Ciasto Karpatka - przepis na karpatkę, jak zrobić | Przepisy.pl pixel

Karpatka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

451

2430 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12478 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto właściwe:

1 szklanka

100 gramów

1 szklanka

4 sztuki

krem:

700 mililitrów

100 gramów

0.5 szklanki

5 łyżek

2 łyżki

1 sztuka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku umieścić 0,5 L mleka, masło i cukier. W kubku wymieszać 200 ml mleka z mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka z masłem i cukrem dodać mleko dobrze połączone z mąkami i intensywnie mieszać aż wszystko zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia pod przykryciem.

Karpatka - Krok 1

Krok 2

Zagotować wodę z masłem. Wsypać mąkę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić. Włączyć piekarnik na 200 C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Karpatka - Krok 2

Krok 3

Stale miksując dodawać do masy po jednym jajku. Masę podzielić na pół.

Karpatka - Krok 3

Krok 4

Pierwszą cześć wyłożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika na 35-40 minut. To samo zrobić z drugą częścią masy.

Karpatka - Krok 4

Krok 5

Do zimnej masy budyniowej na krem dodać żółtko i sok z połowy cytryny. Zmiksować

Karpatka - Krok 5

Krok 6

Jeden z blatów ciasta wypełnić kremem. Nałożyć drugi blat. Oprószyć cukrem pudrem.

Karpatka - Krok 6
12

Opinie o przepisie

  • Beata B

    Beata B , 05.06.2022

    Ciasto fajne, ale niestety krem został płynny,nawet po wstawieniu do lodówki, może miało od razu iść do lodówki. Szkoda.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anula Wawrzyniak

    Anula Wawrzyniak , 26.12.2021

    TAK Znów - powrót do smaków dzieciństwa, niekoniecznie tych zimowych. :) Z tego ciasta świetnie wychodzą też ptysie - a ja robię łabądki: piekę kulki, a z resztki ciasta formuję takie wygięte laskowato wałeczki - łabędzie szyje. Każdą kulkę ptysiową rozcinam na pół, górną warstwę jeszcze raz dzielę na pół, dolną wypełniam kremem, dwa pozostałe kawałki układam jak skrzydełka, a z przodu między nimi upycham w kremie szyję. Efekt świetny, a roboty niewiele - no i można zachwycić bliskich ciekawą formą. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Smandzich

    Gabriela Smandzich , 17.12.2021

    TAK Ulubione,, mało powiedziane a wręcz kochane ciasto mojej rodziny i najbliższych mi przyjaciół, Zmieniłam bym parę składników cukier na cukier puder - lepiej się uciera i nie jest wyczuwalny, masło bo nie lubię zbyt maślanego smaku i dodała margarynę, nie dodała cytryny ale za to cukier waniliowy, wyeliminowałam bym mąkę ziemniaczana i żółtko bo ciasto krótko wytrzymałe ja nie daje osobiście.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula80

    Ula80 , 01.12.2021

    TAK, Jeśli nie wychodzi mi masa to robię budyń waniliowy i o wystygnięciu mieszam go z masłem. Najczęściej masę jednak robię z tego przepisu: 3 szklanki mleka. 300g masła ¾ szklanki cukru. 2 łyżeczki cukru waniliowego. 4 kopiate łyżki mąki pszennej 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kuczcharz12!

    Kuczcharz12! , 21.04.2021

    Uważajcie z kremem a wyjdzie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna  Chr

    Anna Chr , 24.01.2021

    Krem wyszedł za rzadki, wypływa...

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anita

    Anita , 13.12.2020

    Tak. Ciasto to jest uwielbiane przez każdego domownika bez wyjątku i nie ma się co dziwić. W skorzystaniu z tego przepisu na święta nie przeszkodzi nawet dbanie o linię i bycie fit! Obok obowiązkowego sernika właśnie karpatka musi pojawić się na stole a myślę że na jednej się nie skończy. Dlaczego? Bo już pierwszego dnia moi bracia jak co roku pochłoną większość ciasta co jest najlepszą recenzją przepisu!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika

    Dominika , 08.12.2020

    Tak. Zdecydowanie moim ulubionym świątecznym przepisem jest karpatka, pomimo tego że wiele osób uważa ją za mało świąteczną potrawę. Jednak każdy stół wigilijny jest na swój sposób oryginalny, tworzony według smaków oraz gustów gospodyń. W moim rodzinnym domu pieczę nad ucztą sprawowała mama z babcią, które nie żałowały nad w tym dniu słodkości. I pomimo stołu grubo zastawionego, zawsze wyczekiwaliśmy karpatki babci, którą serwowano zaraz po rozdaniu prezentów. Puszyste, rozpływające się w ustach ciasto stanowiło kompilację uczty dla duszy oraz oczu, bo babcia miała dar do wypiekania smakołyków w sposób nad wyraz zachwycający! I muszę przyznać, że w dzisiejszej dobie, gdy przygotowanie świąt leży na moich barkach, próbuję dorównać oryginałowi. Razem z bratowymi kierujemy się przepisem i wskazówkami zostawionymi przez babcię, jednak czuję, że jeszcze niejedne święta muszą minąć, zanim karpatka wyjdzie mi równie pyszna i urodziwa. Jednak nie umiałabym nie upiec tego ciasta na święta, traktując je jako naszą tradycję rodzinną, zwyczaj, który pielęgnujemy w naszych własnych rodzinach. I widząc uśmiech na twarzy moich bratanków na widok karpatki, łapie mnie wzruszenie przywołane wspomnieniami sprzed lat.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Zdrowak

    Anna Zdrowak , 08.12.2020

    Tak. Moje pociechy uwielbiają karpatkę, ja natomiast mam problem z rozsmarowaniem masy bo mi takie "karpaty" zawsze wyrosną że ojej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Golebiowski

    Grzegorz Golebiowski , 09.07.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto Ptasie Mleczko
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KarpatkaKarpatka

Postanowiliśmy odrobinę odświeżyć przepis na karpatkę. Oto tradycyjne ciasto z kremem, które przez całe lata w wielu domach było ozdobą stołów podczas wszystkich ważnych okazji. Nic dziwnego – pofalowany wierzch pysznej karpatki działa na wyobraźnię nie tylko najwierniejszych fanów słodkości. Czas przypomnieć sobie ten wyborny smak domowej karpatki. Prostokątną brytfannę zostaw jednak schowaną w szafce. Tym razem przygotujesz okrągłą karpatkę w tortownicy.

Dla kogo?

Można zachwycać się artystycznymi tortami prosto z cukierni, ale nadal domowa karpatka okazuje się bezkonkurencyjna. Przyzna to każdy łasuch! Krok po kroku wyjaśniamy, jak zrobić ciasto na karpatkę, więc możesz bez obaw wejść do kuchni: efekt będzie pierwszorzędny!

Na jaką okazję?

Planujesz uroczysty obiad z deserem, a może organizujesz mniej oficjalne przyjęcie? Ciasto karpatka będzie pasować do dowolnego spotkania w gronie najbliższych. Impreza karnawałowa, sylwestrowa albo urodzinowa? Jako słodki akcent karpatka sprawdzi się w każdym przypadku i przyciągnie do stołu wszystkich biesiadników.

Czy wiesz, że?

Nazwa ciasta karpatka nawiązuje do… Karpat. Pofałdowany, posypany cukrem pudrem wierzch ciasta z puszystym kremem wielu smakoszom kojarzył się z górską panoramą. Po przepis na karpatkę i tę ciekawostkę sięgaj, gdy zamierzasz ugościć miłośników górskich wycieczek.

Dla urozmaicenia:

Według tradycyjnych przepisów na karpatkę zarówno góra, jak i dół wypieku powinny być zrobione z ciasta parzonego. Część szefów kuchni do dolnej części wykorzystuje jednak kruche ciasto, dzięki któremu karpatkę łatwiej jest pokroić.