Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Autor: Agnieszka Dobosz

ratingratingratingratingrating

8

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2.5 szklanki

1 łyżeczka

5 sztuk

3 łyżki

5 sztuk

1 szklanka

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 szklanki

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kruche ciasto: Masło posiekać nożem i zagnieść z resztą składników. Podzielić na 2 części ( 60% na spód i 40% na wierzch ). Włożyć do woreczków i włożyć na około godzinę do zamrażalnika. Blachę wysmarować masłem i posypać mąką. Większą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki lub zetrzeć na tarce i wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut do zrumienienia się ciasta. Odstawić do wystudzenia. Piana: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Następnie wsypać budyń i zmiksować do całkowitego rozpuszczenia budyniu. Na koniec wlać olej i miksować jeszcze z minutę. Na wystudzony spód wylać pianę z białek i ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie, wpychając je lekko w pianę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-50 minut. Gdy ciasto się upiecze wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Następnie posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej