
Składniki
70 mililitrów
70 mililitrów
50 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
80 gramów
2 sztuki
budyń:
750 mililitrów
60 gramów
45 gramów
30 gramów
2 sztuki
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko, wodę, masło oraz łyżeczką soli i cukru zagotuj. Do gorącego płynu dodaj mąkę i wymieszaj energicznie miękką łyżką. Powinno być gładkie i błyszczące.

Krok 2
Takie ciasto przełóż do robota kuchennego, załóż płaską końcówkę i mieszaj na niskich obrotach. Jak lekko ostygnie dodawaj po jednym jajku i mieszaj aż składniki się połączą.

Krok 3
Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego i nakładaj małe ptysie na blaszkę z pergaminem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 20-25 minut.

Krok 4
Oddziel żółtka od białek. Żółtka rozkłóć w misce, dolej 200 ml mleka, cukier oraz obie mąki. Pozostałe mleko zagotuj i wlej powoli do mieszanki z mąka. Przelej całość z powrotem do garnka i podgrzewaj ciągle mieszając aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Zdejmij z ognia, dodaj zimne masło i wymieszaj miękką łyżką.

Krok 5
Budyń przełóż do worka cukierniczego i nadziewaj ptysie.


Dobra rada:
Możesz również użyć ekspresowego budyniu w torebce. Do ptysi dodaj świeże owoce jak np. maliny i truskawki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ptysie z budyniem
Puszyste, a zarazem chrupiące ptysie wypełnione słodkim kremem budyniowym to prawdziwy rarytas. Zwykle jadacie je w cukierni, ponieważ obawiacie się kulinarnego niepowodzenia? Zupełnie niepotrzebnie! Dzięki prostemu przepisowi na ptysie, rozpisanemu krok po kroku, przekonacie się, że zrobienie ich w domu jest nie tylko łatwe, ale też bardzo przyjemne.
Dla kogo?
Chcecie urozmaicić swoje patenty na deser? Popisowe pierniczki, serniki i rogaliki z dżemem nie mają już przed Wami żadnych tajemnic? To idealna pora, by poznać ptysie z budyniem od kuchni.
Na jaką okazję?
Zróbcie niespodziankę domownikom. Gdy następnym razem zapytają, czy w domu jest coś słodkiego, zaserwujcie ptysie z budyniem. Ten deser i podwieczorek na długo pozostaną w ich pamięci.
Czy wiesz, że?
W Wielkopolsce ptysie znajdziecie pod niezwykle wdzięczną nazwą: wietrzniki.
Dla urozmaicenia:
Gotowe ptysie posypcie cukrem pudrem.