Orientalne mini pizze z kurczakiem, chilli, świeżą kolendrą i tofu
łatwe
320 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
5 sztuk
1 opakowanie
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
10 sztuk
50 gramów
50 gramów
50 gramów
2 łyżki
1 łyżka
ciasto:
400 gramów
20 gramów
1 łyżeczka
2 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto: w misce połącz drożdże, ciepłą wodę, cukier, oliwę z oliwek oraz mąkę. Dodaj suszony imbir, chili i wyrób jednolite, gładkie ciasto. Miskę przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na 25-30 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Mięso z kurczaka porwij na mniejsze kawałki, grzyby namocz w gorącej wodzie, odcedź, a następnie pokrój w cienkie paski. Paprykę również pokrój w cienkie paski, a pomidorki w plasterki. Tofu, halloumi oraz mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 3
Przygotuj sos: w garnku połącz fix napoli z 200ml wody, sosem sojowym oraz startym imbirem. Całość zagotuj. Wyrośnięte ciasto podziel na 6 części, z każdej z nich uformuj mini pizze – placki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i posmaruj je przygotowanym sosem.
Krok 4
Na każdy placek nałóż tarte sery, mięso kurczaka, paprykę, pokrojone grzyby oraz pomidorki, a następnie wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika na ok. 10-15 min. i piecz do momentu, gdy się zarumienią. Po wyjęciu pizze posyp sezamem oraz posieką kolendrą i od razu podawaj.
Dobra rada:
Jeśli jesteś wegetarianinem, mięso z kurczaka zastąp śmiało innym składnikiem, np. cukinią lub bakłażanem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejInne przepisy
Orientalne mini pizze z kurczakiem, chilli, świeżą kolendrą i tofu
Pizzy nikomu przedstawiać nie trzeba – to potrawa, na punkcie której oszalał cały świat. Jej smak może zmieniać się w zależności od dodatków. Kojarzona przede wszystkim z Włochami, w wydaniu orientalnym prezentuje się równie kusząco. Oto przepis na ciekawą minipizzę z dodatkiem kurczaka, chili, kolendry i tofu!
Dla kogo?
Dziś zamiast przygotowywać jeden, duży placek stawiamy na kilka mniejszych. Idealnie, gdy zależy nam na różnorodności – każda minipizza może wyglądać trochę inaczej!
Na jaką okazję?
Rozmiar mini, ale zabawa na maxa! Danie idealne na przyjęcie w gronie przyjaciół. Niewielka minipizza z kurczakiem jest „prosta w obsłudze” i nie wymaga nawet siedzenia przy stole!
Czy wiesz, że?
Skoro minipizze doskonale nadają się na imprezy, pamiętajmy o nich zwłaszcza 9 lutego. Tego dnia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy.
Dla urozmaicenia:
Brak któregoś składnika to nie problem. Minipizze są świetnym sposobem na wykorzystanie zapasów z lodówki. Resztki wędlin, sera albo warzyw – nic się nie zmarnuje!