
Składniki
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
120 mililitrów
2 łyżki
100 gramów
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana i cukinie umyj, wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut – tak aby warzywa zmiękły. Po tym czasie odstaw je do wystudzenia, a następnie pokrój 1 cm kostkę.

Krok 2
Groch zalej zimną wodą w stosunku 3 części wody i 1 część grochu. Gotuj, aż groch będzie miękki. Gotowy groch przelej zimną wodą i odstaw do wystygnięcia.

Krok 3
Piersi z kurczaka pokrój w 1 cm kostkę i przełóż je do miski, zalej jogurtem naturalnym. Dodaj przyprawę do złotego kurczaka Knorr, oraz otartą skórkę i sok z jednej cytryny. Tak zamarynowany kurczak będzie delikatny i soczysty, a dodana przyprawa nada mu lekko orzechowego posmaku. Kurczaka w misce odstaw na 6 godzin do lodówki.

Krok 4
Po tym czasie usmaż go na patelni i pozostaw do wystygnięcia.

Krok 5
5. Posiekaj zioła , czosnek i ostrą papryczkę chili, z jednej cytryny otrzyj skórkę, a z obydwu i wyciśnij sok.

Krok 6
W misce połącz musztardę, miód, sok z cytryny wraz ze skórką oraz oliwę. Dodaj czosnek, papryczkę i zioła. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Dodaj groch, kurczaka, warzywa, rukolę i brzoskwinie pokrojone w kostkę. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do miski.


Dobra rada:
Brzoskwinie możesz zamienić zastąpić na przykład na morelami lub śliwkami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią
Połączenie mięsa drobiowego z owocami sprawdzi się do przygotowania wyjątkowo smacznej sałatki, dlatego też wypróbuj propozycję z tego przepisu. Aby kawałki piersi z kurczaka były delikatne, zamarynuj je w jogurcie naturalnym, soku i skórce z cytryny oraz przyprawie. Dopiero po wcześniejszym schłodzeniu mięsa w marynacie, podsmaż je na złoty kolor i odstaw do ostygnięcia. Do tak przygotowanego kurczaka świetnie będzie pasować upieczony w piekarniku i pokrojony w kostkę podobnej wielkości bakłażan oraz cukinia. Dodaj również ugotowany i wystudzony groch. Smacznym dodatkiem owocowym będą brzoskwinie, które możesz zastąpić morelami lub nektarynkami. Zadbaj również o podkreślający smak dania sos. Aby go przygotować, najpierw starannie posiekaj natkę pietruszki, papryczkę chili i czosnek. Wymienione składniki połącz z musztardą, sokiem i skórką z cytryny, miodem naturalnym oraz oliwą. Do sałatki dodaj również rukolę, która charakteryzuje się delikatnie orzechowym posmakiem. Gotową potrawę podawaj sauté lub z ulubionym rodzajem pieczywa.