
Składniki
200 gramów
250 gramów
50 gramów
100 gramów
3 łyżki
50 gramów
0.5 łyżeczki
50 gramów
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
500 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cytrynę sparz wrzątkiem, dokładnie umyj, otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.

Krok 2
Zagotuj mleko kokosowe, zmiksuj je z daktylami (jeśli chcesz, mleko na tym etapie możesz przecedzić pozbywając się resztek daktyli, ale moim zdaniem nie jest to potrzebne). Następnie gorącym mlekiem zalej nasiona chia, odstaw je na bok na co najmniej 60 minut.

Krok 3
Płatki owsiane przełóż do miski, dodaj do nich syrop klonowy, otartą skórkę z cytryny, oliwę, nasiona goi, wiórki kokosowe, siemię i nasiona słonecznika. Całość dokładnie wymieszaj tak aby płatki obkleiły się odrobiną syropu klonowego.

Krok 4
Całość rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wstaw na 10-15 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika, aż płatki przybiorą złoty kolor, a syrop klonowy ulegnie karmelizacji. Powstałą w ten sposób granolę odstaw na bok do wystygnięcia, a następnie delikatnie pokrusz.

Krok 5
Obierz mango, usuń pestkę. Mango, banana sok z cytryny, kurkumę i 300 g jogurtu umieść w kielichu miksera i zmiksuj dokładnie.

Krok 6
W szklance na dnie umieść 4 cm namoczonych nasion chia, wlej mus mango na wysokość około 1 cm, a następnie dodaj warstwę jogurtu. Całość wykończ granolą z płatków owsianych i nasion.


Dobra rada:
Mus owocowy może być także z jabłek lub truskawek, będzie smakowało równie dobrze.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pudding chia
Smakoszom często przypomina budyń lub kremowy deser podawany w pucharkach. Pudding niejedno ma imię, niejeden kolor i niejeden smak. Dziś proponujemy modną wersję z niebanalnymi dodatkami. Co oprócz nasion chia znajdzie się w naszym przepisie na pudding? Stawiamy na harmonijną kompozycję owoców ze szczyptą nieoczywistej kurkumy. Będzie się działo!
Dla kogo?
Nieustannie poszukujecie nowych przepisów i egzotycznych produktów. Nie boicie się łączyć różnorodnych smaków i z ciekawością obserwujecie trendy w branży gastronomicznej. Z puddingiem chia będziecie na czasie!
Na jaką okazję?
Pudding chia jest idealny, by zaimponować gościom podczas przyjęcia lub drugiej połówce w trakcie romantycznej kolacji we dwoje. Niech prostota przygotowania deseru pozostanie Waszą słodką tajemnicą.
Czy wiesz, że?
Pudding to specjał kuchni brytyjskiej. Przygotowuje się go zarówno w wersjach słodkich, jak i wytrawnych: z mięsem, rybami, wędliną lub serem.
Dla urozmaicenia:
Sprężysty deser można uzyskać również przy użyciu kaszy manny, jaglanej oraz tapioki.






























