Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
186 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

165 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

200 gramów

5 sztuk

2 sztuki

200 gramów

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój drobno wątróbkę i cebulę. Podsmaż krótko, wraz z jabłkami, na patelni.

Krok 2

Obierz kasztany, pokrój je na kawałki i przełóż na patelnię. Dodaj także alkohol, cynamon oraz pieprz do smaku i podsmaż jeszcze chwilę.

Krok 3

Oczyść gęś z pozostałych piór (jeśli jest taka potrzeba) i zamarynuj, obsypując mięso Przyprawą do kurczaka Knorr. Nałóż farsz do środka, a gęś zaszyj i pozostaw w lodówce na jeden dzień.

Krok 4

Następnego dnia nagrzej piekarnik do 180°C i piecz nafaszerowaną gęś przez około 4 godziny, polewając od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem. Po upieczeniu ostudź i oddziel mięso od kości. Podawaj gotową gęś z farszem, odgrzaną w piekarniku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)

Pieczona gęś z kasztanami lub jabłkami to bardzo elegancka potrawa, które z pewnością sprawdzi się podana jako danie główne na uroczystej kolacji. Aby ją przygotować, użyj świeżej lub mrożonej gęsi. Podsmaż oczyszczoną wątróbkę drobiową z cebulą – aby była soczysta, smaż ją krótko na małym ogniu. Następnie dodaj kwaśne jabłka, pamiętając, by wcześniej pozbyć się z nich gniazd nasiennych i pokroić w cząstki. Ewentualnie przed dodaniem obtocz je w cynamonie i gałce muszkatołowej, dzięki czemu będą miały bardziej wyrazisty smak. Osobno podsmaż jadalne kasztany, a następnie rozgnieć je lub drobno pokrój. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem, kminkiem i tymiankiem. Jeśli chcesz by Twoja pieczeń miała słodki posmak, dodaj również nieco miodu lipowego. Nafaszeruj gęś i zaszyj grubą nicią lub złącz wykałaczkami. Kiedy się upiecze, poczekaj, aż się ostudzi i pokrój specjalnymi nożycami do krojenia mięsa. Podawaj z podpieczonymi ziemniakami, najlepiej posypanymi koperkiem. Ozdób gałązką tymianku i plastrem cytryny.