PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ!

Autor: Alieeen

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

18 dekagramów

8 dekagramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować wodę z tłuszczem, szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypać, odsunąć na bok, ucierać szybko, starannie rozbijając grudki mąki, wybijac ciasto płaską łyżką drewnianą na wolnym ogniu, aż będzie gładkie, lśniące i dostatecznie wysmażone. Odstawić na bok plyty, troche schłodzić, ciągle ucierając, dodając kolejno jaja. Przy dodawaniu ostatnich jaj uważać, by ciasto było odpowiedniej gęstości. Wyrobić łyżką ciasto edo zupełnego ostudzenia. Posmarować blachę. Ciasto nabvierać lyżką lub "szprychą", wyciskać w odstępach płaskie kule w wielkości małych jabłek. Piec 25-30 minut w bardzo gorącym piekarniku, dobrze rozgrzanym z dołu i góry. Na początku przez 10 minut nie otwierać drzwiczek, bo ptysie opadną. Gdy ptysie urosną i zarumienią się, zmniejszyć ogień. Wybierać wtedy, gdy są twarde, suche i ładnie zarumienione. Przyrządzić NADZIENIE: Śmietankę ubić w chłodnym miejscu na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukru w mączce i wanilię do smaku. Upieczone i ostudzone ptysie przekrajać ostrym, cienkim nożem, zdjąć "wierzchy". Napełnić bitą śmietaną, układając łyżką lub "szpryczką" wycisnąć. Przykryć i oprószyć z wierzchu cukrem i wanilią. Smaaaaaaaaaaaaaaaacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej