Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi
łatwe
130 osób zapisało

Składniki
ciasto:
200 gramów
100 gramów
3 sztuki
300 gramów
240 gramów
100 gramów
100 gramów
50 gramów
farsz:
1 kilogram
50 gramów
50 gramów
50 gramów
100 mililitrów
1 łyżka
2 sztuki
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do kielicha miksera dodaj obie mąki, masło orzechowe, olej, tłuszcz kokosowy, banany, płatki owsiane, daktyle, ksylitol. Wszystko razem rozdrobnij na gładka masę. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażalki.

Krok 2
Cytrynę sparz wrzątkiem, dobrze umyj, otrzyj z niej skórkę, z jednej wyciśnij sok. Wanilię przetnij po długości na pół, krawędzią noża wyskrob z niej miąższ.

Krok 3
Jabłka obierz ze skóry, usuń z nich gniazda nasienne, jabłka pokrój w duże kawałki (około 2 cm).

Krok 4
W garnku na rozgrzanym tłuszczu oleju smaż kawałki jabłek razem z syropem klonowym, cynamonem, wanilią oraz z sokiem i skórką z cytryny. Jabłka smaż dopóki syrop nie zacznie karmelizować. Dodaj do niego rodzynki, jagody goi i z grubsza pokruszone orzechy laskowe.

Krok 5
Na dno naczynek włóż pokruszone kawałki ciasta, przełóż je karmelizowanymi jabłkami, górę jabłek przykryj kolejną warstwą kruszonki.

Krok 6
Całość piecz w 170°C przez około 15 minut.


Dobra rada:
Jabłka możesz zastąpić bananem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi
Niewiele potraw tak jednoznacznie kojarzy się z domową atmosferą, jak aromatyczna szarlotka. Kwaskowate jabłka doprawione cynamonem to dla wielu smakoszy sposób na niebiański deser. Jesteśmy zdania, że nawet najbardziej tradycyjne receptury można smakowicie modyfikować. Tym razem szarlotkę podacie nie na talerzu, a w słoiku. Zaintrygowani? Sprawdźcie, jak zrobić to krok po kroku.
Dla kogo?
Do odważnych świat pyszności należy! Choć słoiki do niedawna nie cieszyły się szczególnym poważaniem, dziś są jednym z najmodniejszych kulinarnych trendów. Przekonajcie się, że mogą wyglądać naprawdę zjawiskowo.
Na jaką okazję?
Rodzina i znajomi nie wierzą, że odnajdziecie w sobie kucharskie powołanie? Zaproście wszystkich na podwieczorek – szarlotka z płatkami górskimi zaserwowana w dekoracyjnych słoiczkach rozwieje wszelkie wątpliwości.
Czy wiesz, że?
Powstanie szarlotki zawdzięczamy francuskiemu cukiernikowi, żyjącemu w XIX wieku. Marie-Antoine Carême przygotował ją specjalnie dla cara Aleksandra I. Nazwa jednak upamiętnia jego szwagierkę – Charlottę Pruską.
Dla urozmaicenia:
Bardzo dekoracyjnie wyglądają włożone do słoików laski cynamonu.






























