
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
0.5 litra
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek kroimy drobno - wrzucamy na rozgrzaną oliwę, podsmażamy 2 minuty. Paprykę kroimy w drobną kostkę, całą garść odkładamy na później do przybrania. Pomidora - można sparzyć i obrać ze skórki, ale to niekonieczne - kroimy w ćwiartki.
Krok 2
Gdy cebula i czosnek już się zeszklą, dorzucamy do nich pomidory i paprykę. Całość zalewamy bulionem z kostki warzywnej i dusimy kwadrans. Następnie zostawiamy do przestygnięcia, a później miksujemy na gładki krem. Miskę z chłodnikiem wstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodził.
Krok 3
Po wyjęciu rozlewamy go do miseczek, do każdej z nich wsypujemy pozostawioną wcześniej paprykę. Podajemy z podpieczoną bagietką. Można też dodać po łyżce śmietany, ale jak dla mnie bez śmietany jest idealnie, chłodnik ma bardzo wyrazisty paprykowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej






























