Azjatyckie pierożki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Azjatyckie pierożki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
170 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

99 osób wydrukowało

Pobierz pdf

248 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

8 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

30 gramów

0.5 pęczka

2 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z kurczaka do pierożków azjatyckich porwij na mniejsze kawałki i drobno posiekaj., Cebulę oraz papryki pokrój w drobną kostkę. Tofu zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a sezam upraż na suchej patelni. Imbir posiekaj.

Azjatyckie pierożki - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej patelnię wraz z oliwą, przesmaż cebulę, imbir oraz paprykę, następnie dodaj mięso z kurczaka i smaż chwilę. Dopraw do smaku sezamowym olejem, sosem sojowym oraz chilli. Na koniec dodaj starte tofu, posiekaną kolendrę oraz sezam i wymieszaj. Gotowy farsz do pierożków azjatyckich wystudź.

Azjatyckie pierożki - Krok 2

Krok 3

Ciasto rozłóż na desce i pokrój w równe kwadraty o boku 10x10 cm. Każdy kwadrat posmaruj niewielką ilością sosu Hellmann's, następnie nałóż łyżeczkę farszu. Wszystkie rogi kwadratu ściągnij do siebie i dokładnie sklej brzegi ciasta.

Azjatyckie pierożki - Krok 3

Krok 4

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Jajko rozkłóć w miseczce, a następnie posmaruj lub zanurz pierożki azjatyckie w jajku.

Azjatyckie pierożki - Krok 4

Krok 5

Pierożki azjatyckie ułóż na blasze i wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz do momentu, gdy będą złociste. Podawaj z pozostałym sosem Hellmann's.

Azjatyckie pierożki - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli jesteś wegetarianinem, w przepisie na pierożki azjatyckie, zamiast mięsa możesz użyć innych składników, np. ciecierzycy, czy też cukinii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Azjatyckie pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Azjatyckie pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Azjatyckie pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Azjatyckie pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Azjatyckie pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Azjatyckie pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Azjatyckie pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Azjatyckie pierożki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Azjatyckie pierożkiAzjatyckie pierożki

Polska kuchnia pierogami stoi! Prawie każdy ma w zamrażalniku kilka porcji na czarną godzinę. Azjatyckie, chrupiące pierożki z sosem curry będą pyszną alternatywą dla wszystkich, którzy potrzebują powiewu świeżości w jadłospisie.

Dla kogo?

Pierożki azjatyckie to wyjątkowo apetyczne i proste rozpoczęcie przygody z azjatyckimi kulinariami. Bogaty smak azjatyckich pierożków dostarczy dużo satysfakcji nawet bardziej doświadczonym kucharzom.

Na jaką okazję?

Pierogi na przystawkę? Czemu nie! Taki starter skutecznie rozbudzi apetyt wszystkich zebranych przy stole. Kilka sztuk więcej na talerzu i równie dobrze sprawdzą się jako danie obiadowe.

Czy wiesz, że?

Panuje przekonanie, że pierogi zawdzięczamy kuchni staropolskiej. Nic bardziej mylnego! Potrawę znano już w starożytnych Chinach.

Dla urozmaicenia:

Pierożki azjatyckie bez problemu trafią w gusta wegetarianów. Wystarczy zamienić kurczaka na suszone lub świeże grzyby i ulubione warzywa.

Sprawdź również nasze przepisy na steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy oraz musakę z cukinią. Smacznego!