Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką
łatwe
156 osób zapisało

Składniki
250 gramów
2.5 szklanki
1 łyżeczka
5 sztuk
3 łyżki
5 sztuk
1 szklanka
1 opakowanie
2 sztuki
0.5 szklanki
1 słoik
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kruche ciasto: Masło posiekać nożem i zagnieść z resztą składników. Podzielić na 2 części ( 60% na spód i 40% na wierzch ). Włożyć do woreczków i włożyć na około godzinę do zamrażalnika. Blachę wysmarować masłem i posypać mąką. Większą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki lub zetrzeć na tarce i wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut do zrumienienia się ciasta. Odstawić do wystudzenia. Piana: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Następnie wsypać budyń i zmiksować do całkowitego rozpuszczenia budyniu. Na koniec wlać olej i miksować jeszcze z minutę. Na wystudzony spód wylać pianę z białek i ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie, wpychając je lekko w pianę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-50 minut. Gdy ciasto się upiecze wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Następnie posypać cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej