Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

179 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

200 gramów

5 sztuk

2 sztuki

200 gramów

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój drobno wątróbkę i cebulę. Podsmaż krótko, wraz z jabłkami, na patelni.

Krok 2

Obierz kasztany, pokrój je na kawałki i przełóż na patelnię. Dodaj także alkohol, cynamon oraz pieprz do smaku i podsmaż jeszcze chwilę.

Krok 3

Oczyść gęś z pozostałych piór (jeśli jest taka potrzeba) i zamarynuj, obsypując mięso Przyprawą do kurczaka Knorr. Nałóż farsz do środka, a gęś zaszyj i pozostaw w lodówce na jeden dzień.

Krok 4

Następnego dnia nagrzej piekarnik do 180°C i piecz nafaszerowaną gęś przez około 4 godziny, polewając od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem. Po upieczeniu ostudź i oddziel mięso od kości. Podawaj gotową gęś z farszem, odgrzaną w piekarniku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)

Pieczona gęś z kasztanami lub jabłkami to bardzo elegancka potrawa, które z pewnością sprawdzi się podana jako danie główne na uroczystej kolacji. Aby ją przygotować, użyj świeżej lub mrożonej gęsi. Podsmaż oczyszczoną wątróbkę drobiową z cebulą – aby była soczysta, smaż ją krótko na małym ogniu. Następnie dodaj kwaśne jabłka, pamiętając, by wcześniej pozbyć się z nich gniazd nasiennych i pokroić w cząstki. Ewentualnie przed dodaniem obtocz je w cynamonie i gałce muszkatołowej, dzięki czemu będą miały bardziej wyrazisty smak. Osobno podsmaż jadalne kasztany, a następnie rozgnieć je lub drobno pokrój. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem, kminkiem i tymiankiem. Jeśli chcesz by Twoja pieczeń miała słodki posmak, dodaj również nieco miodu lipowego. Nafaszeruj gęś i zaszyj grubą nicią lub złącz wykałaczkami. Kiedy się upiecze, poczekaj, aż się ostudzi i pokrój specjalnymi nożycami do krojenia mięsa. Podawaj z podpieczonymi ziemniakami, najlepiej posypanymi koperkiem. Ozdób gałązką tymianku i plastrem cytryny.