Budyń to ponadczasowy i niezwykle prosty w przygotowaniu deser, który pięknie wygląda w pucharkach i ozdobnych miseczkach. Niektórzy jadają go bez żadnych dodatków. Na tym jednak kulinarne zastosowanie gęstego deseru nie kończy się. Budyń, czy to zrobiony domowymi sposobami, czy produkt z torebki, może zamienić się w podstawowy składnik kremów do babeczek, ciast i tortów. Jego zrobienie nie jest trudne, ale kulinarne wpadki zdarzają się nawet najbardziej doświadczonym kucharzom. Czy da się uratować za rzadki budyń? Jasne, że tak! Poznajcie nasze sposoby, jak zagęścić masę budyniową i bądźcie gotowi na każde wyzwanie.

Idealna masa budyniowa

Jeśli planujecie wykorzystanie budyniu do kremu, musi być on naprawdę gęsty. Podczas gotowania należy cały czas mieszać zawartość garnka, by nie przywierał do jego dna i zwyczajnie się nie przypalił. Jeśli korzystacie z gotowego produktu z torebki, użyjcie ¾ podanej w przepisie ilości mleka. Kremu budyniowego nie należy również ubijać zbyt długo.

Za rzadka masa budyniowa – co robić?

Zdarzają się takie chwile, że mimo precyzyjnego wykonania wszystkich kroków z przepisu, masa budyniowa nie wychodzi odpowiednio gęsta. Jak zagęścić krem budyniowy? Oto co możecie zrobić:

  • Jeśli dysponujecie zapasem czasu, za rzadki budyń wstawcie na kilka godzin do lodówki, by stężał. Po wyjęciu z lodówki można krótko go zmiksować. Czasem wystarczy odrobina cierpliwości, by krem udał się celująco.
  • Sięgnijcie po mąkę ziemniaczaną. Najpierw przesiejcie ją przez sito, następnie dodawajcie niewielkimi porcjami do budyniu, cały czas mieszając. Każdy z tych elementów jest ważny i uchroni wasz krem budyniowy przed niepożądanymi grudkami.
  • W ostateczności, gdy nie wiecie, jak zagęścić budyń, użyjcie żelatyny. Rozpuśćcie niewielką ilość w ciepłym mleku. Gdy przestygnie, dodajcie ją do budyniowej masy i wymieszajcie.

Budyń w akcji

Rozcieńczenie budyniu, gdy okazuje się zbyt gęsty, jest bardzo prostym zadaniem. Wystarczy użyć odrobiny mleka. Teraz wiecie także, jak zagęścić budyń, więc podczas przyrządzania deserów niewiele może was zaskoczyć! Pewnie pamiętacie, że Kubuś Puchatek – jeden z najsłynniejszych łasuchów świata – przepadał za miodem. W naszym cieście Kubuś to śmietankowym budyń i brzoskwiniowa galaretka odpowiadają za fantastyczne doznania smakowe. Jeśli jednak macie ochotę na klasyczne słodkie smaki, wypróbujcie recepturę miodowca z orzechami. To dopiero początek budyniowej przygody. Latem cieszcie swoje podniebienia ciastem z rabarbarem i budyniem – najlepiej smakuje na piknikowym kocu. Kolejnym wakacyjnym hitem będzie kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką. Z kolei w kruchym cieście z budyniową pianką i owocami wykorzystacie dowolne dary natury: jagody, borówki, jeżyny… Na co tylko macie ochotę!

Już sama nazwa wskazuje na to, że budyniowiec to deser, który nie ma racji bytu bez odpowiednio przygotowanej masy. Dobrze, że wiecie już jak się za nią zabrać i jak zagęścić masę budyniową, gdy zajdzie taka potrzeba. Wiedza przyda się również podczas pracy nad sernikiem z budyniem. Gdy macie ochotę na podanie deseru w nieco innej formie niż klasyczne ciasto, ptysie z budyniem na pewno was zainteresują. Musicie jednak być czujni, ponieważ znikają z talerzy w mgnieniu oka!