Młode warzywa na parze po francusku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Młode warzywa na parze po francusku

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 pęczka

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i pokrój marchew w grube plasterki. Kapustę pokrój w grubą kostkę. Cukinię pokrój w kostkę, botwinkę umyj.

Krok 2

Wszystkie warzywa gotuj na parze 7 minut. Przełóż na duży, głęboki talerz lub do miski.

Krok 3

Sos francuski rozrób z aromatyzowaną oliwą i wodą. Skrop sosem ugotowane warzywa.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Młode warzywa na parze po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Młode warzywa na parze po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Młode warzywa na parze po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Młode warzywa na parze po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Młode warzywa na parze po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Młode warzywa na parze po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Młode warzywa na parze po francusku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Młode warzywa na parze po francusku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej