
Składniki
200 gramów
100 gramów
400 gramów
3 sztuki
0.5 sztuki
300 mililitrów
1 łyżka
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka kruszymy w mikserze. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy.

Krok 2
Powstałym ciastem wykładamy spód formy. Wkładamy ją na 30 min do lodówki.

Krok 3
Na gotowy spód przekładamy masę kajmakową.

Krok 4
Banany obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na dnie formy i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie sczerniały.

Krok 5
Śmietanę ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przekładamy do formy.

Krok 6
Ciasto posypujemy startą gorzka czekoladą i wkładamy do lodówki na min 1 h.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Banoffee pie
Jeśli po raz pierwszy słyszycie nazwę banoffee, zapewne zastanawiacie się, co to za deser? To nic innego jak połączenie bananów, toffi i śmietany. Tym szybkim w przygotowaniu ciastem banoffee pie rozkoszują się mieszkańcy Wielkiej Brytanii, przyrządzając je nie tylko na wyjątkowe okazje, ale także na co dzień. Sekretem placka jest bez wątpienia odpowiednie zestawienie składników, czyli tytułowych bananów i masy toffi. Co więcej, można przygotować banoffee pie bez pieczenia – jego spód stanowią owsiane herbatniki połączone z masłem. Nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za przygotowanie pysznego banoffee. Będzie prosto, szybko i smacznie!
Dla kogo?
Banoffee to propozycja nie tylko dla miłośników angielskich łakoci, ale także dla tych z was, którzy dopiero odkrywają desery kuchni świata. Przepis na banoffee pie przypadnie do gustu osobom, które nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na kuchenne aktywności.
Na jaką okazję?
Na każdą! Banoffee pie idealnie sprawdzi się jako codzienna przekąska na słodko, ale także wtedy, gdy poszukujecie ciekawego pomysłu na urozmaicenie menu imprezowego.
Czy wiesz, że?
Największym producentem bananów są Indie. Aby owoce dotarły do najdalszych zakątków świata, zbiera się je jeszcze przed osiągnięciem dojrzałości. Muszą być transportowane w odpowiednich warunkach chłodniczych. Dopiero po ich dostarczeniu do kraju docelowego umieszczane są w tak zwanych dojrzewalniach, gdzie wyższa temperatura przyspiesza proces dojrzewania.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcecie, aby ciasto banoffee pie nie tylko wyśmienicie smakowało, ale także doskonale się prezentowało, jego wierzch możecie udekorować świeżymi liśćmi mięty.































