Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Autor: Agnieszka Dobosz

ratingratingratingratingrating

11

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2.5 szklanki

1 łyżeczka

5 sztuk

3 łyżki

5 sztuk

1 szklanka

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 szklanki

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kruche ciasto: Masło posiekać nożem i zagnieść z resztą składników. Podzielić na 2 części ( 60% na spód i 40% na wierzch ). Włożyć do woreczków i włożyć na około godzinę do zamrażalnika. Blachę wysmarować masłem i posypać mąką. Większą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki lub zetrzeć na tarce i wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut do zrumienienia się ciasta. Odstawić do wystudzenia. Piana: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Następnie wsypać budyń i zmiksować do całkowitego rozpuszczenia budyniu. Na koniec wlać olej i miksować jeszcze z minutę. Na wystudzony spód wylać pianę z białek i ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie, wpychając je lekko w pianę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-50 minut. Gdy ciasto się upiecze wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Następnie posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Wołowina po seczuańsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej