Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Autor: Agnieszka Dobosz

ratingratingratingratingrating

39

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

108 osób wydrukowało

Pobierz pdf

283 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2.5 szklanki

1 łyżeczka

5 sztuk

3 łyżki

5 sztuk

1 szklanka

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 szklanki

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kruche ciasto: Masło posiekać nożem i zagnieść z resztą składników. Podzielić na 2 części ( 60% na spód i 40% na wierzch ). Włożyć do woreczków i włożyć na około godzinę do zamrażalnika. Blachę wysmarować masłem i posypać mąką. Większą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki lub zetrzeć na tarce i wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut do zrumienienia się ciasta. Odstawić do wystudzenia. Piana: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Następnie wsypać budyń i zmiksować do całkowitego rozpuszczenia budyniu. Na koniec wlać olej i miksować jeszcze z minutę. Na wystudzony spód wylać pianę z białek i ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie, wpychając je lekko w pianę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-50 minut. Gdy ciasto się upiecze wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Następnie posypać cukrem pudrem.

2

Opinie o przepisie

  • Ankice

    Ankice , 18.09.2025

    Ciasto robię po raz trzeci i tylko za pierwszym razem piana mi nie opadła. Kolejne ciasta opadły. Robione w ten sam sposób. Co może byc przyczyną?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pizza sticks - VIDEO
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej