Dorsz w kieszonce z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

115 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

205 osób wydrukowało

Pobierz pdf

193 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

12 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj kieszonkę z folii aluminiowej: oderwij z rolki folii aluminiowej kawałek o długości około 60 centymetrów. Złóż folię na pół i zawiń mocno dłuższe brzegi.

Krok 2

Obie papryki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Ułóż je na desce do krojenia skórą do dołu i ostrożnie pokrój w cienkie paski.

Krok 3

Cukinię przekrój na pół, wydrąż pestki łyżeczką, a miąższ pokrój w słupki.

Krok 4

Do każdej kieszonki z folii aluminiowej włóż po jednym kawałku ryby z warzywami i listkami bazylii. Dodaj do środka kilka kropel soku z cytryny oraz oliwy.

Krok 5

Zawiń otwarty brzeg folii i wstaw gotową kieszonkę do piekarnika. Po kilku minutach gorąca para nie będzie miała ujścia, a kieszonka napęcznieje.

Krok 6

Po około 25 minutach wyjmij kieszonkę z piekarnika, chwilę odczekaj i ostrożnie rozetnij folię. Podawaj gotową rybę.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej