Chłodnik z buraków i kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik z buraków i kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

137 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.6 litra

30 dekagramów

50 dekagramów

1 szklanka

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz i obierz buraki. Zawiń w folię aluminiową i upiecz.

Chłodnik z buraków i kurczaka - Krok 1

Krok 2

Buraki po wystudzeniu zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Chłodnik z buraków i kurczaka - Krok 2

Krok 3

Wlej śmietanę do kwasu chlebowego i utrzep trzepaczką.

Chłodnik z buraków i kurczaka - Krok 3

Krok 4

Jajka pokrój w kawałki, mięso w paski. Do kwasu chlebowego ze śmietaną dodaj buraki, pokrajane w kawałki jaja oraz mięso.

Chłodnik z buraków i kurczaka - Krok 4

Krok 5

Chłodnik dopraw pokruszoną Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr oraz cukrem. Podawaj z koperkiem i natką pietruszki.

Chłodnik z buraków i kurczaka - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik z buraków i kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik z buraków i kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik z buraków i kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik z buraków i kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik z buraków i kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik z buraków i kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik z buraków i kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik z buraków i kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik z buraków i kurczakaChłodnik z buraków i kurczaka

Chłodnik jest doskonały na upalne dni. Świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem, grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym. Klasycznie przygotowywany jest na bazie kwasu chlebowego. Opcjonalnie możesz go zastąpić mocnym bulionem warzywnym lub mięsnym (na przykład drobiowym), ale będzie to miało wpływ na zmianę smaku. Dodaj do niego śmietanę, dokładnie ją rozprowadzając trzepaczką, tak aby nie powstały grudki. Niezbędnym składnikiem przyrządzenia tego chłodnika są buraki. Podgotuj je, aż staną się miękkie lub zawiń w folię aluminiową i upiecz. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Razem z jajkiem na twardo oraz gotowanym kurczakiem dodaj je do gotującego się wywaru. Zupa powinna zyskać charakterystyczny bladoczerwony kolor. Na koniec dopraw ją przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pieprzem. Wypróbuj także wersji ze szczyptą cukru. Chłodnik serwuj na zimno, oprószony świeżą natką pietruszki lub posiekanym koperkiem. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis i podziel się swoją opinią.