• ZALOGUJ SIĘ
  • DODAJ PRZEPIS
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Dania i przekąski
      Dania głównePrzetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      BakalieCzekoladaGrzybyJajkaKaszaMięsoNabiałOwoceRybyWarzywa
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillPiknikSylwesterWigilia i ŚwiętaWielkanocKarnawałTłusty CzwartekWalentynki
    • Posiłek
      Dania do pracyŚniadanieObiadKolacjaPrzekąski
    • Na skróty
      Prosty przepisSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Najpopularniejsze CiastaNajpopularniejsze DaniaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia Bliskiego WschoduKuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowaniePieczenieSmażenie
  • Blog
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Magazyn
  • Społeczność
  • ZALOGUJ
  • POBIERZ
    E‐BOOK
  • MOJA KSIĄŻKA
    KULINARNA
Podobne
do tego przepisu
Sernik
Sernik
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami
Raffaello
Raffaello
Ciasto biszkoptowe
Ciasto biszkoptowe
Walentynki ›Tłusty czwartek ›Street food ›Naleśniki ›
Podoba Ci się ten przepis?  
Wyślij składniki do frisco.pl
  • Przepisy.pl
  • Ciasta
  • Ciasta parzone
  • Karpatka

Karpatka

Autor: MojeCiasto
Karpatka
  • 15 minut15
  • Łatwe
  • 1 osoba1
  • 25 minut
  • 200 °C
  • Przelicznik miar i wag
272
Oceń przepis jako pierwszy
1409
26
WYDRUKUJ
3798 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
6951 osób zapisało
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
    ciasto
  • woda
    1 szklanka
  • mąka
    1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia
    0,5 opak.
  • jajko
    5 szt.
  • proszek do pieczenia
    1 łyżeczka
  • sól
    1 szczypta
  • krem
  • mleko
    1 l
  • cukier
    1 szklanka
  • żółtko jajka
    5 szt.
  • Kostka do pieczenia Kasia
    1 opak.
  • mąka
    1 szklanka
  • cukier puder do dekoracji
    0 g
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Karpatka – krok 1
    Krok 1
    Przygotuj ciasto. Do rondelka wlej wodę, włóż 1/2 kostki do pieczenia Kasia i sól, doprowadź do wrzenia. Do wrzącej mieszanki wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieraj łyżką aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odstawać od ścianek rondla.
  • Karpatka – krok 2
    Krok 2
    Rondel zdejmij z ognia. Gdy masa lekko przestygnie dodawaj do niej po 1 jajku cały czas mieszając mikserem.
  • Karpatka – krok 3
    Krok 3
    Dwie identyczne foremki o wymiarach podstawy 22x27 cm wysmaruj kostką do pieczenia Kasia i wyłóż je cienką warstwą ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut w 200 st.C. Nie otwieraj przez pierwsze 15 minut pieczenia, bo ciasto opadnie.
  • Karpatka – krok 4
    Krok 4
    Przygotuj krem. 3/4 litra mleka i cukier zagotuj. W osobnym naczyniu zmiksuj żółtka z mąką i pozostałym mlekiem. Masę jajeczną wlewaj do gotującego się mleka ciągle mieszając. Ugotowany krem odstaw do ostygnięcia.
  • Karpatka – krok 5
    Krok 5
    Miękką kostkę do pieczenia Kasia zmiksuj dodając do niej partiami przestudzony krem.
  • Karpatka – krok 6
    Krok 6
    Na jeden z upieczonych placków ciasta wyłóż przygotowany krem i przykryj drugim plackiem. Całość delikatnie dociśnij i odłóż na godzinę do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
Tagi
dania z piekarnikaciasta na świętaciasta na WielkanocSYLWESTERCIASTA PARZONECIASTA I CIASTECZKA NA BOŻE NARODZENIECIASTA NA WIELKANOCSZYBKIE CIASTANAJPOPULARNIEJSZE-CIASTAFRISCOMoje CiastoModna Kasia
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (26)
avatar
Justyna GębkaOdpowiedz30.12.2018
karpatka pycha. Ale moim zdaniem do kremu wystarczy połowa masła. Przy całej kostce krem robi się bardzo rzadki
avatar
Katarzyna IndykaOdpowiedz6.10.2018
Sama podstawa tego przepisu sprawia, że te ciasto jest tak pyszne. Przepis bardzo łatwy do zrobienia.
Sandra SygaOdpowiedz13.03.2018
pycha
Weronika MyOdpowiedz29.11.2017
Pycha
avatar
Paulina PakułaOdpowiedz2.11.2017
Karpatka wychodzi zawsze pyszna
avatar
Paulina PakułaOdpowiedz2.11.2017
Karpatka wychodzi za każdym razem pyszna
avatar
Kateryna CzarneckaOdpowiedz19.04.2017
Kiedyś mąż powiedział, ze zjadł by Karpatke. Odpowiedzialam, ze to dla mnie "czarna magia" . I tu mi sie przez przypadek trafił ten przepis. Od tej pory to nasze ulubione ciasto. Robie go na święta i na codzień. Rewelacja
avatar
Magda MazurekOdpowiedz31.03.2017
Karpatka z kremem i nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba! Karpatka to najlepsze ciasto na weekend, zdecydowanie :)
avatar
Angela MalinowskaOdpowiedz30.03.2017
waga margaryny Kasi to 200 do 220 gram... ja używam naturalnego masła i do gotującego mleka dodaję ziarenka z laski wanilii albo łyżeczkę ekstraktu waniliowego wówczas masa jest o smaku maślano - waniliowym . Panie Pawle Młot z litra mleka wystarczy odlać 3/4 szklanki mleka i w nim rozpuścić mąkę oraz żółtka, mąka dobrze dodać 1 łyżkę mąki pszennej i ze 2- 3 kopiaste mąki ziemniaczanej, żółtka wystarczy 2... powstała zagotowana masa to tak naprawdę jest domowej roboty budyń.. można masę nawet zabarwić dowolnym kolorem i smakiem.... i jeszcze jedno wystarczy do mleka wsypać tylko 3/4 szklanki cukru, bo szklanka to zdecydowanie za dużo , wyjdzie ulepek
avatar
Robert ZawadaOdpowiedz26.02.2017
Pychota
avatar
Paweł MotOdpowiedz28.01.2017
mleko połowe do garnka i połowe mleko dodac maka i jajko ? mleko 1litr? prosze odpowiedz
avatar
Paweł MotOdpowiedz28.01.2017
3/4ile to mleka szklanki?
avatar
Paweł MotOdpowiedz28.01.2017
3/4 mleko ile to szklanki ?
avatar
Paulina PakułaOdpowiedz20.01.2017
Pycha dzisiaj zrobiłam pierwszy raz i jest przepyszna
avatar
Sophie SzczepanskiOdpowiedz15.01.2017
prosze podac wage '' Kasi '' bo ja mieszkam w Kanadzie i pisanie ;kostka czy opakowanie jest dla mnie nie do wykorzystania , dziekuje
avatar
Anna JadczakOdpowiedz4.11.2016
b dobra
avatar
Krystyna PytlińskaOdpowiedz26.10.2016
właśnie robię karpatkę :)
avatar
Aleksandra NiedospiałOdpowiedz2.05.2016
super
avatar
Mariusz DumkiewiczOdpowiedz15.04.2016
Perfect
avatar
Karolina MędralaOdpowiedz10.03.2016
Pyszna i lekka, zrobiła furorę wśród znajomych :)
avatar
Alicja Stanek Odpowiedz5.03.2016
WYŚMIENITA .!
avatar
Ewa KusnirOdpowiedz21.02.2016
jest wyśmienita
avatar
Edyta PierzchałaOdpowiedz4.12.2015
Ilość mąki idealnie dobrana, ale do kremu dodałabym masła. Pozdrawiam
avatar
Edyta PierzchałaOdpowiedz4.12.2015
Ja dodałam 5 łyżek mąki pszennej i 5 łyżek mąki ziemniaczanej. Zobaczymy
avatar
Izabela Anna KisielOdpowiedz7.11.2015
A ile mąki do zoltek wsypać?
avatar
MONIKA SinicaOdpowiedz9.10.2015
Pyszne!
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Jakie ciasta upiec na Wielkanoc?
Jakie ciasta upiec na Wielkanoc?
avatar

Karpatka

Karpatka to deser z bardzo dużą ilością kremu, który zamknięty jest w delikatnym cieście. Ciasto parzone – bo o nim mowa – wykorzystywane jest także do robienia ptysi i eklerków. Jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga wiele czasu. W garnku należy najpierw doprowadzić do wrzenia tłuszcz, wodę i odrobinę soli, po czym dodaje się mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto trzeba cały czas ucierać, dopóki nie przestanie przyklejać się do ścian rondelka. Do ostudzonej masy wystarczy potem dodać jajko, zmiksować i wstawić do piekarnika w dwóch foremkach. W tym czasie możesz zacząć przygotowywać krem, który także będzie musiał ostygnąć. Gdy wszystko jest już chłodne, nałóż całość kremu na jeden placek ciasta i przykryj go drugim, dociskając lekko. Godzina schładzania w lodówce z powodzeniem wystarczy – oprósz jeszcze na wierzchu cukrem pudrem, a potem delektuj się wspaniałym słodkim kremem. Ciasto idealnie komponuje się z kawą. Sama karpatka swoją nazwę zawdzięcza nietypowemu wyglądowi – ciasto parzone rośnie nierównomiernie, a na jego powierzchni tworzą się wybrzuszenia, przypominające góry. Właśnie od nich, a konkretnie od Karpat, pochodzi intrygująca nazwa.

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych. Dane osobowe będą kiedy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

272
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
Portal PRZEPISY.PL sponsorowany jest przez:
KnorrHellman'sRamaKasia
Lipton
Big Milk
Cartedor
Formularz kontaktowyRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny