Pistacjowy Crème brulee przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pistacjowy Crème brulee

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
167 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij
Pistacjowy Crème brulee

Składniki

10 sztuk

120 gramów

500 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do naczynia miksującego włóż pistacje. Zmiel 10s.obr. 7.

Krok 2

Dodaj żółtka, cukier, miąższ z wanilii, imbir i wlej śmietankę. Mieszaj 10s/obr. 5, a następnie 8 min/85C/obr. 2

Krok 3

Gotowy krem wylej do porcelanowych foremek od kremu brulle. Naczynka umieść na głębokiej blaszce z piekarnika, wlej do połowy wysokości ciepłą wodę i piecz w 130 stopniach przez ok 1h. Po tym czasie sprawdź czy krem się ściął. Ewentualnie przedłuż pieczenie o kolejne 10-15 minut.

Krok 4

Upieczone brulee dobrze wystudź. Po wierzchu posyp cukrem, opal palnikiem gazowym i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Brulee możesz udekorować świeżą truskawką, miętą i orzeszkami pistacjowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pistacjowy Crème brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pistacjowy Crème brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pistacjowy Crème brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pistacjowy Crème brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pistacjowy Crème brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pistacjowy Crème brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pistacjowy Crème brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pistacjowy Crème brulee - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pistacjowy Crème bruleePistacjowy Crème brulee

Gdy słyszy się o crème brûlée, od razu przed oczami staje wykwintny deser, podawany w najlepszych restauracjach. Mimo reputacji wyszukanego specjału, jego przygotowanie wcale nie jest kłopotliwe i poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik. W naszym przepisie waniliowy smak crème brûlée został uzupełniony pistacjami.

Dla kogo?

Pistacjowy crème brûlée przypadnie do gustu osobom, które lubią niebanalne rozwiązania w kuchni. Dla niecierpliwych kucharzy jedynym wyzwaniem będzie czas oczekiwania na degustację, ponieważ pistacjowy deser spędzi w piekarniku około 1 godziny.

Na jaką okazję?

Nadaje się idealnie na wszelkie święta i uroczystości. Pistacjowy crème brûlée pięknie wygląda w porcelanowych naczyniach, a smakuje? Cóż, to będzie niezapomniana uczta.

Czy wiesz, że?

Powszechnie deser crème brûlée uważany jest za francuski wynalazek. Jego ślady pojawiają się również w kuchniach portugalskiej, hiszpańskiej i angielskiej.

Dla urozmaicenia:

Pistacjowy crème brûlée można dodatkowo urozmaicić domową konfiturą lub świeżymi owocami, np. malinami lub borówkami.