Sałatka kolory wiosny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka kolory wiosny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
105 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 dekagramów

4 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Oczyść strączki groszku, usuń włókna, odetnij końce i pokrój na kawałki o grubości 1,5 centymetra.

Krok 2

Ugotuj pokrojone strączki w osolonym wrzątku, by stały się miękkie.

Krok 3

Przygotuj Sos sałatkowy paprykowo–ziołowy Knorr według przepisu na opakowaniu.

Krok 4

Wystudź miękki groszek w wodzie z lodem. Następnie wymieszaj go z sosem i odstaw na 10 minut.

Krok 5

Umyj i pokrój pomidory oraz jajka na twardo w ćwiartki. Cebulę pokrój w talarki.

Krok 6

Na koniec wymieszaj wszystkie składniki i podawaj sałatkę udekorowaną kilkoma listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka kolory wiosnySałatka kolory wiosny

Soczysta zieleń cukrowego groszku przełamana czerwienią dojrzałych pomidorów. Sałatka Kolory Wiosny prezentuje się na talerzu bardzo dobrze i, co najważniejsze, dobrze smakuje. Jej główny składnik, cukrowy groszek, możesz przyrządzić na wiele sposobów. Ugotuj go albo lekko podsmaż. Nadaje się również do jedzenia na surowo. Pamiętaj o tym, by przed przygotowaniem odciąć jego końcówki i usunąć włókna. Do gotowania dodaj niewielką ilość soku z cytryny albo octu. Może być także kwasek cytrynowy. Dzięki temu zabiegowi kolor groszku pozostanie intensywny. W tym samym celu, po ugotowaniu zahartuj go bardzo zimną wodą, najlepiej z lodem. Pomidory i jajka pokrój w ćwiartki. Dodaj paski czerwonej papryki, żeby urozmaicić danie. Z jego smakiem dobrze skomponuje się delikatny ser, np. halloumi z dodatkiem mięty. Gotową sałatkę udekoruj krążkami czerwonej cebuli i polej paprykowo-ziołowym sosem. Na koniec dodaj świeżą miętę, pietruszkę albo bazylię. Podawaj z grzankami lub ziołowymi bułeczkami. Spróbuj tego sposobu na przyrządzenie groszku!