Jak zrobić pudding z budyniu?

Szukacie pomysłu na prosty, ale efektowny deser, który zachwyci wszystkich smakiem? Zrezygnujcie z klasycznego budyniu i wykorzystajcie go do zrobienia czegoś naprawdę oryginalnego. Co powiecie na pudding, czyli deser o doskonałej konsystencji? Próbowaliście kiedyś takiego specjału? Jeżeli nie, to pora nadrobić zaległości! Podpowiadamy, jak zrobić smaczny pudding w wybranym przez Was smaku. Jesteście ciekawi? Zapraszamy!

Pudding – co to za deser?

Pudding to znakomity deser o kremowej konsystencji. Nic więc dziwnego, że cieszy się popularnością na całym świecie i znika z pucharków w trybie natychmiastowym. Zastanawiacie się, jak zrobić pudding? Możemy wyróżnić kilka sposobów na przygotowanie tego specjału. Niektórzy znają recepturę ze skrobią ziemniaczaną, a inni wykorzystują do gotowania mleko. Co ciekawe, w Anglii mianem puddingu określamy mieszankę mięs z podrobami. My jednak skupiamy się na pysznym i słodkim deserze, który niedługo może znaleźć się w Waszym jadłospisie. W naszej recepturze najważniejszym składnikiem jest budyń! To właśnie on odpowiada za kremową i doskonałą konsystencję specjału. Chcecie poznać sprawdzony przepis?

Jak się robi pudding? – Składniki

Do przygotowania puddingu będziecie potrzebować: 500 ml mleka, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1 szklankę kaszy jaglanej i 2 łyżki syropu klonowego. Macie te produkty w swoich zapasach? Jeżeli tak, to pora dowiedzieć się, jak zrobić pudding z budyniu!

  1. Rozpuśćcie budyń w 125 ml mleka i wymieszajcie całość, aby nie było dużych grudek.
  2. Zagotujcie pozostałe mleko w większym naczyniu i dodajcie do niego przygotowaną mieszaninę z budyniu. Poczekajcie, aż całość uzyska gęstą konsystencję i dokładnie wymieszajcie.
  3. Ugotujcie kaszę jaglaną, a następnie zblendujcie ją z przyrządzonym budyniem i syropem klonowym.
  4. Przelejcie pudding do pucharków i pobawcie się z dodatkami! Możecie posypać deser orzechami lub wiórkami kokosowymi. Smak puddingu polepszy również bita śmietana lub rozpuszczona czekolada. Wybierzcie swoje ulubione składniki!

Smaki puddingu – jakie wybrać?

Nie przepadacie za waniliowym budyniem? Nic straconego! Zawsze możecie sięgnąć po inny smak, z którego zrobicie znakomity pudding. Dobrze sprawdzi się czekoladowy budyń, który możecie połączyć z wiórkami kokosowymi i orzechami laskowymi. Fanom karmelu polecamy zestawienie budyniu z odrobiną soli i pralinkami. Połączenie tych dwóch smaków z pewnością zrobi na Was wrażenie. Jak zrobić pudding czekoladowy lub karmelowy? Smak nie zmienia procesu przygotowania, dlatego śmiało wykorzystajcie recepturę, którą przed chwilą poznaliście. Do dzieła!

Nasze sprawdzone przepisy na pudding z budyniu i nie tylko

Przygotowanie znakomitego puddingu nie będzie już dla Was problemem! Zaserwujcie go dla swoich gości, gdy przyjdą z niezapowiedzianą wizytą. Kilka chwil i pyszny deser pojawi się na Waszym stole. Zobaczcie, jakie przepisy mogą być jeszcze przydatne!

Pudding chia to smaczny posiłek, który doskonale sprawdzi się jako podwieczorek lub śniadanie. Spróbujcie go, a z pewnością zyskacie dawkę energii i dobrego humoru.

Nie ma to jak dobry deser! Zgadzacie się z tymi słowami? Jeżeli tak, to sprawdźcie pudding ryżowy o smaku wanilii, a z pewnością Wam zasmakuje. Pycha!

Przygotowaliście pudding z budyniu, ale nie wykorzystaliście całości produktu? Mamy na to sposób! Z resztek możecie przyrządzić kruche ciasto z malinami i budyniową pianką. Pycha! Równie dobrze sprawdzą się ptysie z budyniem. Spróbujecie? Smacznego!