Bezglutenowe ciasto drożdżowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

67

338 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

963 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

25 gramów

1 sztuka

1 sztuka

125 gramów

100 mililitrów

300 gramów

kruszonka:

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajko i żółtko utrzyj z cukrem na puch.

Bezglutenowe ciasto drożdżowe - Krok 1

Krok 2

Kasię rozpuść w rondelku. Drożdże rozpuść w letnim mleku.

Bezglutenowe ciasto drożdżowe - Krok 2

Krok 3

Do utartych jajek dodaj mąkę bezglutenową i rozpuszczone drożdże.

Bezglutenowe ciasto drożdżowe - Krok 3

Krok 4

Na koniec wlej przestudzoną Kasię i dokładnie wymieszaj mieszadłami miksera.

Bezglutenowe ciasto drożdżowe - Krok 4

Krok 5

Ciasto wyjmij j na stół, zagnieć, lekko rozwałkuj i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 26 cm. Na cieście połóż połówki pozbawionych pestek owoców.

Bezglutenowe ciasto drożdżowe - Krok 5

Krok 6

Całość posyp kruszonką zagniecioną w palcach z mąki kukurydzianej, cukru i Kasi. Ciasto odstaw na 20 minut do wyrośnięcia, następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut w 180 st.C

Bezglutenowe ciasto drożdżowe - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowe ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowe ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowe ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowe ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowe ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowe ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowe ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezglutenowe ciasto drożdżoweBezglutenowe ciasto drożdżowe

Jeśli szukasz inspiracji na przygotowanie smacznej słodkiej przekąski, bezglutenowe ciasto drożdżowe będzie odpowiednim wyborem. To bardzo szybki, a zarazem łatwy w przygotowaniu wypiek. Potrzebujesz drożdży, jajek, ciepłego mleka, mąki kukurydzianej, mąki bezglutenowej, cukru (możesz użyć zwykłego lub cukru pudru) oraz owoców. W zależności od preferencji kulinarnych, użyj śliwek, jabłek lub fig. Możesz dodać także świeże lub mrożone jagody lub maliny. Jeśli lubisz smak wanilii, dodaj pół łyżeczki aromatu. Przed włożeniem ciasta do formy, posmaruj ją tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia, aby ciasto nie przywarło do jej brzegów. Jeśli natomiast chcesz zabarwić ciasto, wystarczy, że dodasz trochę kakao. Pamiętaj również, aby nie otwierać piekarnika przed końcem pieczenia, ponieważ wypiek może nie wyrosnąć. Po upływie trzydziestu minut jest złociste, kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Ciasto możesz zamrozić, po odmrożeniu będzie tak samo smaczne – wystarczy, że włożysz je na kilka minut do piekarnika. Smacznego!