
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
1.5 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
0.5 łyżki
3 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
pomidora ogórka oraz rzodkiewki umyć wysuszyć pokroić w kosteczkę cebule obrać i również pokroić w kosteczkę może być cieńsza może być grubsza kostka w zależności jak kto lubi ;) wszystko wrzucić do miseczki...
Krok 2
Olej ( ja używam kujawski ) 2 łyżki wlać do szklanki bądź czegoś w czym można go będzie rozrobić do tego wlewamy półtorej łyżki wody bądź zamiast wody 0.5 - 1 łyżka oleju w zależności jak i z czym chcemy mieć sałatkę..
Krok 3
w przypadku dodania do oleju wody siekamy bardzo drobno koperek wrzucamy do oleju z wodą wyciskamy pół cytryny bądź całą wszystko razem mieszamy i dodajemy do miseczki z warzywami dokładnie mieszając.. W przypadku oleju i octu również dodajemy drobno posiekany koper można również dodać nieco cytryny aczkolwiek nie więcej niż pół ja dodaje nawet nie całe pół bo ocet nadaje smaku już wystarczająco... i rownież wlewamy do miseczki z warzywami pokrojonymi...
Krok 4
na koniec sól i pieprz do smaku ja jeszcze do tego dodaje mieloną papryczkę chili bo osobiście wolę nieco ostrzejsze potrawy ;) wszystko razem porządnie wymieszać zafoliować i wstawić do lodówki na jakies 15-20minut by to wszystko razem się przegryzło
Krok 5
Jeżeli ktoś nie bardzo lubi olej itp może dodać zamiast tego do warzyw musztarde i nieco majonezu i również wymieszać i odstawić do lodówki by się przegryzło... smacznego ;)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej