Ciasto na zsiadłym mleku z kakao - szybki murzynek | Przepisy.pl pixel

Murzynek na zsiadłym mleku

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

142 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

225 osób wydrukowało

Pobierz pdf

327 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 szklanka

2 szklanki

3 szklanki

4 łyżki

1.5 łyżeczki

4 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło ucieramy z cukrem i jajkami na puszystą masę.

Murzynek na zsiadłym mleku - Krok 1

Krok 2

Dolewamy zsiadłe mleko.

Murzynek na zsiadłym mleku - Krok 2

Krok 3

Następnie dodajemy kakao oraz przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Delikatnie mieszamy.

Murzynek na zsiadłym mleku - Krok 3

Krok 4

Do powstałej masy dodajemy rodzynki oraz dżem.

Murzynek na zsiadłym mleku - Krok 4

Krok 5

Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Dodajemy ją do ciasta i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.

Murzynek na zsiadłym mleku - Krok 5

Krok 6

Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temp 180 °C ok 50 min ( do suchego patyczka).

Murzynek na zsiadłym mleku - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 16.01.2022

    Pycha, smaki mojego dzieciństwa. Uwielbiam na kefirze bo jest faktycznie wilgotny. Ja dodaję konfiturę z czarnej porzeczki z czekoladą idealnie się komponuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia

    Sylwia , 09.10.2021

    Czy zamiast zsiadłego mleka można użyć kefiru?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Natalia Zeidler

    Natalia Zeidler , 02.11.2020

    Pyszny, wilgotny, rewelacja! Wierzch polałam domową polewą czekoladową. Jedynie dżem zastąpiłam powidłami śliwkowymi.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Murzynek na zsiadłym mleku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Murzynek na zsiadłym mleku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Murzynek na zsiadłym mleku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Murzynek na zsiadłym mleku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Murzynek na zsiadłym mleku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Murzynek na zsiadłym mleku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Murzynek na zsiadłym mleku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Murzynek na zsiadłym mleku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Murzynek na zsiadłym mlekuMurzynek na zsiadłym mleku

Często stajemy przed pytaniem, jakie ciasto przygotować, aby było łatwe, szybkie i przede wszystkim pyszne! Jeśli i ty masz ten dylemat – wybierz nasz przepis na murzynek na zsiadłym mleku. Sekretem tej receptury jest właśnie tytułowe zsiadłe mleko, które nadaje deserowi ciekawej konsystencji i głębokiego smaku. Obowiązkowym składnikiem ciasta na zsiadłym mleku jest także dżem wiśniowy, doskonale komponujący się z czekoladowym ciastem. Dzięki temu połączeniu murzynek zyska orzeźwiający, owocowy charakter. Smacznego!

Dla kogo?

Dla osób poszukujących pomysłów na nieskomplikowany deser. Murzynek ze zsiadłym mlekiem przypadnie do gustu także tym z was, którzy lubią ciasta z mocno wyczuwalną nutą kakao.

Na jaką okazję?

Ciasto na kwaśnym mleku doskonale sprawdza się jako codzienna porcja słodkości. Jeśli lubisz słodkie przekąski w ciągu dnia – zabierz placek z naszego przepisu do pracy!

Czy wiesz, że?

Zsiadłe mleko możesz łatwo przygotować samodzielnie. Potrzebujesz jedynie naturalnego, świeżego mleka, które po kilku dniach, pod wpływem temperatury zacznie fermentować.

Dla urozmaicenia:

Do murzynka na kwaśnym mleku doskonale pasuje cukier puder, którym posyp wierzch ciasta.