Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
192 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

100 gramów

3 sztuki

300 gramów

240 gramów

100 gramów

100 gramów

50 gramów

farsz:

1 kilogram

50 gramów

50 gramów

50 gramów

100 mililitrów

1 łyżka

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do kielicha miksera dodaj obie mąki, masło orzechowe, olej, tłuszcz kokosowy, banany, płatki owsiane, daktyle, ksylitol. Wszystko razem rozdrobnij na gładka masę. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażalki.

Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - Krok 1

Krok 2

Cytrynę sparz wrzątkiem, dobrze umyj, otrzyj z niej skórkę, z jednej wyciśnij sok. Wanilię przetnij po długości na pół, krawędzią noża wyskrob z niej miąższ.

Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - Krok 2

Krok 3

Jabłka obierz ze skóry, usuń z nich gniazda nasienne, jabłka pokrój w duże kawałki (około 2 cm).

Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - Krok 3

Krok 4

W garnku na rozgrzanym tłuszczu oleju smaż kawałki jabłek razem z syropem klonowym, cynamonem, wanilią oraz z sokiem i skórką z cytryny. Jabłka smaż dopóki syrop nie zacznie karmelizować. Dodaj do niego rodzynki, jagody goi i z grubsza pokruszone orzechy laskowe.

Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - Krok 4

Krok 5

Na dno naczynek włóż pokruszone kawałki ciasta, przełóż je karmelizowanymi jabłkami, górę jabłek przykryj kolejną warstwą kruszonki.

Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - Krok 5

Krok 6

Całość piecz w 170°C przez około 15 minut.

Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jabłka możesz zastąpić bananem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka w słoiku z płatkami górskimiSzarlotka w słoiku z płatkami górskimi

Niewiele potraw tak jednoznacznie kojarzy się z domową atmosferą, jak aromatyczna szarlotka. Kwaskowate jabłka doprawione cynamonem to dla wielu smakoszy sposób na niebiański deser. Jesteśmy zdania, że nawet najbardziej tradycyjne receptury można smakowicie modyfikować. Tym razem szarlotkę podacie nie na talerzu, a w słoiku. Zaintrygowani? Sprawdźcie, jak zrobić to krok po kroku.

Dla kogo?

Do odważnych świat pyszności należy! Choć słoiki do niedawna nie cieszyły się szczególnym poważaniem, dziś są jednym z najmodniejszych kulinarnych trendów. Przekonajcie się, że mogą wyglądać naprawdę zjawiskowo.

Na jaką okazję?

Rodzina i znajomi nie wierzą, że odnajdziecie w sobie kucharskie powołanie? Zaproście wszystkich na podwieczorek – szarlotka z płatkami górskimi zaserwowana w dekoracyjnych słoiczkach rozwieje wszelkie wątpliwości.

Czy wiesz, że?

Powstanie szarlotki zawdzięczamy francuskiemu cukiernikowi, żyjącemu w XIX wieku. Marie-Antoine Carême przygotował ją specjalnie dla cara Aleksandra I. Nazwa jednak upamiętnia jego szwagierkę – Charlottę Pruską.

Dla urozmaicenia:

Bardzo dekoracyjnie wyglądają włożone do słoików laski cynamonu.