do miski.
Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody oraz olejem.
Krok 5
Teraz połącz jeszcze ciepłą kaszę gryczaną z sosem sałatkowym, brukselką i winogronami. Podawaj natychmiast.

Dobra rada:
Dodaj do sałatki orzechy włoskie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciepła sałatka z kaszą gryczaną i brukselką
Sałatki zazwyczaj kojarzą się z dodatkiem do dania głównego, przekąską na przyjęcia lub potrawą, która najlepiej smakuje w wakacyjne, upalne dni. Nie warto jednak rezygnować z tego rodzaju specjałów na co dzień, gdy temperatura na zewnątrz spada. Podnieście ją we własnych kuchniach, przyrządzają sałatkę na ciepło z kaszą gryczaną i brukselką.
Dla kogo?
Stęskniliście się za letnimi, sezonowymi przysmakami? Ciepła sałatka z kaszą gryczaną, brukselką i czerwonymi winogronami sprawi, że na talerzach znów pojawią się kuszące składniki w intensywnych barwach.
Na jaką okazję?
Sałatka z kaszą i brukselką to znakomity sposób na ciepły lunch lub kolację, który nie wymaga skomplikowanych i pracochłonnych manewrów w kuchni.
Czy wiesz, że?
Kaszę gryczaną uzyskuje się z nasion gryki. To niezwykle uniwersalna roślina, z której wytwarzana jest również mąka. Nadaje się ona do produkcji pieczywa oraz makaronów.
Dla urozmaicenia:
Sałatka będzie prezentować się jeszcze bardziej efektownie, jeśli posypiecie ją ziarnami sezamu, pestkami granatu albo migdałami.