Kremowa zupa borowikowa

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

583 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

124 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

186 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

5 sztuk

1 pęczek

300 gramów

100 mililitrów

3 ziarna

4 ziarna

2 sztuki

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Porcję rosołową i włoszczyznę zalej 2 l wody. Doprowadź wywar do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy i gotuj przez 30 minut.

Kremowa zupa borowikowa - Krok 1

Krok 2

Grzyby i obrane ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do garnka i gotuj 15 minut.

Kremowa zupa borowikowa - Krok 2

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj ze śmietaną i wlej do zupy. Całość ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Zupę dodatkowo można doprawić odrobiną majeranku.

Kremowa zupa borowikowa - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa borowikowaKremowa zupa borowikowa

Kremowa zupa borowikowa to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Podczas jej gotowania cudowny zapach grzybów unosi się w całym domu. Borowik szlachetny, nazywany również prawdziwkiem lub grzybem sprawiedliwym, należy do jednych z najcenniejszych grzybów jadalnych występujących w polskich lasach. Wychwalany jest przez kucharzy i smakoszy zarówno ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe, jak i niepowtarzalny aromat. W sezonie warto wybrać się do lasu i przyrządzić kremową zupę ze świeżych, własnoręcznie zebranych borowików. Równie dobrze jednak możesz wykorzystać grzyby suszone lub mrożone. Przepis możesz lekko zmodyfikować – na przykład zastępując ziemniaki makaronem łazankowym lub lanymi kluskami. Zupa dobrze smakować będzie również z chrupiącymi grzankami lub groszkiem ptysiowym. Przed podaniem pamiętaj, aby posypać ją posiekaną zieleniną.