Sous vide – co to znaczy? Na czym polega ta metoda gotowania?

Ostatnio obiło się Wam o uszy hasło sous vide i nie wiecie, co oznacza? Kojarzycie ten zwrot z kuchnią, ale zastanawiacie się, co dokładnie oznacza? Przeczytajcie o sous vide. Co to jest i jak przygotować dania zgodnie z tą metodą.

Sous vide – co to?

Sous vide to metoda gotowania potraw, której nazwa oznacza mniej więcej „w próżni”. Termin ten pochodzi z języka francuskiego i określa dokładnie: gotowanie potraw w szczelnie zamkniętej torebce próżniowej umieszczanej w kąpieli wodnej lub parowej. I choć wydaje się, że przygotowanie takiej potrawy nie jest trudne, to w praktyce sprawa wygląda nieco inaczej.

Sous vide – na czym polega?

Kluczem do przygotowania dań, które faktycznie będzie można zjeść i zachwycą one nawet najbardziej wyszukane podniebienia, jest precyzyjnie kontrolowana temperatura i trzymanie się tradycyjnych procedur gotowania. Chodzi bowiem o to, że czas gotowania może trwać od 1 do nawet 48 godzin w precyzyjnie regulowanej temperaturze. Pożądanym efektem gotowania sous vide jest sytuacja, w której wnętrze produktu jest dobrze ugotowane, potrawa zatrzymuje „soki”, a zewnętrzna jej część nie jest przegotowana.

Metoda sous vide – zalety

Skoro więc gotowanie metodą sous vide jest takie trudne, to czy gra warta jest świeczki?

Zdecydowanie tak. Poniżej znajdziecie listę zalet tego sposobu gotowania:

  • Potrawy zachowują naturalny smak i aromat

  • Wartości odżywcze nie „uciekają” z potrawy

  • Dania są delikatniejsze i bardziej soczyste

  • Potrawy zachowują pierwotny kształt i estetyczny wygląd

  • Struktura dań jest delikatna i równomierna

  • Do przygotowania i wykończenia potraw potrzeba nawet o ½ mniej przypraw

Sous vide – temperatury

Jednak by gotowanie się udało, warto trzymać się ustalonych wcześniej procedur. Te głównie dotyczą rekomendowanej temperatury. Poniżej znajdziecie wykaz, w jakiej temperaturze zaleca się przygotowywać określony rodzaj produktu:

  • Cielęcina: 65-68°C

  • Wołowina: 58-60°C

  • Wieprzowina: 65-66°C

  • Drób: 65-71°C

  • Warzywa: 80-85°C

  • Ryby: 58-60°C

Gotowanie metodą sous vide – wskazówki

Jeśli chcecie wypróbować tę metodę w domu, to warto byście wiedzieli o dwóch ważnych sprawach.

  1. Mniej przypraw – przyrządzając dania metodą sous vide, dodawajcie do nich o połowę mniej przypraw niż w przypadku normalnego gotowania.

  2. Chrupiąc skórka – jeśli chcecie, by danie miało charakterystyczną chrupiącą skórkę, to trzeba będzie je dodatkowo obsmażyć.

Gotowanie sous vide w piekarniku – czy to możliwe?

Możliwe, ale nie tak łatwe, jak zwyczajne pieczenie. Do przyrządzenia potrawy w ten sposób najlepiej bowiem sprawdzi się piekarnik wyposażony w funkcję „sous vide”. Wtedy wystarczy uruchomić odpowiedni program, włożyć do piekarnika danie z woreczkiem i to wszystko. Sprawa komplikuje się w sytuacji piekarników bez takiej funkcji. Oczywiście jest to możliwe, ale utrzymanie odpowiednich warunków w piekarniku staje się o wiele trudniejsze.

Metoda sous vide – przygotuj pyszny posiłek

Jeśli chcecie spróbować swoich sił i wykorzystać metodę sous vide, to możecie rozpocząć swoją kulinarną podróż od dań, takich jak: tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem gorgonzola lub burgery wieprzowe sous vide w stylu azjatyckim.