Azjatyckie pierożki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Azjatyckie pierożki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
170 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

243 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

8 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

30 gramów

0.5 pęczka

2 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z kurczaka do pierożków azjatyckich porwij na mniejsze kawałki i drobno posiekaj., Cebulę oraz papryki pokrój w drobną kostkę. Tofu zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a sezam upraż na suchej patelni. Imbir posiekaj.

Azjatyckie pierożki - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej patelnię wraz z oliwą, przesmaż cebulę, imbir oraz paprykę, następnie dodaj mięso z kurczaka i smaż chwilę. Dopraw do smaku sezamowym olejem, sosem sojowym oraz chilli. Na koniec dodaj starte tofu, posiekaną kolendrę oraz sezam i wymieszaj. Gotowy farsz do pierożków azjatyckich wystudź.

Azjatyckie pierożki - Krok 2

Krok 3

Ciasto rozłóż na desce i pokrój w równe kwadraty o boku 10x10 cm. Każdy kwadrat posmaruj niewielką ilością sosu Hellmann's, następnie nałóż łyżeczkę farszu. Wszystkie rogi kwadratu ściągnij do siebie i dokładnie sklej brzegi ciasta.

Azjatyckie pierożki - Krok 3

Krok 4

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Jajko rozkłóć w miseczce, a następnie posmaruj lub zanurz pierożki azjatyckie w jajku.

Azjatyckie pierożki - Krok 4

Krok 5

Pierożki azjatyckie ułóż na blasze i wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz do momentu, gdy będą złociste. Podawaj z pozostałym sosem Hellmann's.

Azjatyckie pierożki - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli jesteś wegetarianinem, w przepisie na pierożki azjatyckie, zamiast mięsa możesz użyć innych składników, np. ciecierzycy, czy też cukinii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Azjatyckie pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Azjatyckie pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Azjatyckie pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Azjatyckie pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Azjatyckie pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Azjatyckie pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Azjatyckie pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Azjatyckie pierożki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Azjatyckie pierożkiAzjatyckie pierożki

Polska kuchnia pierogami stoi! Prawie każdy ma w zamrażalniku kilka porcji na czarną godzinę. Azjatyckie, chrupiące pierożki z sosem curry będą pyszną alternatywą dla wszystkich, którzy potrzebują powiewu świeżości w jadłospisie.

Dla kogo?

Pierożki azjatyckie to wyjątkowo apetyczne i proste rozpoczęcie przygody z azjatyckimi kulinariami. Bogaty smak azjatyckich pierożków dostarczy dużo satysfakcji nawet bardziej doświadczonym kucharzom.

Na jaką okazję?

Pierogi na przystawkę? Czemu nie! Taki starter skutecznie rozbudzi apetyt wszystkich zebranych przy stole. Kilka sztuk więcej na talerzu i równie dobrze sprawdzą się jako danie obiadowe.

Czy wiesz, że?

Panuje przekonanie, że pierogi zawdzięczamy kuchni staropolskiej. Nic bardziej mylnego! Potrawę znano już w starożytnych Chinach.

Dla urozmaicenia:

Pierożki azjatyckie bez problemu trafią w gusta wegetarianów. Wystarczy zamienić kurczaka na suszone lub świeże grzyby i ulubione warzywa.

Sprawdź również nasze przepisy na steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy oraz musakę z cukinią. Smacznego!