Zupa z pieczonych żółtych pomidorów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z pieczonych żółtych pomidorów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

55 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 pęczek

1 słoik

40 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory, czosnek, cebulę pokrój na mniejsze, nie regularne kawałki i połóż na blaszce z piekarnika. Skrop oliwą i piecz w 220 stopniach przez 20 minut.

Krok 2

Wszystkie upieczone warzywa wsyp do naczynia miksującego. Wlej 1litr wody i dodaj BIO kostkę Knorr. Całość zagotuj i zmiksuj 7 min/100C/obr.5.

Krok 3

Po tym czasie zmiksuj ponownie zupę 1 min/obr.10.

Krok 4

Oliwki pokrój na mniejsze kawałki, oregano porwij, a parmezan zetrzyj. Zupę podawaj posypaną dodatkami i skropioną oliwą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz pikantne potrawy możesz dodać do przepisu nie co świeżej papryczki chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z pieczonych żółtych pomidorów   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z pieczonych żółtych pomidorów   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z pieczonych żółtych pomidorów   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z pieczonych żółtych pomidorów   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z pieczonych żółtych pomidorów   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z pieczonych żółtych pomidorów   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z pieczonych żółtych pomidorów   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z pieczonych żółtych pomidorów   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z pieczonych żółtych pomidorów  Zupa z pieczonych żółtych pomidorów

Przyzwyczailiśmy się do przepisu na swojską pomidorówkę. We włoskich restauracjach zachwycamy się gęstymi, pomidorowymi kremami w śródziemnomorskim stylu. Dziś jednak zmienimy barwy, a na talerzach pojawi się zupa z pieczonych żółtych pomidorów, która za każdym razem wychodzi perfekcyjnie.

Dla kogo?

Żółte pomidory są dużo słodsze od ich czerwonych kuzynów, więc zupa z pieczonych pomidorów zadowoli wszystkich, którzy nie przepadają za znanym, kwaskowatym posmakiem.

Na jaką okazję?

Trafiony pomysł na pierwsze obiadowe danie. Zupa z żółtych pomidorów z piekarnika to sposób na bardzo przyjemną przystawkę na przyjęcia, którą przygotujecie wcześniej i szybko podgrzejecie, gdy goście zapukają do drzwi.

Czy wiesz, że?

Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a do Europy trafiły dzięki Krzysztofowi Kolumbowi.

Dla urozmaicenia:

Wodę użytą w przepisie możesz zastąpić napojem kokosowym.