
Składniki
500 gramów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
150 gramów
1 słoik
1 łyżka
1 pęczek
100 gramów
4 sztuki
3 łyżki
100 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka pokrój w plastry i przełóż do miski, zalej olejem i oprósz obficie przyprawą Knorr. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

Krok 2
Następnie mięso obsmaż na patelni, wystudź i pokrój w drobną kosteczkę.

Krok 3
Ryż ugotuj na miękko według zaleceń producenta. Orzechy upraż na suchej patelni lub w nagrzanym piekarniku.

Krok 4
Selera i paprykę pokrój w drobna kosteczkę, ananasa podziel na cząstki wielkości 1 cm, natkę kolendry posiekaj, ser pokrusz lub zetrzyj na tarce.

Krok 5
W misce połącz ze sobą wszystkie składniki, dodaj majonez, całość dopraw do smaku przyprawą Chili z Indii Knorr.

Krok 6
Gotową sałatkę przełóż do odpowiedniej salaterki i odstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się połączyły.


Dobra rada:
Ryż możesz zastąpić np. kaszą bulgur lub kuskus.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z ryżem i kurczakiem
Znasz pewnie wiele przepisów na sałatki z kurczakiem. Jednak tym razem mamy dla Ciebie prawdziwą eksplozję smaków. Kurczak, ryż, papryczka chili, kolendra i ananas to tylko część wyśmienitych składników. Oto kompozycja, która stanowi nie tylko smaczną przekąskę, ale również wartościowy posiłek. Sałatka z ryżem i kurczakiem to ponadczasowy, kulinarny hit. Koniecznie spróbuj!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy potrzebują dobrego pomysłu na sałatkę z kurczakiem. W tym przepisie mięso występuje w bardzo ciekawym towarzystwie. Nawet najwierniejsi fani drobiu będą zaskoczeni bogactwem smaku, będącego wynikiem połączenia przypraw, orzechów oraz owocowych akcentów. Sałatkę umieść na szczycie swojej listy zaplanowanych posiłków.
Na jaką okazję?
Dzięki obecności ryżu i kurczaka, czyli składników kojarzących się z obiadami, ten przepis na sałatkę z kurczakiem sprawdzi się zarówno jako przekąska, jak i danie obiadowe. Sałatka z kurczakiem i ryżem będzie rozchwytywana także podczas domowych przyjęć.
Czy wiesz, że?
Gruyere to produkowany z mleka krowiego twardy ser szwajcarski. Ma łagodny, lekko orzechowy smak, który pierwszorzędnie wzbogaci każdą sałatkę.
Dla urozmaicenia:
Ryż możesz zastąpić kuskusem lub kaszą bulgur. Będzie tak samo smacznie!