
Składniki
1.6 litra
30 dekagramów
50 dekagramów
1 szklanka
2 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłucz i obierz buraki. Zawiń w folię aluminiową i upiecz.

Krok 2
Buraki po wystudzeniu zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 3
Wlej śmietanę do kwasu chlebowego i utrzep trzepaczką.

Krok 4
Jajka pokrój w kawałki, mięso w paski. Do kwasu chlebowego ze śmietaną dodaj buraki, pokrajane w kawałki jaja oraz mięso.

Krok 5
Chłodnik dopraw pokruszoną Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr oraz cukrem. Podawaj z koperkiem i natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik z buraków i kurczaka
Chłodnik jest doskonały na upalne dni. Świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem, grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym. Klasycznie przygotowywany jest na bazie kwasu chlebowego. Opcjonalnie możesz go zastąpić mocnym bulionem warzywnym lub mięsnym (na przykład drobiowym), ale będzie to miało wpływ na zmianę smaku. Dodaj do niego śmietanę, dokładnie ją rozprowadzając trzepaczką, tak aby nie powstały grudki. Niezbędnym składnikiem przyrządzenia tego chłodnika są buraki. Podgotuj je, aż staną się miękkie lub zawiń w folię aluminiową i upiecz. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Razem z jajkiem na twardo oraz gotowanym kurczakiem dodaj je do gotującego się wywaru. Zupa powinna zyskać charakterystyczny bladoczerwony kolor. Na koniec dopraw ją przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pieprzem. Wypróbuj także wersji ze szczyptą cukru. Chłodnik serwuj na zimno, oprószony świeżą natką pietruszki lub posiekanym koperkiem. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis i podziel się swoją opinią.