Ciepła sałatka z kaszą gryczaną i brukselką
łatwe
11 osób zapisało
Składniki
100 gramów
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.
Krok 2
Brukselkę obierz z zewnętrznych listków i umyj. Winogrona umyj i przekrój na pół. Dymkę pokrój w plasterki.
Krok 3
Na patelni z łyżką oleju podsmaż krótko dymkę oraz listki brukselki i przełóż do miski.
Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody oraz olejem.
Krok 5
Teraz połącz jeszcze ciepłą kaszę gryczaną z sosem sałatkowym, brukselką i winogronami. Podawaj natychmiast.
Dobra rada:
Dodaj do sałatki orzechy włoskie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciepła sałatka z kaszą gryczaną i brukselką
Sałatki zazwyczaj kojarzą się z dodatkiem do dania głównego, przekąską na przyjęcia lub potrawą, która najlepiej smakuje w wakacyjne, upalne dni. Nie warto jednak rezygnować z tego rodzaju specjałów na co dzień, gdy temperatura na zewnątrz spada. Podnieście ją we własnych kuchniach, przyrządzają sałatkę na ciepło z kaszą gryczaną i brukselką.
Dla kogo?
Stęskniliście się za letnimi, sezonowymi przysmakami? Ciepła sałatka z kaszą gryczaną, brukselką i czerwonymi winogronami sprawi, że na talerzach znów pojawią się kuszące składniki w intensywnych barwach.
Na jaką okazję?
Sałatka z kaszą i brukselką to znakomity sposób na ciepły lunch lub kolację, który nie wymaga skomplikowanych i pracochłonnych manewrów w kuchni.
Czy wiesz, że?
Kaszę gryczaną uzyskuje się z nasion gryki. To niezwykle uniwersalna roślina, z której wytwarzana jest również mąka. Nadaje się ona do produkcji pieczywa oraz makaronów.
Dla urozmaicenia:
Sałatka będzie prezentować się jeszcze bardziej efektownie, jeśli posypiecie ją ziarnami sezamu, pestkami granatu albo migdałami.