Murzynek na zsiadłym mleku
NOWY PRZEPIS
łatwe
422 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
100 gramów
2 sztuki
1 szklanka
2 szklanki
3 szklanki
4 łyżki
1.5 łyżeczki
4 łyżki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło ucieramy z cukrem i jajkami na puszystą masę.

Krok 2
Dolewamy zsiadłe mleko.

Krok 3
Następnie dodajemy kakao oraz przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Delikatnie mieszamy.

Krok 4
Do powstałej masy dodajemy rodzynki oraz dżem.

Krok 5
Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Dodajemy ją do ciasta i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.

Krok 6
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temp 180 °C ok 50 min ( do suchego patyczka).

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Murzynek na zsiadłym mleku
Często stajemy przed pytaniem, jakie ciasto przygotować, aby było łatwe, szybkie i przede wszystkim pyszne! Jeśli i ty masz ten dylemat – wybierz nasz przepis na murzynek na zsiadłym mleku. Sekretem tej receptury jest właśnie tytułowe zsiadłe mleko, które nadaje deserowi ciekawej konsystencji i głębokiego smaku. Obowiązkowym składnikiem ciasta na zsiadłym mleku jest także dżem wiśniowy, doskonale komponujący się z czekoladowym ciastem. Dzięki temu połączeniu murzynek zyska orzeźwiający, owocowy charakter. Smacznego!
Dla kogo?
Dla osób poszukujących pomysłów na nieskomplikowany deser. Murzynek ze zsiadłym mlekiem przypadnie do gustu także tym z was, którzy lubią ciasta z mocno wyczuwalną nutą kakao.
Na jaką okazję?
Ciasto na kwaśnym mleku doskonale sprawdza się jako codzienna porcja słodkości. Jeśli lubisz słodkie przekąski w ciągu dnia – zabierz placek z naszego przepisu do pracy!
Czy wiesz, że?
Zsiadłe mleko możesz łatwo przygotować samodzielnie. Potrzebujesz jedynie naturalnego, świeżego mleka, które po kilku dniach, pod wpływem temperatury zacznie fermentować.
Dla urozmaicenia:
Do murzynka na kwaśnym mleku doskonale pasuje cukier puder, którym posyp wierzch ciasta.