Bezglutenowe ciasto drożdżowe przepis – Zobacz na przepisy.pl

Bezglutenowe ciasto drożdżowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

68

343 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

969 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1165 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 gramów

7 gramów

2 sztuki

220 mililitrów

50 gramów

kruszonka:

50 gramów

100 gramów

3 łyżki

oraz:

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki wsypać drożdże i cukier. Dodać jajka, mleko i roztopione masło. Całość wymieszać drewnianą łyżką. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub dosypać mąki (ciasto jednak powinno wyjść dość luźne).

Bezglutenowe ciasto drożdżowe - Krok 1

Krok 2

Przełożyć ciasto do foremki i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h.

Bezglutenowe ciasto drożdżowe - Krok 2

Krok 3

Przygotować kruszonkę. Do mąki dodać cukier i roztopione masło. Całość wymieszać. Na wyrośnięte ciasto wyłożyć pokrojone truskawki i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.

Bezglutenowe ciasto drożdżowe - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowe ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowe ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowe ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowe ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowe ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowe ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowe ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezglutenowe ciasto drożdżoweBezglutenowe ciasto drożdżowe

Pachnące ciasto drożdżowe z chrupiącą kruszonką to prawdziwy symbol domowych, prostych i pysznych deserów. Odmianą tego placka jest wersja drożdżówki bezglutenowej, gdzie mąkę pszenną zastąpiliśmy bezglutenową. Spróbujcie nowej odsłony ciasta drożdżowego, które z pewnością przypadnie wam do gustu. Doskonale łączy się z owocami, co ma szczególne znaczenie w okresie letnim, gdy mamy nieograniczony dostęp do świeżych truskawek, wiśni, jagód czy malin.

Dla kogo?

Dla każdego, kto preferuje dietę bez glutenu. Jeśli należycie do grona miłośników tradycyjnych domowych deserów – drożdżowiec bezglutenowy jest z pewnością dla was!

Na jaką okazję?

W przypadku ciasta drożdżowego bezglutenowego nie ma okazji, na którą ten placek się nie sprawdzi. Możecie go przygotować na co dzień, ale także przepis na ciasto drożdżowe z mąki kukurydzianej świetnie sprawdzi się na wyjątkowe przyjęcie czy świąteczne spotkanie w rodzinnym gronie.

Czy wiesz, że?

Wykorzystując w kuchni drożdże, pamiętajcie, że do ich namnażania potrzebna jest optymalna temperatura. Zbyt niska nie aktywuje drożdży, a zbyt wysoka je zatrzyma.

Dla urozmaicenia:

Bezglutenowe ciasto drożdżowe idealnie komponuje się z dodatkami owocowymi. Świeże truskawki, maliny czy jagody w sezonie zimowym możecie zastąpić mrożonkami.