Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
106 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

237 osób wydrukowało

Pobierz pdf

362 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

30 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa – paprykę, selera, cebulę oraz cukinię pokrój w kostkę 1x1 cm. Bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie plastry, posól lekko z obu stron i po kilku minutach odsącz na papierowym ręczniku. Parmezan zetrzyj na tarce.

Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout  - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż wszystkie warzywa, następnie wlej pomidory z puszki i dodaj Spaghetti Bolognese Knor. Wszystko razem wymieszaj i gotuj 3 minuty. Gotowe warzywne ragout przełóż do żaroodpornego naczynia.

Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout  - Krok 2

Krok 3

Łososia pokrój w drobną kostkę, przełóż do miseczki, dodaj otartą skórkę z cytryny, połowę startego sera, listki tymianku oraz pieprz i wymieszaj.

Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout  - Krok 3

Krok 4

Rybny farsz nałóż na plastry bakłażana i zroluj każdy z nich. Tak przygotowane roladki ułóż w naczyniu na warzywnym sosie, posyp pozostałym serem.

Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout  - Krok 4

Krok 5

Naczynie przykryj aluminiową folią i wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz przez 25 minut. Gotowe roladki podawaj z chrupiącym pełnoziarnistym pieczywem.

Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, do sosu dodaj odrobinę posiekanej papryczki chilli. A zamiast łososia możesz użyć innej ryby.

1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 13.08.2018

    Spoko przepis.Pewnie nigdy go nie zrobię ale jakby ktos mi zrobił to bym chapał..;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout

Jeśli szukasz inspiracji na przyrządzenie smacznego obiadu, ten przepis będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem. Roladki z bakłażana w połączeniu z łososiowym farszem są prostym i efektownym daniem. Przygotowując bakłażana, usuń z niego posmak goryczy. Zrobisz to w prosty sposób. Pokrój go w plastry, posól i po kilku minutach odsącz na papierowym ręczniku. Pozostałe pokrojone warzywa: cukinię, cebulę, paprykę oraz seler usmaż na małym ogniu. Jeśli chcesz, dodaj inne produkty: sprawdzą się szczególnie ogórki oraz grzyby. Do tak przygotowanej mieszanki wlej pomidory w puszce (możesz wykorzystać świeże) i mieszaj aż do uzyskania odpowiedniej miękkości. Farsz przygotujesz, mieszając łososia ze startą skórką cytryny i serem (rekomendowany jest parmezan, jednak równie dobrze pasuje także corregio). Plastry bakłażana posmaruj przygotowaną pastą, posyp pozostałym serem i przełóż do naczynia z duszonymi warzywami. Zapiecz w piekarniku. Gotowe roladki serwuj udekorowane świeżym tymiankiem lub bazylią, najlepiej z pełnoziarnistym pieczywem. Możesz zrobić je w większej ilości – na drugi dzień smakują tak samo dobrze. Smacznego!