Sałatka kolory wiosny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka kolory wiosny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

105 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 dekagramów

4 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Oczyść strączki groszku, usuń włókna, odetnij końce i pokrój na kawałki o grubości 1,5 centymetra.

Krok 2

Ugotuj pokrojone strączki w osolonym wrzątku, by stały się miękkie.

Krok 3

Przygotuj Sos sałatkowy paprykowo–ziołowy Knorr według przepisu na opakowaniu.

Krok 4

Wystudź miękki groszek w wodzie z lodem. Następnie wymieszaj go z sosem i odstaw na 10 minut.

Krok 5

Umyj i pokrój pomidory oraz jajka na twardo w ćwiartki. Cebulę pokrój w talarki.

Krok 6

Na koniec wymieszaj wszystkie składniki i podawaj sałatkę udekorowaną kilkoma listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka kolory wiosny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka kolory wiosnySałatka kolory wiosny

Soczysta zieleń cukrowego groszku przełamana czerwienią dojrzałych pomidorów. Sałatka Kolory Wiosny prezentuje się na talerzu bardzo dobrze i, co najważniejsze, dobrze smakuje. Jej główny składnik, cukrowy groszek, możesz przyrządzić na wiele sposobów. Ugotuj go albo lekko podsmaż. Nadaje się również do jedzenia na surowo. Pamiętaj o tym, by przed przygotowaniem odciąć jego końcówki i usunąć włókna. Do gotowania dodaj niewielką ilość soku z cytryny albo octu. Może być także kwasek cytrynowy. Dzięki temu zabiegowi kolor groszku pozostanie intensywny. W tym samym celu, po ugotowaniu zahartuj go bardzo zimną wodą, najlepiej z lodem. Pomidory i jajka pokrój w ćwiartki. Dodaj paski czerwonej papryki, żeby urozmaicić danie. Z jego smakiem dobrze skomponuje się delikatny ser, np. halloumi z dodatkiem mięty. Gotową sałatkę udekoruj krążkami czerwonej cebuli i polej paprykowo-ziołowym sosem. Na koniec dodaj świeżą miętę, pietruszkę albo bazylię. Podawaj z grzankami lub ziołowymi bułeczkami. Spróbuj tego sposobu na przyrządzenie groszku!