Co to jest pudding? Czym różni się od budyniu?
Pudding to jeden z największych przysmaków Brytyjczyków. Co to jest pudding, z czego powstaje i w jakich wersjach jest najpopularniejszy? Poznajcie deser rodem z Wysp Brytyjskich.
Pudding – co to jest?
Kremowy, słodki i finezyjny – taki jest właśnie pudding. Co to jest pudding i dlaczego cieszy się taką popularnością? Pudding to rodzaj deseru charakterystyczny dla kuchni brytyjskiej. Puddingi przygotowuje się zarówno w wersji słodkiej (z tłuszczu, jaj i mąki), jak i wytrawnej, ale to określenie jest zwykle stosowane do potraw słodkich. Klasyczny słodki pudding przypominający budyń cechuje się kremową konsystencją i jest serwowany na zimno. Pudding przypominający ten brytyjski to danie gotowane, gęste, a jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach.
Czym się różni pudding od budyniu?
Pudding od budyniu różni się składem i stopniem skomplikowania przepisu. Budyń to prosty deser, zwykle z gotowego proszku z dodatkiem mleka, natomiast pudding to bardziej luksusowa wersja takiego deseru z owocami, orzechami i innymi dodatkami, np. miodem lub masłem. Puddingi są serwowane w wielu wersjach – jedne są bardzo słodkie, inne mają umiarkowaną ilość dodanego cukru lub słodzika, a słodkości nadają im głównie owoce.
- Co to jest pudding chia? Ta wersja puddingu zawiera mleko, cukier, miód lub syrop klonowy, dowolne owoce i nasiona chia. Pudding chia najlepiej serwować w pucharkach.
- Co to jest pudding waniliowy? Ten deser powstaje z mleka, żółtek, mąki, cukru wanilinowego i cukru białego lub miodu. Składniki są zmiksowane i schłodzone.
Komentarze (0)