Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi
łatwe
129 osób zapisało

Składniki
ciasto:
200 gramów
100 gramów
3 sztuki
300 gramów
240 gramów
100 gramów
100 gramów
50 gramów
farsz:
1 kilogram
50 gramów
50 gramów
50 gramów
100 mililitrów
1 łyżka
2 sztuki
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do kielicha miksera dodaj obie mąki, masło orzechowe, olej, tłuszcz kokosowy, banany, płatki owsiane, daktyle, ksylitol. Wszystko razem rozdrobnij na gładka masę. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażalki.

Krok 2
Cytrynę sparz wrzątkiem, dobrze umyj, otrzyj z niej skórkę, z jednej wyciśnij sok. Wanilię przetnij po długości na pół, krawędzią noża wyskrob z niej miąższ.

Krok 3
Jabłka obierz ze skóry, usuń z nich gniazda nasienne, jabłka pokrój w duże kawałki (około 2 cm).

Krok 4
W garnku na rozgrzanym tłuszczu oleju smaż kawałki jabłek razem z syropem klonowym, cynamonem, wanilią oraz z sokiem i skórką z cytryny. Jabłka smaż dopóki syrop nie zacznie karmelizować. Dodaj do niego rodzynki, jagody goi i z grubsza pokruszone orzechy laskowe.

Krok 5
Na dno naczynek włóż pokruszone kawałki ciasta, przełóż je karmelizowanymi jabłkami, górę jabłek przykryj kolejną warstwą kruszonki.

Krok 6
Całość piecz w 170°C przez około 15 minut.


Dobra rada:
Jabłka możesz zastąpić bananem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi
Niewiele potraw tak jednoznacznie kojarzy się z domową atmosferą, jak aromatyczna szarlotka. Kwaskowate jabłka doprawione cynamonem to dla wielu smakoszy sposób na niebiański deser. Jesteśmy zdania, że nawet najbardziej tradycyjne receptury można smakowicie modyfikować. Tym razem szarlotkę podacie nie na talerzu, a w słoiku. Zaintrygowani? Sprawdźcie, jak zrobić to krok po kroku.
Dla kogo?
Do odważnych świat pyszności należy! Choć słoiki do niedawna nie cieszyły się szczególnym poważaniem, dziś są jednym z najmodniejszych kulinarnych trendów. Przekonajcie się, że mogą wyglądać naprawdę zjawiskowo.
Na jaką okazję?
Rodzina i znajomi nie wierzą, że odnajdziecie w sobie kucharskie powołanie? Zaproście wszystkich na podwieczorek – szarlotka z płatkami górskimi zaserwowana w dekoracyjnych słoiczkach rozwieje wszelkie wątpliwości.
Czy wiesz, że?
Powstanie szarlotki zawdzięczamy francuskiemu cukiernikowi, żyjącemu w XIX wieku. Marie-Antoine Carême przygotował ją specjalnie dla cara Aleksandra I. Nazwa jednak upamiętnia jego szwagierkę – Charlottę Pruską.
Dla urozmaicenia:
Bardzo dekoracyjnie wyglądają włożone do słoików laski cynamonu.