Ciasto Karpatka - przepis na karpatkę, jak zrobić | Przepisy.pl pixel

Karpatka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

431

2261 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5924 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11584 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto właściwe:

1 szklanka

100 gramów

1 szklanka

4 sztuki

krem:

700 mililitrów

100 gramów

0.5 szklanki

5 łyżek

2 łyżki

1 sztuka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku umieścić 0,5 L mleka, masło i cukier. W kubku wymieszać 200 ml mleka z mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka z masłem i cukrem dodać mleko dobrze połączone z mąkami i intensywnie mieszać aż wszystko zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia pod przykryciem.

Karpatka - Krok 1

Krok 2

Zagotować wodę z masłem. Wsypać mąkę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić. Włączyć piekarnik na 200 C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Karpatka - Krok 2

Krok 3

Stale miksując dodawać do masy po jednym jajku. Masę podzielić na pół.

Karpatka - Krok 3

Krok 4

Pierwszą cześć wyłożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika na 35-40 minut. To samo zrobić z drugą częścią masy.

Karpatka - Krok 4

Krok 5

Do zimnej masy budyniowej na krem dodać żółtko i sok z połowy cytryny. Zmiksować

Karpatka - Krok 5

Krok 6

Jeden z blatów ciasta wypełnić kremem. Nałożyć drugi blat. Oprószyć cukrem pudrem.

Karpatka - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • Kuczcharz12!

    Kuczcharz12! , 21.04.2021

    Uważajcie z kremem a wyjdzie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna  Chr

    Anna Chr , 24.01.2021

    Krem wyszedł za rzadki, wypływa...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita

    Anita , 13.12.2020

    Tak. Ciasto to jest uwielbiane przez każdego domownika bez wyjątku i nie ma się co dziwić. W skorzystaniu z tego przepisu na święta nie przeszkodzi nawet dbanie o linię i bycie fit! Obok obowiązkowego sernika właśnie karpatka musi pojawić się na stole a myślę że na jednej się nie skończy. Dlaczego? Bo już pierwszego dnia moi bracia jak co roku pochłoną większość ciasta co jest najlepszą recenzją przepisu!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika

    Dominika , 08.12.2020

    Tak. Zdecydowanie moim ulubionym świątecznym przepisem jest karpatka, pomimo tego że wiele osób uważa ją za mało świąteczną potrawę. Jednak każdy stół wigilijny jest na swój sposób oryginalny, tworzony według smaków oraz gustów gospodyń. W moim rodzinnym domu pieczę nad ucztą sprawowała mama z babcią, które nie żałowały nad w tym dniu słodkości. I pomimo stołu grubo zastawionego, zawsze wyczekiwaliśmy karpatki babci, którą serwowano zaraz po rozdaniu prezentów. Puszyste, rozpływające się w ustach ciasto stanowiło kompilację uczty dla duszy oraz oczu, bo babcia miała dar do wypiekania smakołyków w sposób nad wyraz zachwycający! I muszę przyznać, że w dzisiejszej dobie, gdy przygotowanie świąt leży na moich barkach, próbuję dorównać oryginałowi. Razem z bratowymi kierujemy się przepisem i wskazówkami zostawionymi przez babcię, jednak czuję, że jeszcze niejedne święta muszą minąć, zanim karpatka wyjdzie mi równie pyszna i urodziwa. Jednak nie umiałabym nie upiec tego ciasta na święta, traktując je jako naszą tradycję rodzinną, zwyczaj, który pielęgnujemy w naszych własnych rodzinach. I widząc uśmiech na twarzy moich bratanków na widok karpatki, łapie mnie wzruszenie przywołane wspomnieniami sprzed lat.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Zdrowak

    Anna Zdrowak , 08.12.2020

    Tak. Moje pociechy uwielbiają karpatkę, ja natomiast mam problem z rozsmarowaniem masy bo mi takie "karpaty" zawsze wyrosną że ojej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Golebiowski

    Grzegorz Golebiowski , 09.07.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KarpatkaKarpatka

Tradycyjne ciasto z kremem, które przez całe lata w wielu domach było ozdobą stołów podczas wszystkich ważnych okazji. Nic dziwnego – pofalowany wierzch pysznej karpatki działa na wyobraźnię nie tylko najwierniejszych fanów słodkości. Czas przypomnieć sobie ten wyborny smak.

Dla kogo?

Można zachwycać się artystycznymi tortami prosto z cukierni, ale nadal domowa karpatka okazuje się bezkonkurencyjna. Przyzna to każdy łasuch!

Na jaką okazję?

Planujecie uroczysty obiad z deserem, a może organizujecie mniej oficjalne przyjęcie? Impreza karnawałowa, sylwestrowa albo urodzinowa? Jako słodki akcent karpatka sprawdzi się w każdym przypadku.

Czy wiesz, że?

Nazwa nawiązuje do… Karpat. Pofałdowany, posypany cukrem pudrem wierzch ciasta z puszystym kremem wielu smakoszom kojarzył się z górską panoramą.

Dla urozmaicenia:

Według tradycyjnych receptur zarówno góra, jak i dół karpatki powinny być zrobione z ciasta parzonego. Część szefów kuchni do dolnej części wykorzystuje jednak kruche ciasto, dzięki któremu wypiek łatwiej jest pokroić.