Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

85 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

243 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

355 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

120 mililitrów

2 łyżki

100 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana i cukinie umyj, wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut – tak aby warzywa zmiękły. Po tym czasie odstaw je do wystudzenia, a następnie pokrój 1 cm kostkę.

Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią - Krok 1

Krok 2

Groch zalej zimną wodą w stosunku 3 części wody i 1 część grochu. Gotuj, aż groch będzie miękki. Gotowy groch przelej zimną wodą i odstaw do wystygnięcia.

Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią - Krok 2

Krok 3

Piersi z kurczaka pokrój w 1 cm kostkę i przełóż je do miski, zalej jogurtem naturalnym. Dodaj przyprawę do złotego kurczaka Knorr, oraz otartą skórkę i sok z jednej cytryny. Tak zamarynowany kurczak będzie delikatny i soczysty, a dodana przyprawa nada mu lekko orzechowego posmaku. Kurczaka w misce odstaw na 6 godzin do lodówki.

Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie usmaż go na patelni i pozostaw do wystygnięcia.

Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią - Krok 4

Krok 5

5. Posiekaj zioła , czosnek i ostrą papryczkę chili, z jednej cytryny otrzyj skórkę, a z obydwu i wyciśnij sok.

Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią - Krok 5

Krok 6

W misce połącz musztardę, miód, sok z cytryny wraz ze skórką oraz oliwę. Dodaj czosnek, papryczkę i zioła. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Dodaj groch, kurczaka, warzywa, rukolę i brzoskwinie pokrojone w kostkę. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do miski.

Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Brzoskwinie możesz zamienić zastąpić na przykład na morelami lub śliwkami.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Korde

    Joanna Korde, 15.06.2018

    Pyszna, ale strasznie dużo czasu zeszło mi na zrobienie jej. Znaczenie więcej niż czas podany tutaj.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka Szefa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kurczakiem i brzoskwiniąSałatka z kurczakiem i brzoskwinią

Połączenie mięsa drobiowego z owocami sprawdzi się do przygotowania wyjątkowo smacznej sałatki, dlatego też wypróbuj propozycję z tego przepisu. Aby kawałki piersi z kurczaka były delikatne, zamarynuj je w jogurcie naturalnym, soku i skórce z cytryny oraz przyprawie. Dopiero po wcześniejszym schłodzeniu mięsa w marynacie, podsmaż je na złoty kolor i odstaw do ostygnięcia. Do tak przygotowanego kurczaka świetnie będzie pasować upieczony w piekarniku i pokrojony w kostkę podobnej wielkości bakłażan oraz cukinia. Dodaj również ugotowany i wystudzony groch. Smacznym dodatkiem owocowym będą brzoskwinie, które możesz zastąpić morelami lub nektarynkami. Zadbaj również o podkreślający smak dania sos. Aby go przygotować, najpierw starannie posiekaj natkę pietruszki, papryczkę chili i czosnek. Wymienione składniki połącz z musztardą, sokiem i skórką z cytryny, miodem naturalnym oraz oliwą. Do sałatki dodaj również rukolę, która charakteryzuje się delikatnie orzechowym posmakiem. Gotową potrawę podawaj sauté lub z ulubionym rodzajem pieczywa.