Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)
trudne
147 osób zapisało
Składniki
2 kilogramy
200 gramów
5 sztuk
2 sztuki
200 gramów
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój drobno wątróbkę i cebulę. Podsmaż krótko, wraz z jabłkami, na patelni.
Krok 2
Obierz kasztany, pokrój je na kawałki i przełóż na patelnię. Dodaj także alkohol, cynamon oraz pieprz do smaku i podsmaż jeszcze chwilę.
Krok 3
Oczyść gęś z pozostałych piór (jeśli jest taka potrzeba) i zamarynuj, obsypując mięso Przyprawą do kurczaka Knorr. Nałóż farsz do środka, a gęś zaszyj i pozostaw w lodówce na jeden dzień.
Krok 4
Następnego dnia nagrzej piekarnik do 180°C i piecz nafaszerowaną gęś przez około 4 godziny, polewając od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem. Po upieczeniu ostudź i oddziel mięso od kości. Podawaj gotową gęś z farszem, odgrzaną w piekarniku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)
Pieczona gęś z kasztanami lub jabłkami to bardzo elegancka potrawa, które z pewnością sprawdzi się podana jako danie główne na uroczystej kolacji. Aby ją przygotować, użyj świeżej lub mrożonej gęsi. Podsmaż oczyszczoną wątróbkę drobiową z cebulą – aby była soczysta, smaż ją krótko na małym ogniu. Następnie dodaj kwaśne jabłka, pamiętając, by wcześniej pozbyć się z nich gniazd nasiennych i pokroić w cząstki. Ewentualnie przed dodaniem obtocz je w cynamonie i gałce muszkatołowej, dzięki czemu będą miały bardziej wyrazisty smak. Osobno podsmaż jadalne kasztany, a następnie rozgnieć je lub drobno pokrój. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem, kminkiem i tymiankiem. Jeśli chcesz by Twoja pieczeń miała słodki posmak, dodaj również nieco miodu lipowego. Nafaszeruj gęś i zaszyj grubą nicią lub złącz wykałaczkami. Kiedy się upiecze, poczekaj, aż się ostudzi i pokrój specjalnymi nożycami do krojenia mięsa. Podawaj z podpieczonymi ziemniakami, najlepiej posypanymi koperkiem. Ozdób gałązką tymianku i plastrem cytryny.