Ptysie z budyniem: przepis na ciasto i domowy krem | Przepisy.pl pixel

Ptysie z budyniem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

555 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

836 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1003 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

70 mililitrów

70 mililitrów

50 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

80 gramów

2 sztuki

budyń:

750 mililitrów

60 gramów

45 gramów

30 gramów

2 sztuki

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko, wodę, masło oraz łyżeczką soli i cukru zagotuj. Do gorącego płynu dodaj mąkę i wymieszaj energicznie miękką łyżką. Powinno być gładkie i błyszczące.

Ptysie z budyniem - Krok 1

Krok 2

Takie ciasto przełóż do robota kuchennego, załóż płaską końcówkę i mieszaj na niskich obrotach. Jak lekko ostygnie dodawaj po jednym jajku i mieszaj aż składniki się połączą.

Ptysie z budyniem - Krok 2

Krok 3

Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego i nakładaj małe ptysie na blaszkę z pergaminem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 20-25 minut.

Ptysie z budyniem - Krok 3

Krok 4

Oddziel żółtka od białek. Żółtka rozkłóć w misce, dolej 200 ml mleka, cukier oraz obie mąki. Pozostałe mleko zagotuj i wlej powoli do mieszanki z mąka. Przelej całość z powrotem do garnka i podgrzewaj ciągle mieszając aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Zdejmij z ognia, dodaj zimne masło i wymieszaj miękką łyżką.

Ptysie z budyniem - Krok 4

Krok 5

Budyń przełóż do worka cukierniczego i nadziewaj ptysie.

Ptysie z budyniem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz również użyć ekspresowego budyniu w torebce. Do ptysi dodaj świeże owoce jak np. maliny i truskawki.

3

Opinie o przepisie

  • Franca

    Franca , 10.12.2021

    Czy jeżeli ktoś nie ma robota kuchennego można użyć miksera?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Róża Red

    Róża Red , 07.03.2021

    Dziś zrobiłam te ptysie ale coś nie tak z przepisem.Za dużo soli a za mało cukru.Wyszły bardzo ładne ale za to bardzo słone.Wydaje mi się że soli powinna być zdecydowanie szczypta do smaku.W tym przypadku nadają się tylko do jakiejś pasty z łososia :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ptysie z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ptysie z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ptysie z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ptysie z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ptysie z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ptysie z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ptysie z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ptysie z budyniem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ptysie z budyniemPtysie z budyniem

Puszyste, a zarazem chrupiące ptysie wypełnione słodkim kremem budyniowym to prawdziwy rarytas. Zwykle jadacie je w cukierni, ponieważ obawiacie się kulinarnego niepowodzenia? Zupełnie niepotrzebnie! Dzięki prostemu przepisowi na ptysie, rozpisanemu krok po kroku, przekonacie się, że zrobienie ich w domu jest nie tylko łatwe, ale też bardzo przyjemne.

Dla kogo?

Chcecie urozmaicić swoje patenty na deser? Popisowe pierniczki, serniki i rogaliki z dżemem nie mają już przed Wami żadnych tajemnic? To idealna pora, by poznać ptysie z budyniem od kuchni.

Na jaką okazję?

Zróbcie niespodziankę domownikom. Gdy następnym razem zapytają, czy w domu jest coś słodkiego, zaserwujcie ptysie z budyniem. Ten deser i podwieczorek na długo pozostaną w ich pamięci.

Czy wiesz, że?

W Wielkopolsce ptysie znajdziecie pod niezwykle wdzięczną nazwą: wietrzniki.

Dla urozmaicenia:

Gotowe ptysie posypcie cukrem pudrem.