
Składniki
1.6 litra
30 dekagramów
50 dekagramów
1 szklanka
2 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłucz i obierz buraki. Zawiń w folię aluminiową i upiecz.

Krok 2
Buraki po wystudzeniu zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 3
Wlej śmietanę do kwasu chlebowego i utrzep trzepaczką.

Krok 4
Jajka pokrój w kawałki, mięso w paski. Do kwasu chlebowego ze śmietaną dodaj buraki, pokrajane w kawałki jaja oraz mięso.

Krok 5
Chłodnik dopraw pokruszoną Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr oraz cukrem. Podawaj z koperkiem i natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik z buraków i kurczaka
Chłodnik jest doskonały na upalne dni. Świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem, grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym. Klasycznie przygotowywany jest na bazie kwasu chlebowego. Opcjonalnie możesz go zastąpić mocnym bulionem warzywnym lub mięsnym (na przykład drobiowym), ale będzie to miało wpływ na zmianę smaku. Dodaj do niego śmietanę, dokładnie ją rozprowadzając trzepaczką, tak aby nie powstały grudki. Niezbędnym składnikiem przyrządzenia tego chłodnika są buraki. Podgotuj je, aż staną się miękkie lub zawiń w folię aluminiową i upiecz. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Razem z jajkiem na twardo oraz gotowanym kurczakiem dodaj je do gotującego się wywaru. Zupa powinna zyskać charakterystyczny bladoczerwony kolor. Na koniec dopraw ją przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pieprzem. Wypróbuj także wersji ze szczyptą cukru. Chłodnik serwuj na zimno, oprószony świeżą natką pietruszki lub posiekanym koperkiem. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis i podziel się swoją opinią.


































