Zupa krem z dyni z karmelizowanym jabłkiem i pieczonymi orzechami
łatwe
1312 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 szczypty
1 łyżeczka
1 sztuka
3 łyżki
400 mililitrów
500 mililitrów
1 szczypta
3 łyżki
1 pęczek
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię oczyść z pestek, zawiń w aluminiową folię i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu obierz ze skóry i pokrój w kawałki. Jabłka pokrój w drobną kostkę.

Krok 2
Miód podgrzej w rondelku z pieprzem Cayenne. Orzechy oraz połowę pokrojonego jabłka wymieszaj z miodem. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i wyłóż na nią przygotowane orzechy oraz jabłka – blachę wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz do momentu skarmelizowania się miodu. Wyjmij i ostudź.

Krok 3
W garnku rozpuść masło i przesmaż cebulę, pozostałe jabłka, dynię oraz pokrojonego w kawałki banana. Dodaj curry oraz cynamon i duś razem 3 minuty.

Krok 4
Następnie wlej mleko kokosowe oraz bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj kostkę Knorr i gotuj 15 minut.

Krok 5
Po tym czasie zupę zmiksuj na gładki krem, dopraw do smaku jeśli zachodzi taka potrzeba i nalej do miseczek. Wierzch zupy udekoruj odrobiną jogurtu i posyp drobno pokrojoną kolendrą oraz pieczonymi orzechami oraz jabłkiem.


Dobra rada:
Zamiast orzechów Pecan możesz użyć tradycyjnych orzechów włoskich.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa krem z dyni z karmelizowanym jabłkiem i pieczonymi orzechami
Szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie i podanie zupy? W takim razie koniecznie skorzystaj ze wskazówek z przepisu na zupę krem z dyni z karmelizowanym jabłkiem i pieczonymi orzechami. Orzechy włoskie oraz połowę jabłka wymieszaj z podgrzanym miodem, a następnie wstaw do piekarnika (piecz do momentu skarmelizowania miodu). Wszystkie przysmażone składniki – cebulę, pozostałe owoce oraz dynię – duś przez kilka minut, po czym dodaj do nich mleko kokosowe oraz bulion – całość zagotuj. By wzbogacić smak potrawy, dopraw ją curry, pieprzem, imbirem i cynamonem. Jeśli preferujesz ostrzejsze potrawy, dobrym pomysłem będzie dodanie posiekanej papryczki chilli. Gotową zupę podawaj udekorowaną łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego oraz pieczonymi orzechami pekan (doskonale sprawdzą się również orzechy włoskie oraz pestki dyni czy słonecznika). Danie serwuj na gorąco – solo, z chrupiącymi grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła. Smacznego.



































