Czy pamiętacie, że zgodnie z zasadami dobrego żywienia codziennie powinniśmy spożywać 5-6 porcji warzyw i owoców? Wiemy, że warzywa są zdrowe i niskokaloryczne. Zawierają błonnik, który wspiera prawidłowe trawienie, potas, konieczny dla zachowania właściwego ciśnienia krwi, kwas foliowy, szczególnie potrzebny kobietom w ciąży, witaminy w tym witaminę A i witaminę C, która działa korzystnie na zęby i dziąsła oraz wspomaga wchłanianie żelaza. Im więcej warzyw w naszej diecie tym lepiej. Mamy dla Was bardzo dobrą wiadomość – warzywa świetnie sprawdzają w słodkich wypiekach. Teraz bez poczucia winy sięgniemy po muffinkę z cukinią, czekoladowy tort z burakami lub kawałek ciasta marchewkowego. Przecież dodajemy w ten sposób niezbędne warzywa do codziennego jadłospisu. W naszym wpisie przeczytacie o niektórych warzywach, które dodajemy do ciast. Jest ich zaskakująco dużo.

Marchewka

Zawiera dużo cukrów naturalnych, jej dodatek może zmniejszyć ilość cukru w przepisie. Jest bogata w wyjątkowe składniki - przede wszystkim beta karoten, prowitaminę witaminy A, który wpływa na poprawę odporności organizmu i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Prowitaminy to substancje, z których organizm wytwarza witaminę A (korzystając z innych zasobów organizmu), a konkretnie retinol. Marchewki to także bogate źródło błonnika, witamin K i C oraz z grupy B. Czy wiecie, że marchew nie zawsze jest pomarańczowa? Zanim w XV wieku zaczęto hodować znane nam dziś, pomarańczowe marchewki, uprawiano fioletową, żółtą i białą marchew.

Marchew dodajemy do ciast na surowo lub ugotowaną na parze, miksujemy w blenderze lub ścieramy na tarce. Marchewka pysznie komponuje się z aromatycznymi przyprawami – cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem, przyprawami piernikowymi. Lubi także towarzystwo orzechów – włoskich, makademia czy laskowych.

Cukinia

Delikatna, soczysta cukinia, należy do owoców, jednak zazwyczaj spożywamy ją w daniach słonych - gotowaną, smażoną lub surową. Ale cukinia idealnie pasuje do ciast. Jest łagodna w smaku, kremowa i zawiera dużo wody. Nie wymaga obierania ze skórki. Wystarczy ją zetrzeć na tarce. Dodaje wypiekom wilgotności, zapobiega wysuszeniu, pozwala na zmniejszenie ilości tłuszczu w cieście. Dobrze komponuje się np. z pestkami dyni lub ananasem.

Dynia

Dynia to skarb dla domowych wypieków. Soczysty, delikatny w smaku, miąższ znakomicie nadaje się do ciast, muffinek, słodkich chlebków, babeczek, a także do masy dyniowej pieczonej w kruchym cieście w klasycznej amerykańskiej tarcie dyniowej. Tarta dyniowa z bitą śmietaną to nieodłączny element uroczystego obiadu na Thanksgiving czyli święto dziękczynienia obchodzone pod koniec listopada. Do ciast, bułek i chlebów wykorzystujemy także pestki dyni– lekko uprażone dodają smaku i dekorują. Dynia ma łagodny smak i dlatego dobrze komponuje się z mocnymi, zdecydowanymi przyprawami – cynamonem, kardamonem, imbirem, świeżym i suszonym, gałką muszkatołową i goździkami.

Buraki

Buraki to jeszcze jedno warzywo, które sprawdza się także w ciastach. Naturalnie słodkie, aromatyczne doskonale pasują do słodkich wypieków – muffinek, ciast czekoladowych. Dodatek buraków lub soku buraczanego zmieni kolor ciasta – do delikatnie różowego po intensywnie ciemnoczerwony. Buraki nadają wypiekom wilgotność i aksamitną konsystencję. Buraki to prawdziwa skarbnica zdrowia – pełne witamin A, B i C, beta karotenu, potasu, magnezu, kwasu foliowego, błonnika. Buraki są także bardzo dobrym źródłem energii, naturalny cukier zawarty w nich wydziela się stopniowo w przeciwieństwie np. do czekolady. Buraki pojawiają się często w przepisach na ciasta z czekoladą np. w brownies, w tortach czekoladowych. Obok czekolady lubią towarzystwo daktyli i skórki pomarańczowej. Dodajemy je do ciast ugotowane lub na surowo, zmiksowane lub tarte na drobnej tarce

Słodkie ziemniaki, pataty

Ostatnio coraz bardziej popularne, także słodkie ziemniaki świetnie nadają się do ciast. W przepisach na ciasta z dynią lub marchewką można je stosować wymiennie. Słodkie ziemniaki nadają wypiekom kremową gładkość i naturalną słodycz i mają piękny pomarańczowy kolor. Są bogate w beta karoten, witaminy A, B6 i C. Zawierają dużo błonnika i soli mineralnych.

A teraz przepisy na ciasta z dodatkiem warzyw. Zaczynamy od sernika z burakami.

Różowy sernik

Czas przygotowania: 80 min.

Składniki

Ciasto:

250 g mąki pszennej

150 g Kostki do pieczenia Kasia

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 g cukru

1 jajko

1 łyżka kakao

500 g twarogu mielonego

Masa serowa:

150 g Kostki do pieczenia Kasia

4 jajka

200 g cukru

1 opakowanie budyniu śmietankowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 buraki czerwone

Sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania

Buraczki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody. Następnie zmiksuj i osącz na sicie. Odmierz 300 g pulpy i wymieszaj z sokiem cytrynowym.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj szybko mikserem wszystkie składniki ciasta, tak aby utworzyły kruszonkę. Ciasto przesyp do tortownicy i wylep nim dno i boki formy. Żółtka oddziel od białek. W misce utrzyj miękką Kasię z cukrem. Ciągle ucierając dodaj żółtka, ser, budyń, mąkę ziemniaczaną i buraczki.

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj.

Masę przełóż do tortownicy wyłożonej ciastem. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz jeszcze około 60 minut.

I jeszcze przepis na znakomite i lekko piernikowe w smaku ciasto gryczane z dodatkiem cukinii.

Ciasto gryczane z cukinią

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki

3 jajka

150 g cukru

150 g Kostki do pieczenia Kasia

2średnie cukinie

250 g mąki gryczanej

70 g kleiku kukurydzianego

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka imbiru w proszku

Szczypta soli

Sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj mąkę, kleik kukurydziany, proszek do pieczenia, sodę, imbir i szczyptę soli. Cukinię obierz, zetrzyj na tarce i skrop sokiem z cytryny. Kasię rozpuść w rondelku. Jajka ubij z cukrem na puch. W misce wymieszaj ubite jajka, rozpuszczoną Kasię, startą cukinię i rodzynki. Do mokrych składników wsyp suche i ponownie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do formy o wymiarach 22 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 40 minut.