Ciasto na zsiadłym mleku z kakao - szybki murzynek | Przepisy.pl pixel

Murzynek na zsiadłym mleku

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
181 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

292 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

456 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 szklanka

2 szklanki

3 szklanki

4 łyżki

1.5 łyżeczki

4 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło ucieramy z cukrem i jajkami na puszystą masę.

Murzynek na zsiadłym mleku - Krok 1

Krok 2

Dolewamy zsiadłe mleko.

Murzynek na zsiadłym mleku - Krok 2

Krok 3

Następnie dodajemy kakao oraz przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Delikatnie mieszamy.

Murzynek na zsiadłym mleku - Krok 3

Krok 4

Do powstałej masy dodajemy rodzynki oraz dżem.

Murzynek na zsiadłym mleku - Krok 4

Krok 5

Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Dodajemy ją do ciasta i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.

Murzynek na zsiadłym mleku - Krok 5

Krok 6

Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temp 180 °C ok 50 min ( do suchego patyczka).

Murzynek na zsiadłym mleku - Krok 6
8

Opinie o przepisie

  • Sylwia

    Sylwia , 14.01.2025

    Czy mąkę pszenną można zastąpić inną, np. kukurydzianą?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jufif

    Jufif , 31.10.2023

    Dobre x powidłami?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 16.01.2022

    Pycha, smaki mojego dzieciństwa. Uwielbiam na kefirze bo jest faktycznie wilgotny. Ja dodaję konfiturę z czarnej porzeczki z czekoladą idealnie się komponuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia

    Sylwia , 09.10.2021

    Czy zamiast zsiadłego mleka można użyć kefiru?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Natalia Zeidler

    Natalia Zeidler , 02.11.2020

    Pyszny, wilgotny, rewelacja! Wierzch polałam domową polewą czekoladową. Jedynie dżem zastąpiłam powidłami śliwkowymi.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Murzynek na zsiadłym mleku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Murzynek na zsiadłym mleku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Murzynek na zsiadłym mleku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Murzynek na zsiadłym mleku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Murzynek na zsiadłym mleku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Murzynek na zsiadłym mleku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Murzynek na zsiadłym mleku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Murzynek na zsiadłym mleku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Murzynek na zsiadłym mlekuMurzynek na zsiadłym mleku

Często stajemy przed pytaniem, jakie ciasto przygotować, aby było łatwe, szybkie i przede wszystkim pyszne! Jeśli i ty masz ten dylemat – wybierz nasz przepis na murzynek na zsiadłym mleku. Sekretem tej receptury jest właśnie tytułowe zsiadłe mleko, które nadaje deserowi ciekawej konsystencji i głębokiego smaku. Obowiązkowym składnikiem ciasta na zsiadłym mleku jest także dżem wiśniowy, doskonale komponujący się z czekoladowym ciastem. Dzięki temu połączeniu murzynek zyska orzeźwiający, owocowy charakter. Smacznego!

Dla kogo?

Dla osób poszukujących pomysłów na nieskomplikowany deser. Murzynek ze zsiadłym mlekiem przypadnie do gustu także tym z was, którzy lubią ciasta z mocno wyczuwalną nutą kakao.

Na jaką okazję?

Ciasto na kwaśnym mleku doskonale sprawdza się jako codzienna porcja słodkości. Jeśli lubisz słodkie przekąski w ciągu dnia – zabierz placek z naszego przepisu do pracy!

Czy wiesz, że?

Zsiadłe mleko możesz łatwo przygotować samodzielnie. Potrzebujesz jedynie naturalnego, świeżego mleka, które po kilku dniach, pod wpływem temperatury zacznie fermentować.

Dla urozmaicenia:

Do murzynka na kwaśnym mleku doskonale pasuje cukier puder, którym posyp wierzch ciasta.