
Składniki
70 mililitrów
70 mililitrów
50 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
80 gramów
2 sztuki
budyń:
750 mililitrów
60 gramów
45 gramów
30 gramów
2 sztuki
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko, wodę, masło oraz łyżeczką soli i cukru zagotuj. Do gorącego płynu dodaj mąkę i wymieszaj energicznie miękką łyżką. Powinno być gładkie i błyszczące.
Krok 2
Takie ciasto przełóż do robota kuchennego, załóż płaską końcówkę i mieszaj na niskich obrotach. Jak lekko ostygnie dodawaj po jednym jajku i mieszaj aż składniki się połączą.
Krok 3
Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego i nakładaj małe ptysie na blaszkę z pergaminem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 20-25 minut.
Krok 4
Oddziel żółtka od białek. Żółtka rozkłóć w misce, dolej 200 ml mleka, cukier oraz obie mąki. Pozostałe mleko zagotuj i wlej powoli do mieszanki z mąka. Przelej całość z powrotem do garnka i podgrzewaj ciągle mieszając aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Zdejmij z ognia, dodaj zimne masło i wymieszaj miękką łyżką.
Krok 5
Budyń przełóż do worka cukierniczego i nadziewaj ptysie.
Dobra rada:
Możesz również użyć ekspresowego budyniu w torebce. Do ptysi dodaj świeże owoce jak np. maliny i truskawki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Ptysie z budyniem
Puszyste, a zarazem chrupiące ptysie wypełnione słodkim kremem budyniowym to prawdziwy rarytas. Zwykle jadacie je w cukierni, ponieważ obawiacie się kulinarnego niepowodzenia? Zupełnie niepotrzebnie! Dzięki prostemu przepisowi na ptysie, rozpisanemu krok po kroku, przekonacie się, że zrobienie ich w domu jest nie tylko łatwe, ale też bardzo przyjemne.
Dla kogo?
Chcecie urozmaicić swoje patenty na deser? Popisowe pierniczki, serniki i rogaliki z dżemem nie mają już przed Wami żadnych tajemnic? To idealna pora, by poznać ptysie z budyniem od kuchni.
Na jaką okazję?
Zróbcie niespodziankę domownikom. Gdy następnym razem zapytają, czy w domu jest coś słodkiego, zaserwujcie ptysie z budyniem. Ten deser i podwieczorek na długo pozostaną w ich pamięci.
Czy wiesz, że?
W Wielkopolsce ptysie znajdziecie pod niezwykle wdzięczną nazwą: wietrzniki.
Dla urozmaicenia:
Gotowe ptysie posypcie cukrem pudrem.