Ptysie z budyniem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

28

72 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

730 osób wydrukowało

Pobierz pdf

603 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

1 szczypta

krem:

1 litr

2 sztuki

2 opakowania

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę z Kasią zagotowujemy (aż Kasia się rozpuści), dodajemy całą mąkę z solą i mieszamy na malutkim ogniu, aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodzić od ścianek.

Krok 2

Zdejmujemy z palnika, studzimy i dodajemy po jednym jajku dokładnie mieszając.

Krok 3

Układamy małe porcje na blasze, pieczemy w temperaturze 200 st. C przez około 30 minut, aż będą złociste. Ważne - nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 15 minut pieczenia, bo ptysie opadną!

Krok 4

Krem sposób przygotowania: Z budyniu i mleka gotujemy budyń.

Krok 5

W misce rozcieramy Kasię i żółtka.

Krok 6

Wystudzony budyń dodajemy po łyżce do miski z Kasią.

Krok 7

Całość miksujemy przez 3 minuty.

Krok 8

Napełniamy ptysie masą budyniową i posypujemy cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ptysie z budyniemPtysie z budyniem

Ptysie, czyli niewielkie wypieki z parzonego ciasta, to smaczne i wykwintne słodycze, doskonałe na wyjątkowe okazje. Delikatne, nadziewane gęstym budyniem, po prostu rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie, chociaż dość pracochłonne, jest łatwiejsze niż może się wydawać. Zagotuj wodę razem z margaryną, a następnie dodaj mąkę i dokładnie mieszaj do momentu, aż ciasto stanie się błyszczące i zacznie odchodzić od ścianek rondelka. Po wystudzeniu dodawaj do niego jajka, ciągle mieszając, żeby dobrze się połączyły. Na blaszce układaj niewielkie porcje ciasta i piecz, aż uzyskają złocisty kolor, w tym czasie przygotowując waniliowy krem budyniowy. Jeśli chcesz, spróbuj także nadzienia o innych smakach, np. na bazie budyniu czekoladowego albo truskawkowego. Możesz dodatkowo urozmaicić go świeżymi owocami, takimi jak truskawki czy jagody. Nadziewaj ciastka kremem i posypuj cukrem pudrem. Ptysie z budyniem to naprawdę pyszny i elegancki deser – upiecz je i podziel się swoją opinią w komentarzu!