Kremowa zupa borowikowa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kremowa zupa borowikowa

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

583 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

124 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

186 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

5 sztuk

1 pęczek

300 gramów

100 mililitrów

3 ziarna

4 ziarna

2 sztuki

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Porcję rosołową i włoszczyznę zalej 2 l wody. Doprowadź wywar do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy i gotuj przez 30 minut.

Kremowa zupa borowikowa - Krok 1

Krok 2

Grzyby i obrane ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do garnka i gotuj 15 minut.

Kremowa zupa borowikowa - Krok 2

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj ze śmietaną i wlej do zupy. Całość ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Zupę dodatkowo można doprawić odrobiną majeranku.

Kremowa zupa borowikowa - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
23 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa borowikowaKremowa zupa borowikowa

Kremowa zupa borowikowa to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Podczas jej gotowania cudowny zapach grzybów unosi się w całym domu. Borowik szlachetny, nazywany również prawdziwkiem lub grzybem sprawiedliwym, należy do jednych z najcenniejszych grzybów jadalnych występujących w polskich lasach. Wychwalany jest przez kucharzy i smakoszy zarówno ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe, jak i niepowtarzalny aromat. W sezonie warto wybrać się do lasu i przyrządzić kremową zupę ze świeżych, własnoręcznie zebranych borowików. Równie dobrze jednak możesz wykorzystać grzyby suszone lub mrożone. Przepis możesz lekko zmodyfikować – na przykład zastępując ziemniaki makaronem łazankowym lub lanymi kluskami. Zupa dobrze smakować będzie również z chrupiącymi grzankami lub groszkiem ptysiowym. Przed podaniem pamiętaj, aby posypać ją posiekaną zieleniną.