Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

169 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

100 gramów

3 sztuki

300 gramów

240 gramów

100 gramów

100 gramów

50 gramów

farsz:

1 kilogram

50 gramów

50 gramów

50 gramów

100 mililitrów

1 łyżka

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do kielicha miksera dodaj obie mąki, masło orzechowe, olej, tłuszcz kokosowy, banany, płatki owsiane, daktyle, ksylitol. Wszystko razem rozdrobnij na gładka masę. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażalki.

Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - Krok 1

Krok 2

Cytrynę sparz wrzątkiem, dobrze umyj, otrzyj z niej skórkę, z jednej wyciśnij sok. Wanilię przetnij po długości na pół, krawędzią noża wyskrob z niej miąższ.

Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - Krok 2

Krok 3

Jabłka obierz ze skóry, usuń z nich gniazda nasienne, jabłka pokrój w duże kawałki (około 2 cm).

Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - Krok 3

Krok 4

W garnku na rozgrzanym tłuszczu oleju smaż kawałki jabłek razem z syropem klonowym, cynamonem, wanilią oraz z sokiem i skórką z cytryny. Jabłka smaż dopóki syrop nie zacznie karmelizować. Dodaj do niego rodzynki, jagody goi i z grubsza pokruszone orzechy laskowe.

Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - Krok 4

Krok 5

Na dno naczynek włóż pokruszone kawałki ciasta, przełóż je karmelizowanymi jabłkami, górę jabłek przykryj kolejną warstwą kruszonki.

Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - Krok 5

Krok 6

Całość piecz w 170°C przez około 15 minut.

Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - Krok 6
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jabłka możesz zastąpić bananem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka w słoiku z płatkami górskimiSzarlotka w słoiku z płatkami górskimi

Niewiele potraw tak jednoznacznie kojarzy się z domową atmosferą, jak aromatyczna szarlotka. Kwaskowate jabłka doprawione cynamonem to dla wielu smakoszy sposób na niebiański deser. Jesteśmy zdania, że nawet najbardziej tradycyjne receptury można smakowicie modyfikować. Tym razem szarlotkę podacie nie na talerzu, a w słoiku. Zaintrygowani? Sprawdźcie, jak zrobić to krok po kroku.

Dla kogo?

Do odważnych świat pyszności należy! Choć słoiki do niedawna nie cieszyły się szczególnym poważaniem, dziś są jednym z najmodniejszych kulinarnych trendów. Przekonajcie się, że mogą wyglądać naprawdę zjawiskowo.

Na jaką okazję?

Rodzina i znajomi nie wierzą, że odnajdziecie w sobie kucharskie powołanie? Zaproście wszystkich na podwieczorek – szarlotka z płatkami górskimi zaserwowana w dekoracyjnych słoiczkach rozwieje wszelkie wątpliwości.

Czy wiesz, że?

Powstanie szarlotki zawdzięczamy francuskiemu cukiernikowi, żyjącemu w XIX wieku. Marie-Antoine Carême przygotował ją specjalnie dla cara Aleksandra I. Nazwa jednak upamiętnia jego szwagierkę – Charlottę Pruską.

Dla urozmaicenia:

Bardzo dekoracyjnie wyglądają włożone do słoików laski cynamonu.