
Składniki
6 sztuk
1 sztuka
1 opakowanie
40 gramów
1 szczypta
1 szczypta
15 gramów
100 gramów
1 łyżka
1 łyżeczka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jaja ugotuj na twardo. Następnie wystudź pod zimną wodą, obierz i pokrój w kostkę. Szalotkę obierz i pokrój drobno. Pikle również pokrój drobno.
Krok 2
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z majonezem, jogurtem, musztardą oraz octem. Dopraw pieprzem i kminem.
Krok 3
Wymieszaj wszystkie składniki i podawaj na kromkach pełnoziarnistego pieczywa.

Dobra rada:
Do sałatki dodaj również np. rzodkiewkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka jajeczna z piklami
Sałatka jajeczna to proste i szybkie w przygotowaniu danie, dlatego warto pamiętać o niej, planując codzienne posiłki. Można potraktować ją jako sposób na śniadanie, lunch, kolację… Uniwersalna i smaczna, lecz na tym nie kończą się jej zalety.
Dla kogo? Wszyscy doskonale wiedzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale w porannym pośpiechu łatwo o tym zapomnieć. Na szczęście sałatka jajeczna jest na tyle prosta, że już po kilku porcjach nie będziecie musieli nawet zerkać do przepisu, by ją zrobić.
Na jaką okazję? Smakowite śniadanie można jeść nie tylko w weekendy i nie tylko w święta. Sałatkę jajeczną zapakujecie do pudełka śniadaniowego i zabierzecie ze sobą w charakterze lunchu na wynos. Stanowi też trafiony pomysł na kolację.
Czy wiesz, że? Rukiew wodna, z którą podacie sałatkę jajeczną, należy do rodziny roślin kapustowatych. Jadana była w starożytnej Grecji ponad 3 tysiące lat temu.
Dla urozmaicenia: Do sałatki jajecznej pasują również rzodkiewka, seler naciowy, kapary, papryka i szczypior.