Orientalne mini pizze z kurczakiem, chilli, świeżą kolendrą i tofu
łatwe
362 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
5 sztuk
1 opakowanie
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
10 sztuk
50 gramów
50 gramów
50 gramów
2 łyżki
1 łyżka
ciasto:
400 gramów
20 gramów
1 łyżeczka
2 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto: w misce połącz drożdże, ciepłą wodę, cukier, oliwę z oliwek oraz mąkę. Dodaj suszony imbir, chili i wyrób jednolite, gładkie ciasto. Miskę przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na 25-30 minut do wyrośnięcia.

Krok 2
Mięso z kurczaka porwij na mniejsze kawałki, grzyby namocz w gorącej wodzie, odcedź, a następnie pokrój w cienkie paski. Paprykę również pokrój w cienkie paski, a pomidorki w plasterki. Tofu, halloumi oraz mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krok 3
Przygotuj sos: w garnku połącz fix napoli z 200ml wody, sosem sojowym oraz startym imbirem. Całość zagotuj. Wyrośnięte ciasto podziel na 6 części, z każdej z nich uformuj mini pizze – placki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i posmaruj je przygotowanym sosem.

Krok 4
Na każdy placek nałóż tarte sery, mięso kurczaka, paprykę, pokrojone grzyby oraz pomidorki, a następnie wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika na ok. 10-15 min. i piecz do momentu, gdy się zarumienią. Po wyjęciu pizze posyp sezamem oraz posieką kolendrą i od razu podawaj.


Dobra rada:
Jeśli jesteś wegetarianinem, mięso z kurczaka zastąp śmiało innym składnikiem, np. cukinią lub bakłażanem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Orientalne mini pizze z kurczakiem, chilli, świeżą kolendrą i tofu
Pizzy nikomu przedstawiać nie trzeba – to potrawa, na punkcie której oszalał cały świat. Jej smak może zmieniać się w zależności od dodatków. Kojarzona przede wszystkim z Włochami, w wydaniu orientalnym prezentuje się równie kusząco. Oto przepis na ciekawą minipizzę z dodatkiem kurczaka, chili, kolendry i tofu!
Dla kogo?
Dziś zamiast przygotowywać jeden, duży placek stawiamy na kilka mniejszych. Idealnie, gdy zależy nam na różnorodności – każda minipizza może wyglądać trochę inaczej!
Na jaką okazję?
Rozmiar mini, ale zabawa na maxa! Danie idealne na przyjęcie w gronie przyjaciół. Niewielka minipizza z kurczakiem jest „prosta w obsłudze” i nie wymaga nawet siedzenia przy stole!
Czy wiesz, że?
Skoro minipizze doskonale nadają się na imprezy, pamiętajmy o nich zwłaszcza 9 lutego. Tego dnia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy.
Dla urozmaicenia:
Brak któregoś składnika to nie problem. Minipizze są świetnym sposobem na wykorzystanie zapasów z lodówki. Resztki wędlin, sera albo warzyw – nic się nie zmarnuje!