Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Autor: Agnieszka Dobosz

ratingratingratingratingrating

35

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

266 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2.5 szklanki

1 łyżeczka

5 sztuk

3 łyżki

5 sztuk

1 szklanka

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 szklanki

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kruche ciasto: Masło posiekać nożem i zagnieść z resztą składników. Podzielić na 2 części ( 60% na spód i 40% na wierzch ). Włożyć do woreczków i włożyć na około godzinę do zamrażalnika. Blachę wysmarować masłem i posypać mąką. Większą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki lub zetrzeć na tarce i wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut do zrumienienia się ciasta. Odstawić do wystudzenia. Piana: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Następnie wsypać budyń i zmiksować do całkowitego rozpuszczenia budyniu. Na koniec wlać olej i miksować jeszcze z minutę. Na wystudzony spód wylać pianę z białek i ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie, wpychając je lekko w pianę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-50 minut. Gdy ciasto się upiecze wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Następnie posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej