Kremowa zupa borowikowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowa zupa borowikowa

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

585 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

189 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

5 sztuk

1 pęczek

300 gramów

100 mililitrów

3 ziarna

4 ziarna

2 sztuki

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Porcję rosołową i włoszczyznę zalej 2 l wody. Doprowadź wywar do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy i gotuj przez 30 minut.

Kremowa zupa borowikowa - Krok 1

Krok 2

Grzyby i obrane ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do garnka i gotuj 15 minut.

Kremowa zupa borowikowa - Krok 2

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj ze śmietaną i wlej do zupy. Całość ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Zupę dodatkowo można doprawić odrobiną majeranku.

Kremowa zupa borowikowa - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kolorowe babeczki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa borowikowaKremowa zupa borowikowa

Kremowa zupa borowikowa to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Podczas jej gotowania cudowny zapach grzybów unosi się w całym domu. Borowik szlachetny, nazywany również prawdziwkiem lub grzybem sprawiedliwym, należy do jednych z najcenniejszych grzybów jadalnych występujących w polskich lasach. Wychwalany jest przez kucharzy i smakoszy zarówno ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe, jak i niepowtarzalny aromat. W sezonie warto wybrać się do lasu i przyrządzić kremową zupę ze świeżych, własnoręcznie zebranych borowików. Równie dobrze jednak możesz wykorzystać grzyby suszone lub mrożone. Przepis możesz lekko zmodyfikować – na przykład zastępując ziemniaki makaronem łazankowym lub lanymi kluskami. Zupa dobrze smakować będzie również z chrupiącymi grzankami lub groszkiem ptysiowym. Przed podaniem pamiętaj, aby posypać ją posiekaną zieleniną.