Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

65

750 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

626 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1099 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

10 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

150 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj skórkę cytryny i chrzan. Kawałki łososia osusz na papierowym ręczniku. Majonez wymieszaj w miseczce ze skórką cytryny oraz pieprzem i połowę posiekanej pietruszki.

Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos - śmietanę ubij na sztywno, dodaj chrzan, pozostałą pietruszkę i dopraw do smaku odrobiną soli.

Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach - Krok 2

Krok 3

Rybę zamarynuj w przygotowanym majonezie, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 8 minut.

Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach - Krok 3

Krok 4

W tym czasie pokrój warzywa: cukinię w plastry, paprykę w trójkąty a cebulę w ćwiartki. Zamarynuj je w miseczce mieszając z oliwą i posiekanym czosnkiem. Na rozgrzanej patelni przesmaż warzywa i dopraw do smaku.

Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach - Krok 4

Krok 5

Upieczoną rybę podawaj na warzywach wraz z chrzanowym sosem. Jako dodatek doskonale pasuje tradycyjne risotto.

Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Oczywiście zamiast łososia możesz użyć innej ryby, np. dorsza.

4

Opinie o przepisie

  • Mii Lka

    Mii Lka

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia  lrn

    Natalia lrn

    To jest genialne, na tyle genialne, że sos chrzanowy był zupełnie niepotrzebny.Sama marynata i lekkie doprawienie warzyw- wystarczy. Ale to moja opinia :) Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Muc Maciek

    Muc Maciek

    Niko Węcławik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Piasecka

    Janina Piasecka

    Polecam,pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywachŁosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach

Szukasz sposobu na przygotowanie łososia? Spróbuj, jak smakuje z sosem chrzanowym i grillowanymi warzywami. Filet z łososia zamarynuj w majonezie z dodatkiem skórki cytrynowej i pietruszki. Dzięki tym dodatkom ryba stanie się wyjątkowo delikatna. Kiedy będzie się piekła, przyrządź warzywa. Dobrze skomponują się: cukinia, papryka i słodka czerwona cebula. Ten zestaw warzyw to tylko propozycja, nadawać się będą także inne. Spróbuj przygotować w ten sposób także bakłażana i mięsiste pomidory. Zamarynuj je przez chwilę w czosnkowej oliwie i dopraw ziołami. Łososia podaj wyłożonego na warzywach i polej sosem. Zrób go na bazie ubitej śmietany, chrzanu oraz pietruszki. To danie bardzo dobrze sprawdzi się jako obiad na Boże Narodzenie. Jest smaczne i efektownie prezentuje się na półmisku, zaserwuj je z ziemniakami upieczonymi w mundurkach. Sprawdzi się także dodatek ryżu, np. w formie cytrynowego risotto, a także grzanki z bagietki. Na przystawkę podaj krem pomidorowy. Sprawdź nasz przepis i przygotuj świątecznego łososia z sosem chrzanowym i grillowanymi warzywami.