
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
5 sztuk
1 pęczek
300 gramów
100 mililitrów
3 ziarna
4 ziarna
2 sztuki
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Porcję rosołową i włoszczyznę zalej 2 l wody. Doprowadź wywar do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy i gotuj przez 30 minut.

Krok 2
Grzyby i obrane ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do garnka i gotuj 15 minut.

Krok 3
Sos Knorr wymieszaj ze śmietaną i wlej do zupy. Całość ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Zupę dodatkowo można doprawić odrobiną majeranku.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa borowikowa
Kremowa zupa borowikowa to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Podczas jej gotowania cudowny zapach grzybów unosi się w całym domu. Borowik szlachetny, nazywany również prawdziwkiem lub grzybem sprawiedliwym, należy do jednych z najcenniejszych grzybów jadalnych występujących w polskich lasach. Wychwalany jest przez kucharzy i smakoszy zarówno ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe, jak i niepowtarzalny aromat. W sezonie warto wybrać się do lasu i przyrządzić kremową zupę ze świeżych, własnoręcznie zebranych borowików. Równie dobrze jednak możesz wykorzystać grzyby suszone lub mrożone. Przepis możesz lekko zmodyfikować – na przykład zastępując ziemniaki makaronem łazankowym lub lanymi kluskami. Zupa dobrze smakować będzie również z chrupiącymi grzankami lub groszkiem ptysiowym. Przed podaniem pamiętaj, aby posypać ją posiekaną zieleniną.