
Składniki
ciasto właściwe:
1 szklanka
100 gramów
1 szklanka
4 sztuki
krem:
700 mililitrów
100 gramów
0.5 szklanki
5 łyżek
2 łyżki
1 sztuka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku umieścić 0,5 l mleka, masło i cukier. W kubku wymieszać 200 ml mleka z mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka z masłem i cukrem dodać mleko dobrze połączone z mąkami i intensywnie mieszać aż wszystko zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia pod przykryciem.

Krok 2
Zagotować wodę z masłem. Wsypać mąkę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić. Włączyć piekarnik na 200°C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 3
Stale miksując, dodawać do masy na karpatkę po jednym jajku. Masę podzielić na pół.

Krok 4
Pierwszą cześć wyłożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika na 35-40 minut. To samo zrobić z drugą częścią masy.

Krok 5
Do zimnej masy budyniowej na krem dodać żółtko i sok z połowy cytryny. Zmiksować.

Krok 6
Jeden z blatów ciasta karpatka wypełnić kremem. Nałożyć drugi blat. Oprószyć cukrem pudrem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karpatka
Postanowiliśmy odrobinę odświeżyć przepis na karpatkę. Oto tradycyjne ciasto z kremem, które przez całe lata w wielu domach było ozdobą stołów podczas wszystkich ważnych okazji. Nic dziwnego – pofalowany wierzch pysznej karpatki działa na wyobraźnię nie tylko najwierniejszych fanów słodkości. Czas przypomnieć sobie ten wyborny smak domowej karpatki. Prostokątną brytfannę z przepisu na ciasto karpatka zostaw jednak schowaną w szafce. Tym razem przygotujesz okrągłą karpatkę w tortownicy.
Dla kogo?
Można zachwycać się artystycznymi tortami prosto z cukierni, ale nadal domowa karpatka okazuje się bezkonkurencyjna. Przyzna to każdy łasuch! Krok po kroku wyjaśniamy, jak zrobić ciasto na karpatkę, więc możesz bez obaw wejść do kuchni: efekt będzie pierwszorzędny!
Na jaką okazję?
Planujesz uroczysty obiad z deserem, a może organizujesz mniej oficjalne przyjęcie? Ciasto karpatka będzie pasować do dowolnego spotkania w gronie najbliższych. Impreza karnawałowa, sylwestrowa albo urodzinowa? Jako słodki akcent ciasto karpatka sprawdzi się w każdym przypadku i przyciągnie do stołu wszystkich biesiadników.
Czy wiesz, że?
Nazwa ciasta karpatka nawiązuje do… Karpat. Pofałdowany, posypany cukrem pudrem wierzch ciasta karpatka z puszystym kremem wielu smakoszom kojarzył się z górską panoramą. Po przepis na karpatkę i tę ciekawostkę sięgaj, gdy zamierzasz ugościć miłośników górskich wycieczek.
Dla urozmaicenia:
Według tradycyjnych przepisów na karpatkę zarówno góra, jak i dół wypieku powinny być zrobione z ciasta parzonego. Część szefów kuchni do dolnej części wykorzystuje jednak kruche ciasto, dzięki któremu karpatkę łatwiej jest pokroić.