Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach
łatwe
1369 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
4 łyżki
10 gramów
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
150 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zetrzyj skórkę cytryny i chrzan. Kawałki łososia osusz na papierowym ręczniku. Majonez wymieszaj w miseczce ze skórką cytryny oraz pieprzem i połowę posiekanej pietruszki.
Krok 2
Przygotuj sos - śmietanę ubij na sztywno, dodaj chrzan, pozostałą pietruszkę i dopraw do smaku odrobiną soli.
Krok 3
Rybę zamarynuj w przygotowanym majonezie, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 8 minut.
Krok 4
W tym czasie pokrój warzywa: cukinię w plastry, paprykę w trójkąty a cebulę w ćwiartki. Zamarynuj je w miseczce mieszając z oliwą i posiekanym czosnkiem. Na rozgrzanej patelni przesmaż warzywa i dopraw do smaku.
Krok 5
Upieczoną rybę podawaj na warzywach wraz z chrzanowym sosem. Jako dodatek doskonale pasuje tradycyjne risotto.
Dobra rada:
Oczywiście zamiast łososia możesz użyć innej ryby, np. dorsza.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach
Szukasz sposobu na przygotowanie łososia? Spróbuj, jak smakuje z sosem chrzanowym i grillowanymi warzywami. Filet z łososia zamarynuj w majonezie z dodatkiem skórki cytrynowej i pietruszki. Dzięki tym dodatkom ryba stanie się wyjątkowo delikatna. Kiedy będzie się piekła, przyrządź warzywa. Dobrze skomponują się: cukinia, papryka i słodka czerwona cebula. Ten zestaw warzyw to tylko propozycja, nadawać się będą także inne. Spróbuj przygotować w ten sposób także bakłażana i mięsiste pomidory. Zamarynuj je przez chwilę w czosnkowej oliwie i dopraw ziołami. Łososia podaj wyłożonego na warzywach i polej sosem. Zrób go na bazie ubitej śmietany, chrzanu oraz pietruszki. To danie bardzo dobrze sprawdzi się jako obiad na Boże Narodzenie. Jest smaczne i efektownie prezentuje się na półmisku, zaserwuj je z ziemniakami upieczonymi w mundurkach. Sprawdzi się także dodatek ryżu, np. w formie cytrynowego risotto, a także grzanki z bagietki. Na przystawkę podaj krem pomidorowy. Sprawdź nasz przepis i przygotuj świątecznego łososia z sosem chrzanowym i grillowanymi warzywami.