
Składniki
6 sztuk
1 sztuka
1 opakowanie
40 gramów
1 szczypta
1 szczypta
15 gramów
100 gramów
1 łyżka
1 łyżeczka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jaja ugotuj na twardo. Następnie wystudź pod zimną wodą, obierz i pokrój w kostkę. Szalotkę obierz i pokrój drobno. Pikle również pokrój drobno.
Krok 2
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z majonezem, jogurtem, musztardą oraz octem. Dopraw pieprzem i kminem.
Krok 3
Wymieszaj wszystkie składniki i podawaj na kromkach pełnoziarnistego pieczywa.
Dobra rada:
Do sałatki dodaj również np. rzodkiewkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka jajeczna z piklami
Sałatka jajeczna to proste i szybkie w przygotowaniu danie, dlatego warto pamiętać o niej, planując codzienne posiłki. Można potraktować ją jako sposób na śniadanie, lunch, kolację… Uniwersalna i smaczna, lecz na tym nie kończą się jej zalety.
Dla kogo? Wszyscy doskonale wiedzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale w porannym pośpiechu łatwo o tym zapomnieć. Na szczęście sałatka jajeczna jest na tyle prosta, że już po kilku porcjach nie będziecie musieli nawet zerkać do przepisu, by ją zrobić.
Na jaką okazję? Smakowite śniadanie można jeść nie tylko w weekendy i nie tylko w święta. Sałatkę jajeczną zapakujecie do pudełka śniadaniowego i zabierzecie ze sobą w charakterze lunchu na wynos. Stanowi też trafiony pomysł na kolację.
Czy wiesz, że? Rukiew wodna, z którą podacie sałatkę jajeczną, należy do rodziny roślin kapustowatych. Jadana była w starożytnej Grecji ponad 3 tysiące lat temu.
Dla urozmaicenia: Do sałatki jajecznej pasują również rzodkiewka, seler naciowy, kapary, papryka i szczypior.