Składniki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 opakowanie
0.5 sztuki
1 opakowanie
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj sałaty, osusz i porwij na kawałki.
Krok 2
Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki.
Krok 3
Sparz pomidory, obierz ze skórki, następnie pokrój w ósemki. Osącz cebulki i kukurydzę z zalewy.
Krok 4
Wymieszaj składniki sałatki, ćwiartki jajka ułóż na środku salaterki.
Krok 5
Przygotuj Sos sałatkowy francuski Knorr według opisu na opakowaniu i polej nim sałatkę. Podawaj.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z jajkiem i kukurydzą
Jajka to podstawowy składnik wielu potraw, nie tylko wielkanocnych. Myśląc o smacznym obiedzie, przygotuj np. sałatkę z tego przepisu. Na początek dokładnie umyj sałaty, osusz je i porwij na kawałki. Wykorzystaj mieszankę dekoracyjnych liści sałaty dębowej, strzępiastej i radiccho. Równie dobrze sprawdzi się jednak również miks z roszponką i cykorią. Ugotowane na twardo jajka kurze obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki. Zamiast nich możesz użyć również przepiórczych, które ze względu na większą proporcję żółtka do białka będą prezentowały się efektowniej. Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrój w ósemki. Z kolei małe cebulki i kukurydzę odsącz z zalewy. Wszystkie z wymienionych składników wymieszaj ze sobą i dopraw sosem francuskim. Smak sałatki możesz urozmaicić zielonymi oliwkami lub lekko pikantnymi kaparami. Tak przygotowaną podawaj solo lub z kawałkami chrupiącej bagietki francuskiej. Koniecznie skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu i przyrządź pyszną potrawę. Powodzenia!