Azjatyckie pierożki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Azjatyckie pierożki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
170 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

248 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

8 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

30 gramów

0.5 pęczka

2 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z kurczaka do pierożków azjatyckich porwij na mniejsze kawałki i drobno posiekaj., Cebulę oraz papryki pokrój w drobną kostkę. Tofu zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a sezam upraż na suchej patelni. Imbir posiekaj.

Azjatyckie pierożki - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej patelnię wraz z oliwą, przesmaż cebulę, imbir oraz paprykę, następnie dodaj mięso z kurczaka i smaż chwilę. Dopraw do smaku sezamowym olejem, sosem sojowym oraz chilli. Na koniec dodaj starte tofu, posiekaną kolendrę oraz sezam i wymieszaj. Gotowy farsz do pierożków azjatyckich wystudź.

Azjatyckie pierożki - Krok 2

Krok 3

Ciasto rozłóż na desce i pokrój w równe kwadraty o boku 10x10 cm. Każdy kwadrat posmaruj niewielką ilością sosu Hellmann's, następnie nałóż łyżeczkę farszu. Wszystkie rogi kwadratu ściągnij do siebie i dokładnie sklej brzegi ciasta.

Azjatyckie pierożki - Krok 3

Krok 4

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Jajko rozkłóć w miseczce, a następnie posmaruj lub zanurz pierożki azjatyckie w jajku.

Azjatyckie pierożki - Krok 4

Krok 5

Pierożki azjatyckie ułóż na blasze i wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz do momentu, gdy będą złociste. Podawaj z pozostałym sosem Hellmann's.

Azjatyckie pierożki - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli jesteś wegetarianinem, w przepisie na pierożki azjatyckie, zamiast mięsa możesz użyć innych składników, np. ciecierzycy, czy też cukinii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Azjatyckie pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Azjatyckie pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Azjatyckie pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Azjatyckie pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Azjatyckie pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Azjatyckie pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Azjatyckie pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Azjatyckie pierożki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Azjatyckie pierożkiAzjatyckie pierożki

Polska kuchnia pierogami stoi! Prawie każdy ma w zamrażalniku kilka porcji na czarną godzinę. Azjatyckie, chrupiące pierożki z sosem curry będą pyszną alternatywą dla wszystkich, którzy potrzebują powiewu świeżości w jadłospisie.

Dla kogo?

Pierożki azjatyckie to wyjątkowo apetyczne i proste rozpoczęcie przygody z azjatyckimi kulinariami. Bogaty smak azjatyckich pierożków dostarczy dużo satysfakcji nawet bardziej doświadczonym kucharzom.

Na jaką okazję?

Pierogi na przystawkę? Czemu nie! Taki starter skutecznie rozbudzi apetyt wszystkich zebranych przy stole. Kilka sztuk więcej na talerzu i równie dobrze sprawdzą się jako danie obiadowe.

Czy wiesz, że?

Panuje przekonanie, że pierogi zawdzięczamy kuchni staropolskiej. Nic bardziej mylnego! Potrawę znano już w starożytnych Chinach.

Dla urozmaicenia:

Pierożki azjatyckie bez problemu trafią w gusta wegetarianów. Wystarczy zamienić kurczaka na suszone lub świeże grzyby i ulubione warzywa.

Sprawdź również nasze przepisy na steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy oraz musakę z cukinią. Smacznego!