PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ!

Autor: Alieeen

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

18 dekagramów

8 dekagramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować wodę z tłuszczem, szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypać, odsunąć na bok, ucierać szybko, starannie rozbijając grudki mąki, wybijac ciasto płaską łyżką drewnianą na wolnym ogniu, aż będzie gładkie, lśniące i dostatecznie wysmażone. Odstawić na bok plyty, troche schłodzić, ciągle ucierając, dodając kolejno jaja. Przy dodawaniu ostatnich jaj uważać, by ciasto było odpowiedniej gęstości. Wyrobić łyżką ciasto edo zupełnego ostudzenia. Posmarować blachę. Ciasto nabvierać lyżką lub "szprychą", wyciskać w odstępach płaskie kule w wielkości małych jabłek. Piec 25-30 minut w bardzo gorącym piekarniku, dobrze rozgrzanym z dołu i góry. Na początku przez 10 minut nie otwierać drzwiczek, bo ptysie opadną. Gdy ptysie urosną i zarumienią się, zmniejszyć ogień. Wybierać wtedy, gdy są twarde, suche i ładnie zarumienione. Przyrządzić NADZIENIE: Śmietankę ubić w chłodnym miejscu na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukru w mączce i wanilię do smaku. Upieczone i ostudzone ptysie przekrajać ostrym, cienkim nożem, zdjąć "wierzchy". Napełnić bitą śmietaną, układając łyżką lub "szpryczką" wycisnąć. Przykryć i oprószyć z wierzchu cukrem i wanilią. Smaaaaaaaaaaaaaaaacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej