Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

77

heart
860 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

744 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1477 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

10 gramów

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

150 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj skórkę cytryny i chrzan. Kawałki łososia osusz na papierowym ręczniku. Majonez wymieszaj w miseczce ze skórką cytryny oraz pieprzem i połowę posiekanej pietruszki.

Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos - śmietanę ubij na sztywno, dodaj chrzan, pozostałą pietruszkę i dopraw do smaku odrobiną soli.

Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach - Krok 2

Krok 3

Rybę zamarynuj w przygotowanym majonezie, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 8 minut.

Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach - Krok 3

Krok 4

W tym czasie pokrój warzywa: cukinię w plastry, paprykę w trójkąty a cebulę w ćwiartki. Zamarynuj je w miseczce mieszając z oliwą i posiekanym czosnkiem. Na rozgrzanej patelni przesmaż warzywa i dopraw do smaku.

Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach - Krok 4

Krok 5

Upieczoną rybę podawaj na warzywach wraz z chrzanowym sosem. Jako dodatek doskonale pasuje tradycyjne risotto.

Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Oczywiście zamiast łososia możesz użyć innej ryby, np. dorsza.

4

Opinie o przepisie

  • Mii Lka

    Mii Lka , 24.05.2018

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia  lrn

    Natalia lrn , 24.04.2017

    To jest genialne, na tyle genialne, że sos chrzanowy był zupełnie niepotrzebny.Sama marynata i lekkie doprawienie warzyw- wystarczy. Ale to moja opinia :) Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Muc Maciek

    Muc Maciek , 17.11.2016

    Niko Węcławik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Piasecka

    Janina Piasecka , 03.11.2016

    Polecam,pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywachŁosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach

Szukasz sposobu na przygotowanie łososia? Spróbuj, jak smakuje z sosem chrzanowym i grillowanymi warzywami. Filet z łososia zamarynuj w majonezie z dodatkiem skórki cytrynowej i pietruszki. Dzięki tym dodatkom ryba stanie się wyjątkowo delikatna. Kiedy będzie się piekła, przyrządź warzywa. Dobrze skomponują się: cukinia, papryka i słodka czerwona cebula. Ten zestaw warzyw to tylko propozycja, nadawać się będą także inne. Spróbuj przygotować w ten sposób także bakłażana i mięsiste pomidory. Zamarynuj je przez chwilę w czosnkowej oliwie i dopraw ziołami. Łososia podaj wyłożonego na warzywach i polej sosem. Zrób go na bazie ubitej śmietany, chrzanu oraz pietruszki. To danie bardzo dobrze sprawdzi się jako obiad na Boże Narodzenie. Jest smaczne i efektownie prezentuje się na półmisku, zaserwuj je z ziemniakami upieczonymi w mundurkach. Sprawdzi się także dodatek ryżu, np. w formie cytrynowego risotto, a także grzanki z bagietki. Na przystawkę podaj krem pomidorowy. Sprawdź nasz przepis i przygotuj świątecznego łososia z sosem chrzanowym i grillowanymi warzywami.