Sałatka z jajkiem i kukurydzą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

690 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

503 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

639 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj sałaty, osusz i porwij na kawałki.

Krok 2

Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki.

Krok 3

Sparz pomidory, obierz ze skórki, następnie pokrój w ósemki. Osącz cebulki i kukurydzę z zalewy.

Krok 4

Wymieszaj składniki sałatki, ćwiartki jajka ułóż na środku salaterki.

Krok 5

Przygotuj Sos sałatkowy francuski Knorr według opisu na opakowaniu i polej nim sałatkę. Podawaj.

3

Opinie o przepisie

  • leszek Chmiel

    leszek Chmiel , 02.02.2018

    mmm pychota :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela  Włudyka

    Gabriela Włudyka , 29.05.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela  Włudyka

    Gabriela Włudyka , 29.05.2016

    Nowet nawet

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z jajkiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z jajkiem i kukurydząSałatka z jajkiem i kukurydzą

Jajka to podstawowy składnik wielu potraw, nie tylko wielkanocnych. Myśląc o smacznym obiedzie, przygotuj np. sałatkę z tego przepisu. Na początek dokładnie umyj sałaty, osusz je i porwij na kawałki. Wykorzystaj mieszankę dekoracyjnych liści sałaty dębowej, strzępiastej i radiccho. Równie dobrze sprawdzi się jednak również miks z roszponką i cykorią. Ugotowane na twardo jajka kurze obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki. Zamiast nich możesz użyć również przepiórczych, które ze względu na większą proporcję żółtka do białka będą prezentowały się efektowniej. Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrój w ósemki. Z kolei małe cebulki i kukurydzę odsącz z zalewy. Wszystkie z wymienionych składników wymieszaj ze sobą i dopraw sosem francuskim. Smak sałatki możesz urozmaicić zielonymi oliwkami lub lekko pikantnymi kaparami. Tak przygotowaną podawaj solo lub z kawałkami chrupiącej bagietki francuskiej. Koniecznie skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu i przyrządź pyszną potrawę. Powodzenia!