Jak jeść nasiona chia? Czy można je jeść na surowo? I z czym najlepiej komponuje się ich smak? Nic dziwnego, że chcecie wiedzieć o nich jak najwięcej – te małe nasionka cieszą się coraz większą popularnością. Swoją drogą, aż trudno uwierzyć, że moda na nie przywędrowała do Europy dopiero teraz. Przecież o tym, jak spożywać nasiona chia wiedzieli już Aztekowie!
Jak jeść nasiona chia?
Choć ojczyzną szałwii hiszpańskiej jest Meksyk, wcale nie oznacza to, że zastanawiając się do czego dodać nasiona chia, musicie ograniczać się do dań kuchni meksykańskiej. Łagodny smak tych ziarenek sprawia, że możliwości jest dużo więcej. Sprawdzą się zarówno w potrawach przygotowywanych na śniadanie, obiad, deser czy kolację. Polecamy nasz przepis na pudding chia.
Zanim przejdziemy do tego, jak stosować nasiona chia – mała uwaga odnośnie ilości nasion chia spożywanych w ciągu dnia. Tak jak w przypadku innych produktów o wysokiej zawartości błonnika (jak np. suszone śliwki, nasiona strączkowe czy otręby) – wskazany jest pewien umiar – dzienna dawka to 3-4 łyżeczki (nie więcej niż 15 g dziennie). Najlepiej zatem trzymać się proporcji podanych w przepisach. Nasiona chia – jak przygotować? Są trzy sposoby przygotowywania nasion chia. W zależności od indywidualnych upodobań smakowych oraz przepisu na konkretną potrawę możecie je:
- po prostu dosypać do potrawy (np. do płatków śniadaniowych lub domowego chleba),
- namoczyć przed dodaniem (np. do puddingu z owocami) – najlepiej w podgrzanym mleku roślinnym lub krowim albo w ciepłej wodzie,
- zmielić i dodać do np. do sałatki.
Z czym jeść nasiona chia?
Mogą świetnie sprawdzić się zarówno jako dodatek do dań słonych, jak i słodkich. Ich łagodny smak może świetnie komponować się z ulubionymi owocami, warzywami, a nawet z... rybami. Nasiona chia można dodawać nie tylko do owsianki czy innych płatków, ale i do słodkich wypieków, deserów oraz koktajli.
Komentarze (1)