Chłodnik z botwinki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik z botwinki

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 sztuka

1 litr

1 szklanka

3 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Botwinkę pokrój w niewielkie kawałki, zalej gorącą wodą z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego. Gotuj pod przykryciem aż botwinka będzie miękka. Schłodź ją po ugotowaniu.

Krok 2

Zsiadłe mleko ubij ze śmietaną i dodaj posiekany koperek, rozdrobniony ogórek, botwinkę wraz z wodą, w której się gotowała. Lekko wymieszaj i dopraw do smaku.

Krok 3

Jajka ugotuj na twardo i pokrój w ósemki.

Krok 4

Rozlej zupę do miseczek i dodaj jajka.

garlic

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik z botwinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik z botwinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik z botwinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik z botwinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik z botwinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik z botwinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik z botwinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik z botwinki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa minestrone z kapustą
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej