Pudding chia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pudding chia

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
213 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

250 gramów

50 gramów

100 gramów

3 łyżki

50 gramów

0.5 łyżeczki

50 gramów

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

500 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytrynę sparz wrzątkiem, dokładnie umyj, otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.

Pudding chia - Krok 1

Krok 2

Zagotuj mleko kokosowe, zmiksuj je z daktylami (jeśli chcesz, mleko na tym etapie możesz przecedzić pozbywając się resztek daktyli, ale moim zdaniem nie jest to potrzebne). Następnie gorącym mlekiem zalej nasiona chia, odstaw je na bok na co najmniej 60 minut.

Pudding chia - Krok 2

Krok 3

Płatki owsiane przełóż do miski, dodaj do nich syrop klonowy, otartą skórkę z cytryny, oliwę, nasiona goi, wiórki kokosowe, siemię i nasiona słonecznika. Całość dokładnie wymieszaj tak aby płatki obkleiły się odrobiną syropu klonowego.

Pudding chia - Krok 3

Krok 4

Całość rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wstaw na 10-15 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika, aż płatki przybiorą złoty kolor, a syrop klonowy ulegnie karmelizacji. Powstałą w ten sposób granolę odstaw na bok do wystygnięcia, a następnie delikatnie pokrusz.

Pudding chia - Krok 4

Krok 5

Obierz mango, usuń pestkę. Mango, banana sok z cytryny, kurkumę i 300 g jogurtu umieść w kielichu miksera i zmiksuj dokładnie.

Pudding chia - Krok 5

Krok 6

W szklance na dnie umieść 4 cm namoczonych nasion chia, wlej mus mango na wysokość około 1 cm, a następnie dodaj warstwę jogurtu. Całość wykończ granolą z płatków owsianych i nasion.

Pudding chia - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Mus owocowy może być także z jabłek lub truskawek, będzie smakowało równie dobrze.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pudding chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pudding chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pudding chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pudding chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pudding chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pudding chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pudding chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pudding chia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pudding chiaPudding chia

Smakoszom często przypomina budyń lub kremowy deser podawany w pucharkach. Pudding niejedno ma imię, niejeden kolor i niejeden smak. Dziś proponujemy modną wersję z niebanalnymi dodatkami. Co oprócz nasion chia znajdzie się w naszym przepisie na pudding? Stawiamy na harmonijną kompozycję owoców ze szczyptą nieoczywistej kurkumy. Będzie się działo!

Dla kogo?

Nieustannie poszukujecie nowych przepisów i egzotycznych produktów. Nie boicie się łączyć różnorodnych smaków i z ciekawością obserwujecie trendy w branży gastronomicznej. Z puddingiem chia będziecie na czasie!

Na jaką okazję?

Pudding chia jest idealny, by zaimponować gościom podczas przyjęcia lub drugiej połówce w trakcie romantycznej kolacji we dwoje. Niech prostota przygotowania deseru pozostanie Waszą słodką tajemnicą.

Czy wiesz, że?

Pudding to specjał kuchni brytyjskiej. Przygotowuje się go zarówno w wersjach słodkich, jak i wytrawnych: z mięsem, rybami, wędliną lub serem.

Dla urozmaicenia:

Sprężysty deser można uzyskać również przy użyciu kaszy manny, jaglanej oraz tapioki.