Sałatka z jajkiem i kukurydzą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

674 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

503 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

639 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj sałaty, osusz i porwij na kawałki.

Krok 2

Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki.

Krok 3

Sparz pomidory, obierz ze skórki, następnie pokrój w ósemki. Osącz cebulki i kukurydzę z zalewy.

Krok 4

Wymieszaj składniki sałatki, ćwiartki jajka ułóż na środku salaterki.

Krok 5

Przygotuj Sos sałatkowy francuski Knorr według opisu na opakowaniu i polej nim sałatkę. Podawaj.

3

Opinie o przepisie

  • leszek Chmiel

    leszek Chmiel

    mmm pychota :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela  Włudyka

    Gabriela Włudyka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela  Włudyka

    Gabriela Włudyka

    Nowet nawet

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Sos sałatkowy francuski Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy francuski Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z jajkiem i kukurydząSałatka z jajkiem i kukurydzą

Jajka to podstawowy składnik wielu potraw, nie tylko wielkanocnych. Myśląc o smacznym obiedzie, przygotuj np. sałatkę z tego przepisu. Na początek dokładnie umyj sałaty, osusz je i porwij na kawałki. Wykorzystaj mieszankę dekoracyjnych liści sałaty dębowej, strzępiastej i radiccho. Równie dobrze sprawdzi się jednak również miks z roszponką i cykorią. Ugotowane na twardo jajka kurze obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki. Zamiast nich możesz użyć również przepiórczych, które ze względu na większą proporcję żółtka do białka będą prezentowały się efektowniej. Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrój w ósemki. Z kolei małe cebulki i kukurydzę odsącz z zalewy. Wszystkie z wymienionych składników wymieszaj ze sobą i dopraw sosem francuskim. Smak sałatki możesz urozmaicić zielonymi oliwkami lub lekko pikantnymi kaparami. Tak przygotowaną podawaj solo lub z kawałkami chrupiącej bagietki francuskiej. Koniecznie skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu i przyrządź pyszną potrawę. Powodzenia!