Orientalne mini pizze z kurczakiem, chilli, świeżą kolendrą i tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orientalne mini pizze z kurczakiem, chilli, świeżą kolendrą i tofu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
242 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

362 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 sztuk

1 opakowanie

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

50 gramów

50 gramów

50 gramów

2 łyżki

1 łyżka

ciasto:

400 gramów

20 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto: w misce połącz drożdże, ciepłą wodę, cukier, oliwę z oliwek oraz mąkę. Dodaj suszony imbir, chili i wyrób jednolite, gładkie ciasto. Miskę przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na 25-30 minut do wyrośnięcia.

Orientalne mini pizze z kurczakiem, chilli, świeżą kolendrą i tofu - Krok 1

Krok 2

Mięso z kurczaka porwij na mniejsze kawałki, grzyby namocz w gorącej wodzie, odcedź, a następnie pokrój w cienkie paski. Paprykę również pokrój w cienkie paski, a pomidorki w plasterki. Tofu, halloumi oraz mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Orientalne mini pizze z kurczakiem, chilli, świeżą kolendrą i tofu - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos: w garnku połącz fix napoli z 200ml wody, sosem sojowym oraz startym imbirem. Całość zagotuj. Wyrośnięte ciasto podziel na 6 części, z każdej z nich uformuj mini pizze – placki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i posmaruj je przygotowanym sosem.

Orientalne mini pizze z kurczakiem, chilli, świeżą kolendrą i tofu - Krok 3

Krok 4

Na każdy placek nałóż tarte sery, mięso kurczaka, paprykę, pokrojone grzyby oraz pomidorki, a następnie wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika na ok. 10-15 min. i piecz do momentu, gdy się zarumienią. Po wyjęciu pizze posyp sezamem oraz posieką kolendrą i od razu podawaj.

Orientalne mini pizze z kurczakiem, chilli, świeżą kolendrą i tofu - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli jesteś wegetarianinem, mięso z kurczaka zastąp śmiało innym składnikiem, np. cukinią lub bakłażanem.

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 25.01.2023

    Pizzunie na jeden kęs no może na dwa. Świetne dodatki ser halloumi, tofu. Do tego imbir i szaleństwo orientalne mamy.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orientalne mini pizze z kurczakiem, chilli, świeżą kolendrą i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orientalne mini pizze z kurczakiem, chilli, świeżą kolendrą i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orientalne mini pizze z kurczakiem, chilli, świeżą kolendrą i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orientalne mini pizze z kurczakiem, chilli, świeżą kolendrą i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orientalne mini pizze z kurczakiem, chilli, świeżą kolendrą i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orientalne mini pizze z kurczakiem, chilli, świeżą kolendrą i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orientalne mini pizze z kurczakiem, chilli, świeżą kolendrą i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orientalne mini pizze z kurczakiem, chilli, świeżą kolendrą i tofu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orientalne mini pizze z kurczakiem, chilli, świeżą kolendrą i tofuOrientalne mini pizze z kurczakiem, chilli, świeżą kolendrą i tofu

Pizzy nikomu przedstawiać nie trzeba – to potrawa, na punkcie której oszalał cały świat. Jej smak może zmieniać się w zależności od dodatków. Kojarzona przede wszystkim z Włochami, w wydaniu orientalnym prezentuje się równie kusząco. Oto przepis na ciekawą minipizzę z dodatkiem kurczaka, chili, kolendry i tofu!

Dla kogo?

Dziś zamiast przygotowywać jeden, duży placek stawiamy na kilka mniejszych. Idealnie, gdy zależy nam na różnorodności – każda minipizza może wyglądać trochę inaczej!

Na jaką okazję?

Rozmiar mini, ale zabawa na maxa! Danie idealne na przyjęcie w gronie przyjaciół. Niewielka minipizza z kurczakiem jest „prosta w obsłudze” i nie wymaga nawet siedzenia przy stole!

Czy wiesz, że?

Skoro minipizze doskonale nadają się na imprezy, pamiętajmy o nich zwłaszcza 9 lutego. Tego dnia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy.

Dla urozmaicenia:

Brak któregoś składnika to nie problem. Minipizze są świetnym sposobem na wykorzystanie zapasów z lodówki. Resztki wędlin, sera albo warzyw – nic się nie zmarnuje!