Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout
łatwe
362 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
400 gramów
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
30 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa – paprykę, selera, cebulę oraz cukinię pokrój w kostkę 1x1 cm. Bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie plastry, posól lekko z obu stron i po kilku minutach odsącz na papierowym ręczniku. Parmezan zetrzyj na tarce.

Krok 2
W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż wszystkie warzywa, następnie wlej pomidory z puszki i dodaj Spaghetti Bolognese Knor. Wszystko razem wymieszaj i gotuj 3 minuty. Gotowe warzywne ragout przełóż do żaroodpornego naczynia.

Krok 3
Łososia pokrój w drobną kostkę, przełóż do miseczki, dodaj otartą skórkę z cytryny, połowę startego sera, listki tymianku oraz pieprz i wymieszaj.

Krok 4
Rybny farsz nałóż na plastry bakłażana i zroluj każdy z nich. Tak przygotowane roladki ułóż w naczyniu na warzywnym sosie, posyp pozostałym serem.

Krok 5
Naczynie przykryj aluminiową folią i wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz przez 25 minut. Gotowe roladki podawaj z chrupiącym pełnoziarnistym pieczywem.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, do sosu dodaj odrobinę posiekanej papryczki chilli. A zamiast łososia możesz użyć innej ryby.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout
Jeśli szukasz inspiracji na przyrządzenie smacznego obiadu, ten przepis będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem. Roladki z bakłażana w połączeniu z łososiowym farszem są prostym i efektownym daniem. Przygotowując bakłażana, usuń z niego posmak goryczy. Zrobisz to w prosty sposób. Pokrój go w plastry, posól i po kilku minutach odsącz na papierowym ręczniku. Pozostałe pokrojone warzywa: cukinię, cebulę, paprykę oraz seler usmaż na małym ogniu. Jeśli chcesz, dodaj inne produkty: sprawdzą się szczególnie ogórki oraz grzyby. Do tak przygotowanej mieszanki wlej pomidory w puszce (możesz wykorzystać świeże) i mieszaj aż do uzyskania odpowiedniej miękkości. Farsz przygotujesz, mieszając łososia ze startą skórką cytryny i serem (rekomendowany jest parmezan, jednak równie dobrze pasuje także corregio). Plastry bakłażana posmaruj przygotowaną pastą, posyp pozostałym serem i przełóż do naczynia z duszonymi warzywami. Zapiecz w piekarniku. Gotowe roladki serwuj udekorowane świeżym tymiankiem lub bazylią, najlepiej z pełnoziarnistym pieczywem. Możesz zrobić je w większej ilości – na drugi dzień smakują tak samo dobrze. Smacznego!