Sałatka kolory wiosny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka kolory wiosny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
105 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 dekagramów

4 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Oczyść strączki groszku, usuń włókna, odetnij końce i pokrój na kawałki o grubości 1,5 centymetra.

Krok 2

Ugotuj pokrojone strączki w osolonym wrzątku, by stały się miękkie.

Krok 3

Przygotuj Sos sałatkowy paprykowo–ziołowy Knorr według przepisu na opakowaniu.

Krok 4

Wystudź miękki groszek w wodzie z lodem. Następnie wymieszaj go z sosem i odstaw na 10 minut.

Krok 5

Umyj i pokrój pomidory oraz jajka na twardo w ćwiartki. Cebulę pokrój w talarki.

Krok 6

Na koniec wymieszaj wszystkie składniki i podawaj sałatkę udekorowaną kilkoma listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka kolory wiosnySałatka kolory wiosny

Soczysta zieleń cukrowego groszku przełamana czerwienią dojrzałych pomidorów. Sałatka Kolory Wiosny prezentuje się na talerzu bardzo dobrze i, co najważniejsze, dobrze smakuje. Jej główny składnik, cukrowy groszek, możesz przyrządzić na wiele sposobów. Ugotuj go albo lekko podsmaż. Nadaje się również do jedzenia na surowo. Pamiętaj o tym, by przed przygotowaniem odciąć jego końcówki i usunąć włókna. Do gotowania dodaj niewielką ilość soku z cytryny albo octu. Może być także kwasek cytrynowy. Dzięki temu zabiegowi kolor groszku pozostanie intensywny. W tym samym celu, po ugotowaniu zahartuj go bardzo zimną wodą, najlepiej z lodem. Pomidory i jajka pokrój w ćwiartki. Dodaj paski czerwonej papryki, żeby urozmaicić danie. Z jego smakiem dobrze skomponuje się delikatny ser, np. halloumi z dodatkiem mięty. Gotową sałatkę udekoruj krążkami czerwonej cebuli i polej paprykowo-ziołowym sosem. Na koniec dodaj świeżą miętę, pietruszkę albo bazylię. Podawaj z grzankami lub ziołowymi bułeczkami. Spróbuj tego sposobu na przyrządzenie groszku!