Sałatka mix sałat z jajkiem – lodowa, z kukurydzą | Przepisy.pl pixel

Sałatka z jajkiem i kukurydzą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
755 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

616 osób wydrukowało

Pobierz pdf

805 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj sałaty, osusz i porwij na kawałki.

Krok 2

Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki.

Krok 3

Sparz pomidory, obierz ze skórki, następnie pokrój w ósemki. Osącz cebulki i kukurydzę z zalewy.

Krok 4

Wymieszaj składniki sałatki, ćwiartki jajka ułóż na środku salaterki.

Krok 5

Przygotuj Sos sałatkowy francuski Knorr według opisu na opakowaniu i polej nim sałatkę. Podawaj.

3

Opinie o przepisie

  • leszek Chmiel

    leszek Chmiel , 02.02.2018

    mmm pychota :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela  Włudyka

    Gabriela Włudyka , 29.05.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela  Włudyka

    Gabriela Włudyka , 29.05.2016

    Nowet nawet

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z jajkiem i kukurydząSałatka z jajkiem i kukurydzą

Jajka to podstawowy składnik wielu potraw, nie tylko wielkanocnych. Myśląc o smacznym obiedzie, przygotuj np. sałatkę z tego przepisu. Na początek dokładnie umyj sałaty, osusz je i porwij na kawałki. Wykorzystaj mieszankę dekoracyjnych liści sałaty dębowej, strzępiastej i radiccho. Równie dobrze sprawdzi się jednak również miks z roszponką i cykorią. Ugotowane na twardo jajka kurze obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki. Zamiast nich możesz użyć również przepiórczych, które ze względu na większą proporcję żółtka do białka będą prezentowały się efektowniej. Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrój w ósemki. Z kolei małe cebulki i kukurydzę odsącz z zalewy. Wszystkie z wymienionych składników wymieszaj ze sobą i dopraw sosem francuskim. Smak sałatki możesz urozmaicić zielonymi oliwkami lub lekko pikantnymi kaparami. Tak przygotowaną podawaj solo lub z kawałkami chrupiącej bagietki francuskiej. Koniecznie skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu i przyrządź pyszną potrawę. Powodzenia!