
Składniki
600 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 pęczek
1 słoik
40 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory, czosnek, cebulę pokrój na mniejsze, nie regularne kawałki i połóż na blaszce z piekarnika. Skrop oliwą i piecz w 220 stopniach przez 20 minut.
Krok 2
Wszystkie upieczone warzywa wsyp do naczynia miksującego. Wlej 1litr wody i dodaj BIO kostkę Knorr. Całość zagotuj i zmiksuj 7 min/100C/obr.5.
Krok 3
Po tym czasie zmiksuj ponownie zupę 1 min/obr.10.
Krok 4
Oliwki pokrój na mniejsze kawałki, oregano porwij, a parmezan zetrzyj. Zupę podawaj posypaną dodatkami i skropioną oliwą.

Dobra rada:
Jeśli lubisz pikantne potrawy możesz dodać do przepisu nie co świeżej papryczki chili.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z pieczonych żółtych pomidorów
Przyzwyczailiśmy się do przepisu na swojską pomidorówkę. We włoskich restauracjach zachwycamy się gęstymi, pomidorowymi kremami w śródziemnomorskim stylu. Dziś jednak zmienimy barwy, a na talerzach pojawi się zupa z pieczonych żółtych pomidorów, która za każdym razem wychodzi perfekcyjnie.
Dla kogo?
Żółte pomidory są dużo słodsze od ich czerwonych kuzynów, więc zupa z pieczonych pomidorów zadowoli wszystkich, którzy nie przepadają za znanym, kwaskowatym posmakiem.
Na jaką okazję?
Trafiony pomysł na pierwsze obiadowe danie. Zupa z żółtych pomidorów z piekarnika to sposób na bardzo przyjemną przystawkę na przyjęcia, którą przygotujecie wcześniej i szybko podgrzejecie, gdy goście zapukają do drzwi.
Czy wiesz, że?
Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a do Europy trafiły dzięki Krzysztofowi Kolumbowi.
Dla urozmaicenia:
Wodę użytą w przepisie możesz zastąpić napojem kokosowym.



































