
Składniki
1 litr
18 dekagramów
8 dekagramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotować wodę z tłuszczem, szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypać, odsunąć na bok, ucierać szybko, starannie rozbijając grudki mąki, wybijac ciasto płaską łyżką drewnianą na wolnym ogniu, aż będzie gładkie, lśniące i dostatecznie wysmażone. Odstawić na bok plyty, troche schłodzić, ciągle ucierając, dodając kolejno jaja. Przy dodawaniu ostatnich jaj uważać, by ciasto było odpowiedniej gęstości. Wyrobić łyżką ciasto edo zupełnego ostudzenia. Posmarować blachę. Ciasto nabvierać lyżką lub "szprychą", wyciskać w odstępach płaskie kule w wielkości małych jabłek. Piec 25-30 minut w bardzo gorącym piekarniku, dobrze rozgrzanym z dołu i góry. Na początku przez 10 minut nie otwierać drzwiczek, bo ptysie opadną. Gdy ptysie urosną i zarumienią się, zmniejszyć ogień. Wybierać wtedy, gdy są twarde, suche i ładnie zarumienione. Przyrządzić NADZIENIE: Śmietankę ubić w chłodnym miejscu na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukru w mączce i wanilię do smaku. Upieczone i ostudzone ptysie przekrajać ostrym, cienkim nożem, zdjąć "wierzchy". Napełnić bitą śmietaną, układając łyżką lub "szpryczką" wycisnąć. Przykryć i oprószyć z wierzchu cukrem i wanilią. Smaaaaaaaaaaaaaaaacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej