Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout
łatwe
368 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
400 gramów
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
30 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa – paprykę, selera, cebulę oraz cukinię pokrój w kostkę 1x1 cm. Bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie plastry, posól lekko z obu stron i po kilku minutach odsącz na papierowym ręczniku. Parmezan zetrzyj na tarce.

Krok 2
W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż wszystkie warzywa, następnie wlej pomidory z puszki i dodaj Spaghetti Bolognese Knor. Wszystko razem wymieszaj i gotuj 3 minuty. Gotowe warzywne ragout przełóż do żaroodpornego naczynia.

Krok 3
Łososia pokrój w drobną kostkę, przełóż do miseczki, dodaj otartą skórkę z cytryny, połowę startego sera, listki tymianku oraz pieprz i wymieszaj.

Krok 4
Rybny farsz nałóż na plastry bakłażana i zroluj każdy z nich. Tak przygotowane roladki ułóż w naczyniu na warzywnym sosie, posyp pozostałym serem.

Krok 5
Naczynie przykryj aluminiową folią i wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz przez 25 minut. Gotowe roladki podawaj z chrupiącym pełnoziarnistym pieczywem.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, do sosu dodaj odrobinę posiekanej papryczki chilli. A zamiast łososia możesz użyć innej ryby.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout
Jeśli szukasz inspiracji na przyrządzenie smacznego obiadu, ten przepis będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem. Roladki z bakłażana w połączeniu z łososiowym farszem są prostym i efektownym daniem. Przygotowując bakłażana, usuń z niego posmak goryczy. Zrobisz to w prosty sposób. Pokrój go w plastry, posól i po kilku minutach odsącz na papierowym ręczniku. Pozostałe pokrojone warzywa: cukinię, cebulę, paprykę oraz seler usmaż na małym ogniu. Jeśli chcesz, dodaj inne produkty: sprawdzą się szczególnie ogórki oraz grzyby. Do tak przygotowanej mieszanki wlej pomidory w puszce (możesz wykorzystać świeże) i mieszaj aż do uzyskania odpowiedniej miękkości. Farsz przygotujesz, mieszając łososia ze startą skórką cytryny i serem (rekomendowany jest parmezan, jednak równie dobrze pasuje także corregio). Plastry bakłażana posmaruj przygotowaną pastą, posyp pozostałym serem i przełóż do naczynia z duszonymi warzywami. Zapiecz w piekarniku. Gotowe roladki serwuj udekorowane świeżym tymiankiem lub bazylią, najlepiej z pełnoziarnistym pieczywem. Możesz zrobić je w większej ilości – na drugi dzień smakują tak samo dobrze. Smacznego!