Zupa Laksa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa Laksa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

1 sztuka

30 gramów

1 łyżeczka

5 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

10 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotkę przekrój na pół i włóż do naczynia miksującego. Dodaj krewetki, wlej olej i duś 3 min/120C/obr. 3.

Krok 2

Dodaj kolendrę, przyprawy Knorr i dalej duś 1 min/120C/obr. 3.

Krok 3

Wlej napój kokosowy, szklankę wody, dodaj kostkę Knorr, złamaną na pół trawę cytrynową i gotuj 15min/100C ob.2 Podawaj z porwanymi listkami kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do Laksy świetnie pasuje makaron jajeczny lub ramen

1

Opinie o przepisie

  • quacek

    quacek , 11.04.2021

    świetne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa Laksa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa Laksa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa Laksa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa Laksa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa Laksa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa Laksa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa Laksa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa Laksa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa LaksaZupa Laksa

Co trzeba wiedzieć na temat tej zupy? Wywodzi się z Południowo-Wschodniej Azji, jest uwielbiana zwłaszcza w Singapurze i Malezji. Nie brakuje jej temperamentu, pochodzącego z ognistej chili. Spokojnie, nie da Wam aż nadto popalić, ponieważ smak zupy Laksa jest doskonale równoważony przez napój kokosowy. Zaintrygowani? Zatem do dzieła!

Dla kogo?

Kucharz żadnej potrawy się nie boi! Przynajmniej nie powinien. Jeśli nie należycie do miłośników bardzo pikantnych smaków, zawsze możecie ograniczyć ilość chili w przepisie na zupę Laksa. Wszystko w Waszych rękach.

Na jaką okazję?

Tę niebanalną zupę wykorzystajcie jako przystawkę, gdy spodziewacie się gości. Macie ochotę na imprezę z motywem przewodnim? Azja daje ogromne pole manewru zarówno w dziedzinie przysmaków, jak i dekoracji.

Czy wiesz, że?

W Singapurze Laksa jest jedną z potraw narodowych. Będąc wynikiem mieszania się wpływów różnych grup etnicznych, kuchnia tego kraju jest niezwykle barwna.

Dla urozmaicenia:

Zupę Laksa warto udekorować chrupiącymi kiełkami. Szczególnie polecane są kiełki fasoli mung.