Murzynek na zsiadłym mleku
NOWY PRZEPIS
łatwe
456 osób zapisało

Składniki
200 gramów
100 gramów
2 sztuki
1 szklanka
2 szklanki
3 szklanki
4 łyżki
1.5 łyżeczki
4 łyżki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło ucieramy z cukrem i jajkami na puszystą masę.

Krok 2
Dolewamy zsiadłe mleko.

Krok 3
Następnie dodajemy kakao oraz przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Delikatnie mieszamy.

Krok 4
Do powstałej masy dodajemy rodzynki oraz dżem.

Krok 5
Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Dodajemy ją do ciasta i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.

Krok 6
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temp 180 °C ok 50 min ( do suchego patyczka).

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Murzynek na zsiadłym mleku
Często stajemy przed pytaniem, jakie ciasto przygotować, aby było łatwe, szybkie i przede wszystkim pyszne! Jeśli i ty masz ten dylemat – wybierz nasz przepis na murzynek na zsiadłym mleku. Sekretem tej receptury jest właśnie tytułowe zsiadłe mleko, które nadaje deserowi ciekawej konsystencji i głębokiego smaku. Obowiązkowym składnikiem ciasta na zsiadłym mleku jest także dżem wiśniowy, doskonale komponujący się z czekoladowym ciastem. Dzięki temu połączeniu murzynek zyska orzeźwiający, owocowy charakter. Smacznego!
Dla kogo?
Dla osób poszukujących pomysłów na nieskomplikowany deser. Murzynek ze zsiadłym mlekiem przypadnie do gustu także tym z was, którzy lubią ciasta z mocno wyczuwalną nutą kakao.
Na jaką okazję?
Ciasto na kwaśnym mleku doskonale sprawdza się jako codzienna porcja słodkości. Jeśli lubisz słodkie przekąski w ciągu dnia – zabierz placek z naszego przepisu do pracy!
Czy wiesz, że?
Zsiadłe mleko możesz łatwo przygotować samodzielnie. Potrzebujesz jedynie naturalnego, świeżego mleka, które po kilku dniach, pod wpływem temperatury zacznie fermentować.
Dla urozmaicenia:
Do murzynka na kwaśnym mleku doskonale pasuje cukier puder, którym posyp wierzch ciasta.
































