
Składniki
ciasto właściwe:
1 szklanka
100 gramów
1 szklanka
4 sztuki
krem:
700 mililitrów
100 gramów
0.5 szklanki
5 łyżek
2 łyżki
1 sztuka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku umieścić 0,5 l mleka, masło i cukier. W kubku wymieszać 200 ml mleka z mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka z masłem i cukrem dodać mleko dobrze połączone z mąkami i intensywnie mieszać aż wszystko zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia pod przykryciem.

Krok 2
Zagotować wodę z masłem. Wsypać mąkę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić. Włączyć piekarnik na 200°C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 3
Stale miksując, dodawać do masy na karpatkę po jednym jajku. Masę podzielić na pół.

Krok 4
Pierwszą cześć wyłożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika na 35-40 minut. To samo zrobić z drugą częścią masy.

Krok 5
Do zimnej masy budyniowej na krem dodać żółtko i sok z połowy cytryny. Zmiksować.

Krok 6
Jeden z blatów ciasta karpatka wypełnić kremem. Nałożyć drugi blat. Oprószyć cukrem pudrem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Podobne przepisy
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karpatka
Postanowiliśmy odrobinę odświeżyć przepis na karpatkę. Oto tradycyjne ciasto z kremem, które przez całe lata w wielu domach było ozdobą stołów podczas wszystkich ważnych okazji. Nic dziwnego – pofalowany wierzch pysznej karpatki działa na wyobraźnię nie tylko najwierniejszych fanów słodkości. Czas przypomnieć sobie ten wyborny smak domowej karpatki. Prostokątną brytfannę z przepisu na ciasto karpatka zostaw jednak schowaną w szafce. Tym razem przygotujesz okrągłą karpatkę w tortownicy.
Dla kogo?
Można zachwycać się artystycznymi tortami prosto z cukierni, ale nadal domowa karpatka okazuje się bezkonkurencyjna. Przyzna to każdy łasuch! Krok po kroku wyjaśniamy, jak zrobić ciasto na karpatkę, więc możesz bez obaw wejść do kuchni: efekt będzie pierwszorzędny!
Na jaką okazję?
Planujesz uroczysty obiad z deserem, a może organizujesz mniej oficjalne przyjęcie? Ciasto karpatka będzie pasować do dowolnego spotkania w gronie najbliższych. Impreza karnawałowa, sylwestrowa albo urodzinowa? Jako słodki akcent ciasto karpatka sprawdzi się w każdym przypadku i przyciągnie do stołu wszystkich biesiadników.
Czy wiesz, że?
Nazwa ciasta karpatka nawiązuje do… Karpat. Pofałdowany, posypany cukrem pudrem wierzch ciasta karpatka z puszystym kremem wielu smakoszom kojarzył się z górską panoramą. Po przepis na karpatkę i tę ciekawostkę sięgaj, gdy zamierzasz ugościć miłośników górskich wycieczek.
Dla urozmaicenia:
Według tradycyjnych przepisów na karpatkę zarówno góra, jak i dół wypieku powinny być zrobione z ciasta parzonego. Część szefów kuchni do dolnej części wykorzystuje jednak kruche ciasto, dzięki któremu karpatkę łatwiej jest pokroić.