Bezglutenowe ciasto drożdżowe
NOWY PRZEPIS
łatwe
1305 osób zapisało

Składniki
400 gramów
100 gramów
7 gramów
2 sztuki
220 mililitrów
50 gramów
kruszonka:
50 gramów
100 gramów
3 łyżki
oraz:
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mąki wsypać drożdże i cukier. Dodać jajka, mleko i roztopione masło. Całość wymieszać drewnianą łyżką. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub dosypać mąki (ciasto jednak powinno wyjść dość luźne).
Krok 2
Przełożyć ciasto do foremki i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h.
Krok 3
Przygotować kruszonkę. Do mąki dodać cukier i roztopione masło. Całość wymieszać. Na wyrośnięte ciasto wyłożyć pokrojone truskawki i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
trudne
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bezglutenowe ciasto drożdżowe
Pachnące ciasto drożdżowe z chrupiącą kruszonką to prawdziwy symbol domowych, prostych i pysznych deserów. Odmianą tego placka jest wersja drożdżówki bezglutenowej, gdzie mąkę pszenną zastąpiliśmy bezglutenową. Spróbujcie nowej odsłony ciasta drożdżowego, które z pewnością przypadnie wam do gustu. Doskonale łączy się z owocami, co ma szczególne znaczenie w okresie letnim, gdy mamy nieograniczony dostęp do świeżych truskawek, wiśni, jagód czy malin.
Dla kogo?
Dla każdego, kto preferuje dietę bez glutenu. Jeśli należycie do grona miłośników tradycyjnych domowych deserów – drożdżowiec bezglutenowy jest z pewnością dla was!
Na jaką okazję?
W przypadku ciasta drożdżowego bezglutenowego nie ma okazji, na którą ten placek się nie sprawdzi. Możecie go przygotować na co dzień, ale także przepis na ciasto drożdżowe z mąki kukurydzianej świetnie sprawdzi się na wyjątkowe przyjęcie czy świąteczne spotkanie w rodzinnym gronie.
Czy wiesz, że?
Wykorzystując w kuchni drożdże, pamiętajcie, że do ich namnażania potrzebna jest optymalna temperatura. Zbyt niska nie aktywuje drożdży, a zbyt wysoka je zatrzyma.
Dla urozmaicenia:
Bezglutenowe ciasto drożdżowe idealnie komponuje się z dodatkami owocowymi. Świeże truskawki, maliny czy jagody w sezonie zimowym możecie zastąpić mrożonkami.