W codziennym przygotowaniu posiłków ważne są nie tylko smak i różnorodność użytych składników, ale również… finanse! W oszczędnym gotowaniu nie chodzi jednak o wybieranie wyłącznie najtańszych produktów. Dużo istotniejsze jest odpowiednie zaplanowanie zakupów, gospodarowanie swoimi zapasami oraz przyjrzenie się własnym nawykom, które sprawiają, że na jedzenie wydajemy niepotrzebną ilość pieniędzy. Przedstawiamy triki, które warto zamienić w przyzwyczajenia. Przydadzą się zarówno pasjonatom gotowania, jak i osobom, którym zależy wyłącznie na sprytnym zorganizowaniu posiłków na każdy dzień.

Bez listy zakupów ani rusz!

Nie ma nic gorszego dla portfela od chaotycznych zakupów bez planu. Właśnie przez to w naszych koszykach lądują zbędne produkty, na których zużycie nie mamy albo czasu, albo pomysłu. Ile razy okazywało się, że wracaliście ze sklepu obładowani ciężkimi torbami, żeby niedługo po tym stwierdzić, że tak naprawdę wśród zakupionych produktów nie ma nic konkretnego? Listę przygotować należy na spokojnie, sprawdzając dokładnie zawartość lodówki i spiżarni. Warto również stworzyć menu na cały tydzień i na jego podstawić spisać listę zakupów.

Kiedo wyruszać na zakupy?

Bardzo popularnym błędem jest pójście do sklepu z pustym żołądkiem. Wtedy wszystkie szybkie przekąski wydają się zdecydowanie bardziej atrakcyjne, a burczący brzuch staje się wystarczającym usprawiedliwieniem dla kolejnego batonika i paczki chrupek.

Ponadto lepiej jest robić większe zakupy co kilka dni (np. raz w tygodniu) niż chodzić do sklepu codziennie. Pora też niejednokrotnie ma znaczenie! Coraz więcej sklepów wprowadza zasadę, że popołudniami i wieczorami niektóre produkty są tańsze. Na tego typu promocje decydują się np. piekarnie, ponieważ chcą sprzedać cały asortyment z danego dnia i dlatego oferują atrakcyjne ceny. Jeśli o pieczywie mowa – został ci w domu chleb, który stał się czerstwy? Przygotuj w kultowy chleb w jajku. Szybko stwierdzisz, że jest pyszny!

Doceń niedoceniane produkty

Często owoce i warzywa, które nie mają regularnych kształtów i lśniącej skórki, wycenione są niżej, mimo że niczego im nie brakuje. Spójrz na nie łaskawszym okiem. Ich walory smakowe i zdrowotne są takie same, ale cena może cię miło zaskoczyć. Świetnie będą nadawać się do zupy krem z dyni z karmelizowanym jabłkiem i pieczonymi orzechami, ponieważ po zmiksowaniu ich wygląd i tak nie ma znaczenia.

Podczas zakupów oddaj się lekturze…

Koniecznie sprawdzaj datę przydatności do spożycia. Popularną praktyką jest obniżanie cen artykułów, których ważność zbliża się ku końcowi. Nie miej oporów przed zakupem, pod warunkiem, że zużyjesz je w swoich potrawach w pierwszej kolejności.

Jeśli chcesz jeść zdrowo, a zarazem oszczędnie, dokładnie studiuj etykiety i składy produktów. Warto zwracać uwagę na skomponowanie całej diety, która powinna być zbilansowana i wartościowa. To, co droższe, nie zawsze jest lepsze! Może się okazać, że wyższa cena związana jest z obecnością w składzie

Sprytne gotowanie

Na czym dokładnie ono polega? Na oszczędności pieniędzy, ale też czasu! Weź pod uwagę, że z jednego dania możesz wyczarować kilka kolejnych. Marzy ci się zrobienie garnka aromatycznego rosołu? Świetnie się składa! Nie dość, że wystarczy ci go na kilka dni, to jeszcze możesz przyrządzić krokiety z mięsa z rosołu na drugie danie. Z kolei ugotowane warzywa posłużą do zrobienia sałatki jarzynowej bez majonezu. Nie zapominaj, że rosół, który zostanie, może stanowić świetną bazę do innych zup. Spróbuj również podzielić go na porcje i zamrozić lub zredukować wodę, a z esencji rosołowej stworzyć mrożone kostki rosołowe! Oszczędzanie w kuchni nie będzie cię ograniczać, wręcz przeciwnie! Pozwoli ci na wymyślanie kolejnych smakowitych receptur.

Resztki są na topie

Wydaje się, że w twojej kuchni nie ma już kompletnie nic, co mogłoby posłużyć do zrobienia posiłku? Często jest to tylko złudzenie. Zbierz resztki i przekonaj się, że da się przygotować z nich naprawdę solidny obiad lub kolację. Kawałki wędlin, serów i warzyw z powodzeniem zamienisz w wieloskładnikową i barwną zapiekankę. W ramach inspiracji polecamy zapiekankę makaronową z wędzonym łososiem. Resztki wykorzystasz jako składniki nadzienia do wrapów z kurczakiem. W twojej kuchni nic się nie zmarnuje, a po zakupach ze spokojem będziesz sprawdzać stan konta.