
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
12 sztuk
0.5 sztuki
10 sztuk
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj kieszonkę z folii aluminiowej: oderwij z rolki folii aluminiowej kawałek o długości około 60 centymetrów. Złóż folię na pół i zawiń mocno dłuższe brzegi.
Krok 2
Obie papryki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Ułóż je na desce do krojenia skórą do dołu i ostrożnie pokrój w cienkie paski.
Krok 3
Cukinię przekrój na pół, wydrąż pestki łyżeczką, a miąższ pokrój w słupki.
Krok 4
Do każdej kieszonki z folii aluminiowej włóż po jednym kawałku ryby z warzywami i listkami bazylii. Dodaj do środka kilka kropel soku z cytryny oraz oliwy.
Krok 5
Zawiń otwarty brzeg folii i wstaw gotową kieszonkę do piekarnika. Po kilku minutach gorąca para nie będzie miała ujścia, a kieszonka napęcznieje.
Krok 6
Po około 25 minutach wyjmij kieszonkę z piekarnika, chwilę odczekaj i ostrożnie rozetnij folię. Podawaj gotową rybę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej