Sałatka wiosenna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka wiosenna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

730 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

591 osób wydrukowało

Pobierz pdf

604 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj sałaty, osusz, następnie porwij je na kawałki.

Sałatka wiosenna - Krok 1

Krok 2

Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki.

Sałatka wiosenna - Krok 2

Krok 3

Sparz pomidory, obierz je ze skórki, po czym pokrój w ósemki.

Sałatka wiosenna - Krok 3

Krok 4

Osącz cebulki i kukurydzę z zalewy. Następnie wymieszaj składniki sałatki, z wyjątkiem jajek, które ułóż na środku salaterki.

Sałatka wiosenna - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos sałatkowy Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polej nim sałatkę i podawaj.

Sałatka wiosenna - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Ta sałatka świetnie będzie się komponować podana również z sałatą lodową. Przygotowując sałatkę możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu nie musisz kupować kilku rodzajów sałat a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka wiosenna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka wiosennaSałatka wiosenna

Sałatka wiosenna to propozycja nie tylko sezonowa. Jej podstawę stanowi specjalny miks sałat. W jego skład wchodzą: sałata lollo bianco i rosso, które charakteryzują się efektownie prezentującymi się, pokarbowanymi liśćmi. Pierwsza z wymienionych jest zielona, druga natomiast bordowa. Oprócz nich w opisywanym daniu powinna znaleźć się delikatna w smaku sałata masłowa. Wymienione warzywa połącz z pokrojonymi ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Jako dodatek sprawdzą się również obrane ze skórki i podzielone na ósemki pomidory – wybierz np. malinowe, które są słodkawe. Nie zapomnij również o ziarnach kukurydzy – sprawdzą się zarówno ugotowane, jak i konserwowe. Wyrazistości tej potrawie nadadzą małe cebulki w zalewie octowej – które z powodzeniem zastąpisz czarnymi oliwkami, oraz koperkowo-ziołowy sos sałatkowy. Gotowe danie sprawdzi się na drugie śniadanie lub obiad. Serwuj je ze świeżym pieczywem lub chrupiącymi grzankami. Możesz je również podawać jako dodatek do innych potraw, np. kotletów mięsnych. Koniecznie sprawdź nasz uniwersalny przepis na sałatkę wiosenną.