Pistacjowy Crème brulee przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pistacjowy Crème brulee

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij
Pistacjowy Crème brulee

Składniki

10 sztuk

120 gramów

500 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do naczynia miksującego włóż pistacje. Zmiel 10s.obr. 7.

Krok 2

Dodaj żółtka, cukier, miąższ z wanilii, imbir Knorr i wlej śmietankę. Mieszaj 10s/obr. 5, a następnie 8 min/85C/obr. 2

Krok 3

Gotowy krem wylej do porcelanowych foremek od kremu brulle. Naczynka umieść na głębokiej blaszce z piekarnika, wlej do połowy wysokości ciepłą wodę i piecz w 130 stopniach przez ok 1h. Po tym czasie sprawdź czy krem się ściął. Ewentualnie przedłuż pieczenie o kolejne 10-15 minut.

Krok 4

Upieczone brulee dobrze wystudź. Po wierzchu posyp cukrem, opal palnikiem gazowym i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Brulee możesz udekorować świeżą truskawką, miętą i orzeszkami pistacjowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pistacjowy Crème brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pistacjowy Crème brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pistacjowy Crème brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pistacjowy Crème brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pistacjowy Crème brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pistacjowy Crème brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pistacjowy Crème brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pistacjowy Crème bruleePistacjowy Crème brulee

Gdy słyszy się o crème brûlée, od razu przed oczami staje wykwintny deser, podawany w najlepszych restauracjach. Mimo reputacji wyszukanego specjału, jego przygotowanie wcale nie jest kłopotliwe i poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik. W naszym przepisie waniliowy smak crème brûlée został uzupełniony pistacjami.

Dla kogo?

Pistacjowy crème brûlée przypadnie do gustu osobom, które lubią niebanalne rozwiązania w kuchni. Dla niecierpliwych kucharzy jedynym wyzwaniem będzie czas oczekiwania na degustację, ponieważ pistacjowy deser spędzi w piekarniku około 1 godziny.

Na jaką okazję?

Nadaje się idealnie na wszelkie święta i uroczystości. Pistacjowy crème brûlée pięknie wygląda w porcelanowych naczyniach, a smakuje? Cóż, to będzie niezapomniana uczta.

Czy wiesz, że?

Powszechnie deser crème brûlée uważany jest za francuski wynalazek. Jego ślady pojawiają się również w kuchniach portugalskiej, hiszpańskiej i angielskiej.

Dla urozmaicenia:

Pistacjowy crème brûlée można dodatkowo urozmaicić domową konfiturą lub świeżymi owocami, np. malinami lub borówkami.