Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)
trudne
164 osoby zapisały

Składniki
2 kilogramy
200 gramów
5 sztuk
2 sztuki
200 gramów
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój drobno wątróbkę i cebulę. Podsmaż krótko, wraz z jabłkami, na patelni.
Krok 2
Obierz kasztany, pokrój je na kawałki i przełóż na patelnię. Dodaj także alkohol, cynamon oraz pieprz do smaku i podsmaż jeszcze chwilę.
Krok 3
Oczyść gęś z pozostałych piór (jeśli jest taka potrzeba) i zamarynuj, obsypując mięso Przyprawą do kurczaka Knorr. Nałóż farsz do środka, a gęś zaszyj i pozostaw w lodówce na jeden dzień.
Krok 4
Następnego dnia nagrzej piekarnik do 180°C i piecz nafaszerowaną gęś przez około 4 godziny, polewając od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem. Po upieczeniu ostudź i oddziel mięso od kości. Podawaj gotową gęś z farszem, odgrzaną w piekarniku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)
Pieczona gęś z kasztanami lub jabłkami to bardzo elegancka potrawa, które z pewnością sprawdzi się podana jako danie główne na uroczystej kolacji. Aby ją przygotować, użyj świeżej lub mrożonej gęsi. Podsmaż oczyszczoną wątróbkę drobiową z cebulą – aby była soczysta, smaż ją krótko na małym ogniu. Następnie dodaj kwaśne jabłka, pamiętając, by wcześniej pozbyć się z nich gniazd nasiennych i pokroić w cząstki. Ewentualnie przed dodaniem obtocz je w cynamonie i gałce muszkatołowej, dzięki czemu będą miały bardziej wyrazisty smak. Osobno podsmaż jadalne kasztany, a następnie rozgnieć je lub drobno pokrój. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem, kminkiem i tymiankiem. Jeśli chcesz by Twoja pieczeń miała słodki posmak, dodaj również nieco miodu lipowego. Nafaszeruj gęś i zaszyj grubą nicią lub złącz wykałaczkami. Kiedy się upiecze, poczekaj, aż się ostudzi i pokrój specjalnymi nożycami do krojenia mięsa. Podawaj z podpieczonymi ziemniakami, najlepiej posypanymi koperkiem. Ozdób gałązką tymianku i plastrem cytryny.