Bezglutenowe ciasto drożdżowe
NOWY PRZEPIS
łatwe
1204 osoby zapisały
Składniki
400 gramów
100 gramów
7 gramów
2 sztuki
220 mililitrów
50 gramów
kruszonka:
50 gramów
100 gramów
3 łyżki
oraz:
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mąki wsypać drożdże i cukier. Dodać jajka, mleko i roztopione masło. Całość wymieszać drewnianą łyżką. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub dosypać mąki (ciasto jednak powinno wyjść dość luźne).
Krok 2
Przełożyć ciasto do foremki i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h.
Krok 3
Przygotować kruszonkę. Do mąki dodać cukier i roztopione masło. Całość wymieszać. Na wyrośnięte ciasto wyłożyć pokrojone truskawki i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Bezglutenowe ciasto drożdżowe
Pachnące ciasto drożdżowe z chrupiącą kruszonką to prawdziwy symbol domowych, prostych i pysznych deserów. Odmianą tego placka jest wersja drożdżówki bezglutenowej, gdzie mąkę pszenną zastąpiliśmy bezglutenową. Spróbujcie nowej odsłony ciasta drożdżowego, które z pewnością przypadnie wam do gustu. Doskonale łączy się z owocami, co ma szczególne znaczenie w okresie letnim, gdy mamy nieograniczony dostęp do świeżych truskawek, wiśni, jagód czy malin.
Dla kogo?
Dla każdego, kto preferuje dietę bez glutenu. Jeśli należycie do grona miłośników tradycyjnych domowych deserów – drożdżowiec bezglutenowy jest z pewnością dla was!
Na jaką okazję?
W przypadku ciasta drożdżowego bezglutenowego nie ma okazji, na którą ten placek się nie sprawdzi. Możecie go przygotować na co dzień, ale także przepis na ciasto drożdżowe z mąki kukurydzianej świetnie sprawdzi się na wyjątkowe przyjęcie czy świąteczne spotkanie w rodzinnym gronie.
Czy wiesz, że?
Wykorzystując w kuchni drożdże, pamiętajcie, że do ich namnażania potrzebna jest optymalna temperatura. Zbyt niska nie aktywuje drożdży, a zbyt wysoka je zatrzyma.
Dla urozmaicenia:
Bezglutenowe ciasto drożdżowe idealnie komponuje się z dodatkami owocowymi. Świeże truskawki, maliny czy jagody w sezonie zimowym możecie zastąpić mrożonkami.