Ciasto Karpatka przepis – Zobacz na przepisy.pl

Karpatka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

408

2057 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5683 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10910 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto właściwe:

1 szklanka

100 gramów

1 szklanka

4 sztuki

krem:

700 mililitrów

100 gramów

0.5 szklanki

5 łyżek

2 łyżki

1 sztuka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku umieścić 0,5 L mleka, masło i cukier. W kubku wymieszać 200 ml mleka z mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka z masłem i cukrem dodać mleko dobrze połączone z mąkami i intensywnie mieszać aż wszystko zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia pod przykryciem.

Karpatka - Krok 1

Krok 2

Zagotować wodę z masłem. Wsypać mąkę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić. Włączyć piekarnik na 200 C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Karpatka - Krok 2

Krok 3

Stale miksując dodawać do masy po jednym jajku. Masę podzielić na pół.

Karpatka - Krok 3

Krok 4

Pierwszą cześć wyłożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika na 35-40 minut. To samo zrobić z drugą częścią masy.

Karpatka - Krok 4

Krok 5

Do zimnej masy budyniowej na krem dodać żółtko i sok z połowy cytryny. Zmiksować

Karpatka - Krok 5

Krok 6

Jeden z blatów ciasta wypełnić kremem. Nałożyć drugi blat. Oprószyć cukrem pudrem.

Karpatka - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Grzegorz Golebiowski

    Grzegorz Golebiowski , 09.07.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - KarpatkaKarpatka

Tradycyjne ciasto z kremem, które przez całe lata w wielu domach było ozdobą stołów podczas wszystkich ważnych okazji. Nic dziwnego – pofalowany wierzch pysznej karpatki działa na wyobraźnię nie tylko najwierniejszych fanów słodkości. Czas przypomnieć sobie ten wyborny smak.

Dla kogo?

Można zachwycać się artystycznymi tortami prosto z cukierni, ale nadal domowa karpatka okazuje się bezkonkurencyjna. Przyzna to każdy łasuch!

Na jaką okazję?

Planujecie uroczysty obiad z deserem, a może organizujecie mniej oficjalne przyjęcie? Impreza karnawałowa, sylwestrowa albo urodzinowa? Jako słodki akcent karpatka sprawdzi się w każdym przypadku.

Czy wiesz, że?

Nazwa nawiązuje do… Karpat. Pofałdowany, posypany cukrem pudrem wierzch ciasta z puszystym kremem wielu smakoszom kojarzył się z górską panoramą.

Dla urozmaicenia:

Według tradycyjnych receptur zarówno góra, jak i dół karpatki powinny być zrobione z ciasta parzonego. Część szefów kuchni do dolnej części wykorzystuje jednak kruche ciasto, dzięki któremu wypiek łatwiej jest pokroić.