Hiszpański chłodnik z papryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hiszpański chłodnik z papryki

Autor: Agni

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

0.5 litra

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek kroimy drobno - wrzucamy na rozgrzaną oliwę, podsmażamy 2 minuty. Paprykę kroimy w drobną kostkę, całą garść odkładamy na później do przybrania. Pomidora - można sparzyć i obrać ze skórki, ale to niekonieczne - kroimy w ćwiartki.

Krok 2

Gdy cebula i czosnek już się zeszklą, dorzucamy do nich pomidory i paprykę. Całość zalewamy bulionem z kostki warzywnej i dusimy kwadrans. Następnie zostawiamy do przestygnięcia, a później miksujemy na gładki krem. Miskę z chłodnikiem wstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodził.

Krok 3

Po wyjęciu rozlewamy go do miseczek, do każdej z nich wsypujemy pozostawioną wcześniej paprykę. Podajemy z podpieczoną bagietką. Można też dodać po łyżce śmietany, ale jak dla mnie bez śmietany jest idealnie, chłodnik ma bardzo wyrazisty paprykowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpański chłodnik z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpański chłodnik z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpański chłodnik z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpański chłodnik z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpański chłodnik z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpański chłodnik z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpański chłodnik z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpański chłodnik z papryki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej