Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

87 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

243 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

357 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

120 mililitrów

2 łyżki

100 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana i cukinie umyj, wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut – tak aby warzywa zmiękły. Po tym czasie odstaw je do wystudzenia, a następnie pokrój 1 cm kostkę.

Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią - Krok 1

Krok 2

Groch zalej zimną wodą w stosunku 3 części wody i 1 część grochu. Gotuj, aż groch będzie miękki. Gotowy groch przelej zimną wodą i odstaw do wystygnięcia.

Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią - Krok 2

Krok 3

Piersi z kurczaka pokrój w 1 cm kostkę i przełóż je do miski, zalej jogurtem naturalnym. Dodaj przyprawę do złotego kurczaka Knorr, oraz otartą skórkę i sok z jednej cytryny. Tak zamarynowany kurczak będzie delikatny i soczysty, a dodana przyprawa nada mu lekko orzechowego posmaku. Kurczaka w misce odstaw na 6 godzin do lodówki.

Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie usmaż go na patelni i pozostaw do wystygnięcia.

Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią - Krok 4

Krok 5

5. Posiekaj zioła , czosnek i ostrą papryczkę chili, z jednej cytryny otrzyj skórkę, a z obydwu i wyciśnij sok.

Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią - Krok 5

Krok 6

W misce połącz musztardę, miód, sok z cytryny wraz ze skórką oraz oliwę. Dodaj czosnek, papryczkę i zioła. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Dodaj groch, kurczaka, warzywa, rukolę i brzoskwinie pokrojone w kostkę. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do miski.

Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Brzoskwinie możesz zamienić zastąpić na przykład na morelami lub śliwkami.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Korde

    Joanna Korde , 15.06.2018

    Pyszna, ale strasznie dużo czasu zeszło mi na zrobienie jej. Znaczenie więcej niż czas podany tutaj.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kurczakiem i brzoskwiniąSałatka z kurczakiem i brzoskwinią

Połączenie mięsa drobiowego z owocami sprawdzi się do przygotowania wyjątkowo smacznej sałatki, dlatego też wypróbuj propozycję z tego przepisu. Aby kawałki piersi z kurczaka były delikatne, zamarynuj je w jogurcie naturalnym, soku i skórce z cytryny oraz przyprawie. Dopiero po wcześniejszym schłodzeniu mięsa w marynacie, podsmaż je na złoty kolor i odstaw do ostygnięcia. Do tak przygotowanego kurczaka świetnie będzie pasować upieczony w piekarniku i pokrojony w kostkę podobnej wielkości bakłażan oraz cukinia. Dodaj również ugotowany i wystudzony groch. Smacznym dodatkiem owocowym będą brzoskwinie, które możesz zastąpić morelami lub nektarynkami. Zadbaj również o podkreślający smak dania sos. Aby go przygotować, najpierw starannie posiekaj natkę pietruszki, papryczkę chili i czosnek. Wymienione składniki połącz z musztardą, sokiem i skórką z cytryny, miodem naturalnym oraz oliwą. Do sałatki dodaj również rukolę, która charakteryzuje się delikatnie orzechowym posmakiem. Gotową potrawę podawaj sauté lub z ulubionym rodzajem pieczywa.