Hiszpański chłodnik z papryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hiszpański chłodnik z papryki

Autor: Agni

ratingratingratingratingrating

2

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

0.5 litra

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek kroimy drobno - wrzucamy na rozgrzaną oliwę, podsmażamy 2 minuty. Paprykę kroimy w drobną kostkę, całą garść odkładamy na później do przybrania. Pomidora - można sparzyć i obrać ze skórki, ale to niekonieczne - kroimy w ćwiartki.

Krok 2

Gdy cebula i czosnek już się zeszklą, dorzucamy do nich pomidory i paprykę. Całość zalewamy bulionem z kostki warzywnej i dusimy kwadrans. Następnie zostawiamy do przestygnięcia, a później miksujemy na gładki krem. Miskę z chłodnikiem wstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodził.

Krok 3

Po wyjęciu rozlewamy go do miseczek, do każdej z nich wsypujemy pozostawioną wcześniej paprykę. Podajemy z podpieczoną bagietką. Można też dodać po łyżce śmietany, ale jak dla mnie bez śmietany jest idealnie, chłodnik ma bardzo wyrazisty paprykowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpański chłodnik z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpański chłodnik z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpański chłodnik z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpański chłodnik z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpański chłodnik z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpański chłodnik z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpański chłodnik z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpański chłodnik z papryki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej