Chłodnik bez gotowania przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik bez gotowania

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
122 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

25 dekagramów

0.5 szklanki

1.2 litra

0.5 szklanki

50 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść i opłucz buraki, ugotuj. Następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Chłodnik bez gotowania - Krok 1

Krok 2

Pokrój rybę w paski.

Chłodnik bez gotowania - Krok 2

Krok 3

Wlej śmietanę i wino do kefiru, następnie roztrzep trzepaczką. Pokrój brzoskwinie w kostkę.

Chłodnik bez gotowania - Krok 3

Krok 4

Dodaj rybę, buraki oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie i dopraw Przyprawą w płynie Delikat Knorr.

Chłodnik bez gotowania - Krok 4

Krok 5

Chłodnik rybny na winie podawaj doprawiony i posypany posiekaną natką pietruszki.

Chłodnik bez gotowania - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik bez gotowania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik bez gotowania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik bez gotowania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik bez gotowania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik bez gotowania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik bez gotowania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik bez gotowania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik bez gotowania - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik bez gotowaniaChłodnik bez gotowania

Chłodnik rybny na winie to sposób na wykwintny obiad, idealny na letnie popołudnia. Aby go przygotować, na początek buraki umyj, ugotuj, ostudź i obierz ze skórki. Następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Dowolną surową rybę, np. dorsza, karpia lub pstrąga, ugotuj i pokrój w paski. W tym daniu możesz również połączyć ze sobą kilka gatunków ryb. Jeśli mają ości, usuń je dokładnie jeszcze przed ugotowaniem (za pomocą noża i pęsety). Zrobienie tego później może spowodować, że ryba rozpadnie się na małe kawałki. Do czerwonego wina wlej śmietanę i kefir — wszystko dokładnie wymieszaj. Potem dodaj pokrojone w kostkę brzoskwinie z kompotu lub z puszki, rybę oraz buraki. Jeśli chcesz, aby potrawa miała lekko kwaskowaty posmak, wykorzystaj również kwaszonego ogórka albo sok z cytryny. Całość dopraw przyprawą w płynie, a gotowy chłodnik wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj go posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub ćwiartkami ugotowanego jajka. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe — zainspiruj się naszym przepisem!