Ptysie z budyniem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ptysie z budyniem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

147 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

744 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

662 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

70 mililitrów

70 mililitrów

50 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

80 gramów

2 sztuki

budyń:

750 mililitrów

60 gramów

45 gramów

30 gramów

2 sztuki

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko, wodę, masło oraz łyżeczką soli i cukru zagotuj. Do gorącego płynu dodaj mąkę i wymieszaj energicznie miękką łyżką. Powinno być gładkie i błyszczące.

Ptysie z budyniem - Krok 1

Krok 2

Takie ciasto przełóż do robota kuchennego, załóż płaską końcówkę i mieszaj na niskich obrotach. Jak lekko ostygnie dodawaj po jednym jajku i mieszaj aż składniki się połączą.

Ptysie z budyniem - Krok 2

Krok 3

Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego i nakładaj małe ptysie na blaszkę z pergaminem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 20-25 minut.

Ptysie z budyniem - Krok 3

Krok 4

Oddziel żółtka od białek. Żółtka rozkłóć w misce, dolej 200 ml mleka, cukier oraz obie mąki. Pozostałe mleko zagotuj i wlej powoli do mieszanki z mąka. Przelej całość z powrotem do garnka i podgrzewaj ciągle mieszając aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Zdejmij z ognia, dodaj zimne masło i wymieszaj miękką łyżką.

Ptysie z budyniem - Krok 4

Krok 5

Budyń przełóż do worka cukierniczego i nadziewaj ptysie.

Ptysie z budyniem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz również użyć ekspresowego budyniu w torebce. Do ptysi dodaj świeże owoce jak np. maliny i truskawki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ptysie z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ptysie z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ptysie z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ptysie z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ptysie z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ptysie z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ptysie z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Karpatka
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ptysie z budyniemPtysie z budyniem

Puszyste, a zarazem chrupiące ptysie wypełnione słodkim kremem budyniowym to prawdziwy rarytas. Zwykle jadacie je w cukierni, ponieważ obawiacie się kulinarnego niepowodzenia? Zupełnie niepotrzebnie! Dzięki prostemu przepisowi na ptysie, rozpisanemu krok po kroku, przekonacie się, że zrobienie ich w domu jest nie tylko łatwe, ale też bardzo przyjemne.

Dla kogo?

Chcecie urozmaicić swoje patenty na deser? Popisowe pierniczki, serniki i rogaliki z dżemem nie mają już przed Wami żadnych tajemnic? To idealna pora, by poznać ptysie z budyniem od kuchni.

Na jaką okazję?

Zróbcie niespodziankę domownikom. Gdy następnym razem zapytają, czy w domu jest coś słodkiego, zaserwujcie ptysie z budyniem. Ten deser i podwieczorek na długo pozostaną w ich pamięci.

Czy wiesz, że?

W Wielkopolsce ptysie znajdziecie pod niezwykle wdzięczną nazwą: wietrzniki.

Dla urozmaicenia:

Gotowe ptysie posypcie cukrem pudrem.