Składniki
500 mililitrów
1 sztuka
30 gramów
1 łyżeczka
5 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
10 mililitrów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotkę przekrój na pół i włóż do naczynia miksującego. Dodaj krewetki, wlej olej i duś 3 min/120C/obr. 3.
Krok 2
Dodaj kolendrę, przyprawy Knorr i dalej duś 1 min/120C/obr. 3.
Krok 3
Wlej napój kokosowy, szklankę wody, dodaj kostkę Knorr, złamaną na pół trawę cytrynową i gotuj 15min/100C ob.2 Podawaj z porwanymi listkami kolendry.
Dobra rada:
Do Laksy świetnie pasuje makaron jajeczny lub ramen
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa Laksa
Co trzeba wiedzieć na temat tej zupy? Wywodzi się z Południowo-Wschodniej Azji, jest uwielbiana zwłaszcza w Singapurze i Malezji. Nie brakuje jej temperamentu, pochodzącego z ognistej chili. Spokojnie, nie da Wam aż nadto popalić, ponieważ smak zupy Laksa jest doskonale równoważony przez napój kokosowy. Zaintrygowani? Zatem do dzieła!
Dla kogo?
Kucharz żadnej potrawy się nie boi! Przynajmniej nie powinien. Jeśli nie należycie do miłośników bardzo pikantnych smaków, zawsze możecie ograniczyć ilość chili w przepisie na zupę Laksa. Wszystko w Waszych rękach.
Na jaką okazję?
Tę niebanalną zupę wykorzystajcie jako przystawkę, gdy spodziewacie się gości. Macie ochotę na imprezę z motywem przewodnim? Azja daje ogromne pole manewru zarówno w dziedzinie przysmaków, jak i dekoracji.
Czy wiesz, że?
W Singapurze Laksa jest jedną z potraw narodowych. Będąc wynikiem mieszania się wpływów różnych grup etnicznych, kuchnia tego kraju jest niezwykle barwna.
Dla urozmaicenia:
Zupę Laksa warto udekorować chrupiącymi kiełkami. Szczególnie polecane są kiełki fasoli mung.