Sałatka kolory wiosny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka kolory wiosny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

105 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 dekagramów

4 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Oczyść strączki groszku, usuń włókna, odetnij końce i pokrój na kawałki o grubości 1,5 centymetra.

Krok 2

Ugotuj pokrojone strączki w osolonym wrzątku, by stały się miękkie.

Krok 3

Przygotuj Sos sałatkowy paprykowo–ziołowy Knorr według przepisu na opakowaniu.

Krok 4

Wystudź miękki groszek w wodzie z lodem. Następnie wymieszaj go z sosem i odstaw na 10 minut.

Krok 5

Umyj i pokrój pomidory oraz jajka na twardo w ćwiartki. Cebulę pokrój w talarki.

Krok 6

Na koniec wymieszaj wszystkie składniki i podawaj sałatkę udekorowaną kilkoma listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka kolory wiosnySałatka kolory wiosny

Soczysta zieleń cukrowego groszku przełamana czerwienią dojrzałych pomidorów. Sałatka Kolory Wiosny prezentuje się na talerzu bardzo dobrze i, co najważniejsze, dobrze smakuje. Jej główny składnik, cukrowy groszek, możesz przyrządzić na wiele sposobów. Ugotuj go albo lekko podsmaż. Nadaje się również do jedzenia na surowo. Pamiętaj o tym, by przed przygotowaniem odciąć jego końcówki i usunąć włókna. Do gotowania dodaj niewielką ilość soku z cytryny albo octu. Może być także kwasek cytrynowy. Dzięki temu zabiegowi kolor groszku pozostanie intensywny. W tym samym celu, po ugotowaniu zahartuj go bardzo zimną wodą, najlepiej z lodem. Pomidory i jajka pokrój w ćwiartki. Dodaj paski czerwonej papryki, żeby urozmaicić danie. Z jego smakiem dobrze skomponuje się delikatny ser, np. halloumi z dodatkiem mięty. Gotową sałatkę udekoruj krążkami czerwonej cebuli i polej paprykowo-ziołowym sosem. Na koniec dodaj świeżą miętę, pietruszkę albo bazylię. Podawaj z grzankami lub ziołowymi bułeczkami. Spróbuj tego sposobu na przyrządzenie groszku!