Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

100 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

217 osób wydrukowało

Pobierz pdf

322 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

30 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa – paprykę, selera, cebulę oraz cukinię pokrój w kostkę 1x1 cm. Bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie plastry, posól lekko z obu stron i po kilku minutach odsącz na papierowym ręczniku. Parmezan zetrzyj na tarce.

Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout  - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż wszystkie warzywa, następnie wlej pomidory z puszki i dodaj Spaghetti Bolognese Knor. Wszystko razem wymieszaj i gotuj 3 minuty. Gotowe warzywne ragout przełóż do żaroodpornego naczynia.

Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout  - Krok 2

Krok 3

Łososia pokrój w drobną kostkę, przełóż do miseczki, dodaj otartą skórkę z cytryny, połowę startego sera, listki tymianku oraz pieprz i wymieszaj.

Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout  - Krok 3

Krok 4

Rybny farsz nałóż na plastry bakłażana i zroluj każdy z nich. Tak przygotowane roladki ułóż w naczyniu na warzywnym sosie, posyp pozostałym serem.

Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout  - Krok 4

Krok 5

Naczynie przykryj aluminiową folią i wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz przez 25 minut. Gotowe roladki podawaj z chrupiącym pełnoziarnistym pieczywem.

Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, do sosu dodaj odrobinę posiekanej papryczki chilli. A zamiast łososia możesz użyć innej ryby.

1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 13.08.2018

    Spoko przepis.Pewnie nigdy go nie zrobię ale jakby ktos mi zrobił to bym chapał..;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout

Jeśli szukasz inspiracji na przyrządzenie smacznego obiadu, ten przepis będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem. Roladki z bakłażana w połączeniu z łososiowym farszem są prostym i efektownym daniem. Przygotowując bakłażana, usuń z niego posmak goryczy. Zrobisz to w prosty sposób. Pokrój go w plastry, posól i po kilku minutach odsącz na papierowym ręczniku. Pozostałe pokrojone warzywa: cukinię, cebulę, paprykę oraz seler usmaż na małym ogniu. Jeśli chcesz, dodaj inne produkty: sprawdzą się szczególnie ogórki oraz grzyby. Do tak przygotowanej mieszanki wlej pomidory w puszce (możesz wykorzystać świeże) i mieszaj aż do uzyskania odpowiedniej miękkości. Farsz przygotujesz, mieszając łososia ze startą skórką cytryny i serem (rekomendowany jest parmezan, jednak równie dobrze pasuje także corregio). Plastry bakłażana posmaruj przygotowaną pastą, posyp pozostałym serem i przełóż do naczynia z duszonymi warzywami. Zapiecz w piekarniku. Gotowe roladki serwuj udekorowane świeżym tymiankiem lub bazylią, najlepiej z pełnoziarnistym pieczywem. Możesz zrobić je w większej ilości – na drugi dzień smakują tak samo dobrze. Smacznego!