
Składniki
80 dekagramów
4 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Oczyść strączki groszku, usuń włókna, odetnij końce i pokrój na kawałki o grubości 1,5 centymetra.
Krok 2
Ugotuj pokrojone strączki w osolonym wrzątku, by stały się miękkie.
Krok 3
Przygotuj Sos sałatkowy paprykowo–ziołowy Knorr według przepisu na opakowaniu.
Krok 4
Wystudź miękki groszek w wodzie z lodem. Następnie wymieszaj go z sosem i odstaw na 10 minut.
Krok 5
Umyj i pokrój pomidory oraz jajka na twardo w ćwiartki. Cebulę pokrój w talarki.
Krok 6
Na koniec wymieszaj wszystkie składniki i podawaj sałatkę udekorowaną kilkoma listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka kolory wiosny
Soczysta zieleń cukrowego groszku przełamana czerwienią dojrzałych pomidorów. Sałatka Kolory Wiosny prezentuje się na talerzu bardzo dobrze i, co najważniejsze, dobrze smakuje. Jej główny składnik, cukrowy groszek, możesz przyrządzić na wiele sposobów. Ugotuj go albo lekko podsmaż. Nadaje się również do jedzenia na surowo. Pamiętaj o tym, by przed przygotowaniem odciąć jego końcówki i usunąć włókna. Do gotowania dodaj niewielką ilość soku z cytryny albo octu. Może być także kwasek cytrynowy. Dzięki temu zabiegowi kolor groszku pozostanie intensywny. W tym samym celu, po ugotowaniu zahartuj go bardzo zimną wodą, najlepiej z lodem. Pomidory i jajka pokrój w ćwiartki. Dodaj paski czerwonej papryki, żeby urozmaicić danie. Z jego smakiem dobrze skomponuje się delikatny ser, np. halloumi z dodatkiem mięty. Gotową sałatkę udekoruj krążkami czerwonej cebuli i polej paprykowo-ziołowym sosem. Na koniec dodaj świeżą miętę, pietruszkę albo bazylię. Podawaj z grzankami lub ziołowymi bułeczkami. Spróbuj tego sposobu na przyrządzenie groszku!