Ptysie z budyniem

- Krok 1Wodę z Kasią zagotowujemy (aż Kasia się rozpuści), dodajemy całą mąkę z solą i mieszamy na malutkim ogniu, aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodzić od ścianek.
- Krok 2Zdejmujemy z palnika, studzimy i dodajemy po jednym jajku dokładnie mieszając.
- Krok 3Układamy małe porcje na blasze, pieczemy w temperaturze 200 st. C przez około 30 minut, aż będą złociste. Ważne - nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 15 minut pieczenia, bo ptysie opadną!
- Krok 4Krem sposób przygotowania: Z budyniu i mleka gotujemy budyń.
- Krok 5W misce rozcieramy Kasię i żółtka.
- Krok 6Wystudzony budyń dodajemy po łyżce do miski z Kasią.
- Krok 7Całość miksujemy przez 3 minuty.
- Krok 8Napełniamy ptysie masą budyniową i posypujemy cukrem pudrem.
Ptysie z budyniem
Ptysie, czyli niewielkie wypieki z parzonego ciasta, to smaczne i wykwintne słodycze, doskonałe na wyjątkowe okazje. Delikatne, nadziewane gęstym budyniem, po prostu rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie, chociaż dość pracochłonne, jest łatwiejsze niż może się wydawać. Zagotuj wodę razem z margaryną, a następnie dodaj mąkę i dokładnie mieszaj do momentu, aż ciasto stanie się błyszczące i zacznie odchodzić od ścianek rondelka. Po wystudzeniu dodawaj do niego jajka, ciągle mieszając, żeby dobrze się połączyły. Na blaszce układaj niewielkie porcje ciasta i piecz, aż uzyskają złocisty kolor, w tym czasie przygotowując waniliowy krem budyniowy. Jeśli chcesz, spróbuj także nadzienia o innych smakach, np. na bazie budyniu czekoladowego albo truskawkowego. Możesz dodatkowo urozmaicić go świeżymi owocami, takimi jak truskawki czy jagody. Nadziewaj ciastka kremem i posypuj cukrem pudrem. Ptysie z budyniem to naprawdę pyszny i elegancki deser – upiecz je i podziel się swoją opinią w komentarzu!