Jak ugotować owsiankę na mleku, a jak na wodzie? Proporcje idealnej owsianki

Brakuje pomysłu na śniadanie? Wybierz owsiankę! Pożywna i dziecinnie prosta w przygotowaniu. Zawiera dużo błonnika i w dodatku każdego dnia może smakować inaczej. Wszystko zależy od wrzuconych do miseczki dodatków. Nie wiadomo, od czego zacząć? Zerknij na nasze porady związane z tym, jak ugotować owsiankę na mleku. Proporcje składników oraz sposoby przygotowania mogą być różne. Spróbuj też wariantu na wodzie i zdecyduj, który smakuje ci bardziej. Przekonaj się, że gotowanie owsianki to szybki sposób na pyszne śniadanie![AA1] 

Płatki owsiane – rodzaje

Zanim omówimy, jak ugotować owsiankę na wodzie, warto wiedzieć, czym różnią się poszczególne rodzaje płatków owsianych. W sklepach można trafić na trzy rodzaje: zwykłe, górskie oraz błyskawiczne. Niech brak wiedzy na temat ich rozróżnienia nie stanie się powodem, przez który zrezygnujecie z pysznej owsianki!

Zwykłe płatki owsiane są produktem najbardziej naturalnym, otrzymywanym z całego ziarna. Górskie są bardziej rozdrobnione. Właśnie te dwa rodzaje stanowią najbardziej wartościowe uzupełnienie menu. Płatki błyskawiczne produkowane są z pokrojonego ziarna i poddane wstępnej obróbce. Z tego względu ich przyrządzenie zajmuje najmniej czasu, więc są cenione przez osoby, które zawsze gotują w pośpiechu i które zastanawiają się, jak ugotować owsiankę w dosłownie kilka minut.

Owsianka - przydatne informacje

Zanim przejdziemy do właściwego gotowania owsianki, warto wyjaśnić kilka podstawowych kwestii.

  • Niektórzy zastanawiają się, czy owsiankę trzeba gotować? Okazuje się, że nie ma takiej potrzeby, jeśli przygotowujemy płatki owsiane błyskawiczne. Je zajadać można od razu po wyjęciu z opakowania, np. w towarzystwie gęstego jogurtu naturalnego. Jeśli nie jesteście przekonani do tego smaku, płatki można namoczyć w wodzie kilka godzin przed posiłkiem – ich konsystencja stanie się bardziej delikatna, zbliżona do ugotowanej owsianki.
  • Jak długo gotować owsiankę? Od razu warto wspomnieć, że namaczanie płatków owsianych skraca ten proces, więc warto mieć to na uwadze, jeśli o poranku każda minuta jest na wagę złota. Potrwać to może około 10 minut, lecz najlepiej oceniać jej stan na bieżąco. Owsianka jest gotowa, gdy płatki zrobiły się miękkie i wchłonęły większą część płynu.
  • Jakie proporcje stosować podczas gotowania owsianki? Polecamy założyć 1 szklankę płatków na 2 szklanki płynu.

Jak ugotować owsiankę na wodzie?

Ta wersja potrawy należy do ulubieńców wszystkich osób, które chcą ograniczyć kaloryczność spożywanych posiłków. Jak się za to zabrać?

  1. Wyjmij nieduży rondelek, wsyp płatki i zalej zimną wodą. Ustaw średnią moc palnika.
  2. Dodaj szczyptę soli, która podkreśli smak płatków owsianych.
  3. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości. Owsiankę możesz urozmaicić na przykład orzechami.
  4. Zdejmij z kuchenki, pozwól jej ostygnąć przez kilka minut i wrzuć do gotowej owsianki na wodzie ulubione dodatki.

Jak ugotować owsiankę na mleku?

Do ugotowania owsianki najlepiej wykorzystywać chudy nabiał, m.in. mleko o zawartości tłuszczu na poziomie przynajmniej 2%. Można użyć także napoju roślinnego: owsianego, sojowego, migdałowego albo kokosowego.

  1. Mleko zagotuj.
  2. Wrzuć płatki owsiane. W tej wersji poleca się często mieszać zawartość garnka, ponieważ owsianka robiona na mleku ma tendencję do przypalania się.
  3. W tym przypadku również możesz całość delikatnie posolić.
  4. Gotową owsiankę na mleku przyprawiaj cynamonem, kurkumą. Dodaj orzechy, świeże i suszone owoce.

Płatki owsiane – zastosowanie w kuchni

Wiesz już, jak ugotować owsiankę z mlekiem lub wodą. Skoro macie już zapas płatków, czemu nie wykorzystać ich także do innych dań? Słodka przekąska w postaci ciasteczek owsianych z żurawiną uprzyjemni najbardziej ponury dzień. Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi to nietuzinkowe podejście do klasycznego deseru, lecz nadal smakuje wybornie!

Płatki owsiane nadają się do przyrządzania wytrawnych specjałów. Zgrabne mini burgery owsiane stanowią pomysł na oryginalny lunch. Wyjęta prosto z pieca wegetariańska zapiekanka z kruszonką zachwyca bogatym aromatem. Złocisty wierzch owsianych kotlecików skusi nawet najwierniejszego fana tradycyjnych mielonych! Równie smakowicie prezentują się kotleciki panierowane w płatkach owsianych. Już chyba nikt nie ma wątpliwości, że płatki owsiane przydadzą się o każdej porze dnia!