Karpatka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

394

1868 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5626 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10806 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto właściwe:

1 szklanka

100 gramów

1 szklanka

4 sztuki

krem:

700 mililitrów

100 gramów

0.5 szklanki

5 łyżek

2 łyżki

1 sztuka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku umieścić 0,5 L mleka, masło i cukier. W kubku wymieszać 200 ml mleka z mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka z masłem i cukrem dodać mleko dobrze połączone z mąkami i intensywnie mieszać aż wszystko zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia pod przykryciem.

Karpatka - Krok 1

Krok 2

Zagotować wodę z masłem. Wsypać mąkę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić. Włączyć piekarnik na 200 C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Karpatka - Krok 2

Krok 3

Stale miksując dodawać do masy po jednym jajku. Masę podzielić na pół.

Karpatka - Krok 3

Krok 4

Pierwszą cześć wyłożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika na 35-40 minut. To samo zrobić z drugą częścią masy.

Karpatka - Krok 4

Krok 5

Do zimnej masy budyniowej na krem dodać żółtko i sok z połowy cytryny. Zmiksować

Karpatka - Krok 5

Krok 6

Jeden z blatów ciasta wypełnić kremem. Nałożyć drugi blat. Oprószyć cukrem pudrem.

Karpatka - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KarpatkaKarpatka

Tradycyjne ciasto z kremem, które przez całe lata w wielu domach było ozdobą stołów podczas wszystkich ważnych okazji. Nic dziwnego – pofalowany wierzch pysznej karpatki działa na wyobraźnię nie tylko najwierniejszych fanów słodkości. Czas przypomnieć sobie ten wyborny smak.

Dla kogo?

Można zachwycać się artystycznymi tortami prosto z cukierni, ale nadal domowa karpatka okazuje się bezkonkurencyjna. Przyzna to każdy łasuch!

Na jaką okazję?

Planujecie uroczysty obiad z deserem, a może organizujecie mniej oficjalne przyjęcie? Impreza karnawałowa, sylwestrowa albo urodzinowa? Jako słodki akcent karpatka sprawdzi się w każdym przypadku.

Czy wiesz, że?

Nazwa nawiązuje do… Karpat. Pofałdowany, posypany cukrem pudrem wierzch ciasta z puszystym kremem wielu smakoszom kojarzył się z górską panoramą.

Dla urozmaicenia:

Według tradycyjnych receptur zarówno góra, jak i dół karpatki powinny być zrobione z ciasta parzonego. Część szefów kuchni do dolnej części wykorzystuje jednak kruche ciasto, dzięki któremu wypiek łatwiej jest pokroić.