
Składniki
1.6 litra
30 dekagramów
50 dekagramów
1 szklanka
2 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłucz i obierz buraki. Zawiń w folię aluminiową i upiecz.

Krok 2
Buraki po wystudzeniu zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 3
Wlej śmietanę do kwasu chlebowego i utrzep trzepaczką.

Krok 4
Jajka pokrój w kawałki, mięso w paski. Do kwasu chlebowego ze śmietaną dodaj buraki, pokrajane w kawałki jaja oraz mięso.

Krok 5
Chłodnik dopraw pokruszoną Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr oraz cukrem. Podawaj z koperkiem i natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik z buraków i kurczaka
Chłodnik jest doskonały na upalne dni. Świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem, grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym. Klasycznie przygotowywany jest na bazie kwasu chlebowego. Opcjonalnie możesz go zastąpić mocnym bulionem warzywnym lub mięsnym (na przykład drobiowym), ale będzie to miało wpływ na zmianę smaku. Dodaj do niego śmietanę, dokładnie ją rozprowadzając trzepaczką, tak aby nie powstały grudki. Niezbędnym składnikiem przyrządzenia tego chłodnika są buraki. Podgotuj je, aż staną się miękkie lub zawiń w folię aluminiową i upiecz. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Razem z jajkiem na twardo oraz gotowanym kurczakiem dodaj je do gotującego się wywaru. Zupa powinna zyskać charakterystyczny bladoczerwony kolor. Na koniec dopraw ją przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pieprzem. Wypróbuj także wersji ze szczyptą cukru. Chłodnik serwuj na zimno, oprószony świeżą natką pietruszki lub posiekanym koperkiem. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis i podziel się swoją opinią.