Sałatka coleslaw - przepis na surówkę coleslaw | Przepisy.pl pixel

Sałatka coleslaw

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

521 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

290 osób wydrukowało

Pobierz pdf

377 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Białą kapustę drobno poszatkuj, lekko dopraw solą, zagnieć rękami i odstaw.

Sałatka coleslaw - Krok 1

Krok 2

Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj.

Sałatka coleslaw - Krok 2

Krok 3

Cebulę drobno posiekaj.

Sałatka coleslaw - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr wymieszaj z wodą, następnie połącz z majonezem.

Sałatka coleslaw - Krok 4

Krok 5

Białą kapustę, marchewkę, cebulę i sos dokładnie wymieszaj, po czym podawaj.

Sałatka coleslaw - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka coleslaw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka coleslaw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka coleslaw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka coleslaw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka coleslaw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka coleslaw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka coleslaw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka coleslaw - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka coleslawSałatka coleslaw

Lista składników niezbędnych do zrobienia sałatki colesław jest krótka: to zaledwie trzy warzywa, majonez oraz mieszanka przypraw do sałatek. Znacznie dłuższa jest za to historia sałatki colesław, która sięga prawdopodobnie czasów kuchni starożytnych Rzymian. I stamtąd też rozprzestrzeniła się na resztę Europy, a potem na cały świat. Dziś sałatka colesław bardzo znana jest np. w Ameryce, gdzie stanowi dodatek do wielu potraw. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że ten przysmak nie ma sobie równych! Jak ją przygotować? Przekonaj się, jakie to proste!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które uwielbiają proste i nieskomplikowane przepisy. Colesław sałatka to propozycja, z którą poradzą sobie najwięksi amatorzy kulinarni.

Na jaką okazję?

To najpopularniejszy na świecie dodatek do obiadów, ostatnio kojarzony jest głównie z barami fast food serwującymi smażone kawałki kurczaka. Ale tę pyszną i chrupką surówkę z kapusty, marchewki i cebuli możesz także podać do bitek wieprzowych, wołowych rolad, pieczonego indyka, gulaszy, a nawet ryb. Pasuje dosłownie do wszystkiego.

Czy wiesz, że?

Sama nazwa surówki pochodzi od niderlandzkiego słowa „koolsla”, które jest skrótem od koolsalade, co oznacza po prostu „surówka z kapusty”.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, aby Twoja sałatka colesław była jeszcze bardziej wyrazista, dodaj do niej szczyptę pieprzu lub innej ulubionej przyprawy.